Analiza aspectelor comune și a diferențelor între strategiile de securitate europeană din 2003 și 2016

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1260
Mărime: 22.87KB (arhivat)
Publicat de: Andreea T.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Securitate si Aparare
Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", Bucuresti

Extras din referat

Pentru cetățenii Uniunii Europene, securitatea constituie una dintre prioritățile majore. Programele de lucru multianuale ale UE au furnizat deja o bază pragmatică adecvată pentru consolidarea cooperării operaționale, dar în prezent este nevoie de un consens mai larg cu privire la viziunea, valorile și obiectivele care stau la baza securității interne a UE. Principalele riscuri și amenințări infracționale cu care se confruntă în prezent Europa, și anume terorismul, formele grave de criminalitate, criminalitatea organizată, traficul de droguri, criminalitatea informatică, traficul de ființe umane, exploatarea sexuală a minorilor și pornografia infantilă, infracționalitatea economică și corupția, traficul de armament și criminalitatea transfrontalieră, se adaptează extrem de rapid la schimbările științifice și tehnologice, în încercarea lor de a exploata în mod ilegal și de a submina valorile și prosperitatea societăților noastre deschise.

Astfel, este vital ca Strategia de securitate internă să se poată adapta atât la nevoile cetățenilor, cât și la provocările inerente caracterului dinamic și global al secolului XXI.

Europa trebuie să consolideze un model de securitate, bazat pe principiile și valorile Uniunii: respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, statul de drept, democrația, dialogul, toleranța, transparența și solidaritatea.

Strategia de securitate internă a fost adoptată pentru a ajuta Europa să avanseze, regrupând activitățile deja existente și stabilind principiile și orientările pentru acțiunile viitoare. Aceasta este concepută pentru a preveni infracțiunile și a spori capacitatea de a oferi un răspuns rapid și corespunzător dezastrelor naturale și celor provocate de om, prin dezvoltarea și gestionarea eficiente a unor instrumente adecvate.

Strategia europeană de securitate a fost adoptată în decembrie 2003 și a devenit un reper în dezvoltarea politicii externe și de securitate a UE. Pentru prima dată, UE a convenit asupra unei evaluări comune a amenințării și a stabilit obiective clare pentru promovarea intereselor sale în materie de securitate, pe baza valorilor noastre principale. Nimic nu descrie mai bine aspirațiile noastre decât titlul strategiei: „O Europă sigură într-o lume mai bună” - acesta este obiectivul suprem al acțiunilor noastre.

În decembrie 2003, Consiliul European a adoptat Strategia europeană de securitate (SES). Aceasta a stabilit, pentru prima dată, principii și obiective clare pentru promovarea intereselor UE în materie de securitate, pe baza valorilor noastre principale. Are o abordare cuprinzătoare și rămâne pe deplin relevantă.

Prezentul raport nu înlocuiește SES, ci o consolidează. Acesta ne dă posibilitatea de a analiza cât de corect am acționat, în practică, precum și ceea ce poate fi făcut pentru a îmbunătăți implementarea.

Bibliografie

1. https://www.consilium.europa.eu/media/30745/qc3010313roc.pdf

2. https://www.consilium.europa.eu/media/30815/qc7809568roc.pdf

3. http://eeas.europa.eu/archives/docs/top_stories/pdf/eugs_review_web.pdf

4. https://www.mae.ro/node/39086

Preview document

Analiza aspectelor comune și a diferențelor între strategiile de securitate europeană din 2003 și 2016 - Pagina 1
Analiza aspectelor comune și a diferențelor între strategiile de securitate europeană din 2003 și 2016 - Pagina 2
Analiza aspectelor comune și a diferențelor între strategiile de securitate europeană din 2003 și 2016 - Pagina 3
Analiza aspectelor comune și a diferențelor între strategiile de securitate europeană din 2003 și 2016 - Pagina 4
Analiza aspectelor comune și a diferențelor între strategiile de securitate europeană din 2003 și 2016 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Analiza aspectelor comune si a diferentelor intre strategiile de securitate europeana din 2003 si 2016.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?