Analiza Critică a Articolului Guvernarea Regională Contează

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3247
Mărime: 26.70KB (arhivat)
Publicat de: Aura Dumitrascu
Puncte necesare: 6
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI FACULTATEA DE MANAGEMENT ȘI ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ

Extras din referat

Analiza critică a articolului “Guvernarea regională contează: Calitatea guvernării în statele membre ale Uniunii Europene.”

1.Motivarea alegerii temei

Am ales articolul cu tema: “Guvernarea regională contează: Calitatea guvernării în statele membre ale Uniunii Europene.” deoarece calitatea guvernării a tuturor țărilor member ale UE ține de participarea cetățenilor, a societății civile la rezolvarea problemelor comunității, transparenței administrației și asigurarea nediscriminării, aceștia pot fi indicatori ai unui model de bună guvernare și pot folosi la creșterea calității guvernării.

2.Scurtă prezentare a autorilor studiului

Autorii acestui articol sunt NICHOLAS CHARRON, LEWIS DIJKSTRA și VICTOR LAPUENTE.

NICHOLAS CHARRON este în prezent profesor asociat în cadrul Departamentului de Afaceri și Politică la Business School de la Copenhaga, în Danemarca, și lucrează în cadrul Institutului de Guvern în Gothenburg, Suedia.

LEWIS DIJKSTRA este șeful adjunct al Unității de analiză în cadrul Direcției Generale pentru Politică Regională a Comisiei Europene și este responsabil pentru rapoartele de coeziune și dezvoltarea de noi indicatori regionali și urbani. Pentru activitatea sa, el a inițiat proiecte comune cu Eurostat, OCDE, Centrul Comun de Cercetare, Banca Mondială și Agenția Europeană de Mediu.

VICTOR LAPUENTE este un lector și profesor asociat la Facultatea de Științe Politice și un cercetator la Institutul de Guvern (QoG Institute), Universitatea din Gothenburg. El a primit titlul de doctor în Științe Politice de la Universitatea din Oxford, s-a angajat la Institutul QoG în 2007.

3.Recenzia articolului

În realizarea acestui articol metoda de cercetare folosită a fost una calitativa cât si cantitativă având în vedere că timpul de colectare a informațiilor a fost mai lung, dat fiind faptul ca volumul lor este mai mare. Aceasta cercetare a cuprins interviul pe baza de chestionar a cetatenilor , iar apoi analiza raspunsurilor acestora care au ajutat la stabilirea nivelului de calitate a guvernarii. De asemenea, cercetarea s-a bazat pe interpretare textuala, s-au folosit atât grafice cât si date statistice.

Scopul principal al acestui studiu este descriptiv în natură – prezintă date nou create cu privire la "calitatea guvernului" (QoG) pentru douăzeci și șapte de țări din Uniunea Europeană (UE) și 172 de regiuni sub-naționale, luate în primul rând de la cea mai mare țară. Prima și principal parte a aceastei lucrări oferă o prezentare detaliată a construcției datelor, verificările robuste și arată rezultatele finale, împreună cu furnizarea de date pentru toate țările și regiunile din Anexa A, care este gratuită pentru utilizatorii academici.Obiectivul secundar al studiului este de a utiliza noile date create pentru a testa mai multe ipoteze cu privire la relația între QoG și numeroase teste de la nivel național. În timp ce secțiunea empirică este desigur modestă, se subliniază că astfel de teste de la nivel sub-național, nu au fost posibile înainte de crearea acestor date și datele prezentate aici sunt pentru a încuraja viitoarele cercetării ale QoG la nivele sub-naționale. În general, se crede că datele furnizate aici contribuie semnificativ la înțelegerea unuia din surprinzătoarea cantitate mare de variație a QoG în Țările UE și le oferă un instrument valoros cercetatorilor interesați de calitatea guvernării prin studii mai detaliate la nivel regional, in cadrul UE.

De ce studii despre calitatea guvernului in Europa?

Pe parcursul ultimelor două decenii, numeroase studii au indicat că QoG este un factor determinant major asociat cu bunăstarea persoanelor într-o țară. Această literatură subliniază importanța modului în care un guvern oferă politicile sale, în loc de ceea ce oferă un guvern - care este, de mărimea sau "cantitatea" unui guvern. Și, în special, accentul se pune pe măsura în care un guvern oferă politicile sale- indiferent de natura și de gradul sau furnizarea acestora - într-un mod eficient și imparțial, fără corupție. Dovadă de o astfel de atenție asupra modului în care un guvern îndeplinește sarcinile sale pot fi găsite nu numai în creșterea publicaților academice, cu accent pe acest subiect, dar si sporirea interesului din partea organizațiilor internaționale, cum ar fi Banca Mondială și Organizația Națiunilor Unite, care au apreciat valoarea bunei guvernari și instituțiile care au o perspectivă de dezvoltare. În primul rând, se constată că există o variație semnificativă a QoG, existând patru categorii principale de grupuri de state: executanți de top sunt cea mai mare parte din țările scandinave, țările germanice și vorbitoare de limba engleza, al doilea grup ar fi în mare parte format din țările mediterane împreună cu Estonia și Slovenia, al treilea grup ar cuprinde majoritatea noilor state member plus, în special, Italia și Grecia și un al patrulea grup este format din cele mai noi două state membre – România și Bulgaria.

Măsurarea calitatății guvernării la nivel național în Europa

Datele de la nivel național, QoG, sau "buna guvernare", este în medie mai mare pentru țările UE, în comparație cu alte regiuni ale lumii. Acest lucru în sine nu este surprinzător, dar o privire mai atentă relevă faptul că există o variație semnificativă printre multe dintre țările din UE, care este discutată în această secțiune. După cum sa menționat, o proliferare de tipul datelor QoG a apărut încă de la mijlocul anilor 1990, măsurând concepte ca și a corupția, statul de drept și altele la nivel național.

Bibliografie

Nicholas Charron, Lewis Dijkstra, Victor Lapuente, Regional Governance Matters: Quality of Government within European Union Member States, articol accesat online la data de 16.12.2013, www.qog.pol.gu.se

Lewis Dijkstra-Presentation, articol accesat online la data de 29.12.2013, www.oecd.org/gov/regional-policy

Nicholas Charron-CV, articol accesat online la data de 29.12.2013, nicholascharron.wordpress.com

Victor Lapuente-Presentation, articol accesat online la data de 29.12.2013, www.pol.gu.se

Preview document

Analiza Critică a Articolului Guvernarea Regională Contează - Pagina 1
Analiza Critică a Articolului Guvernarea Regională Contează - Pagina 2
Analiza Critică a Articolului Guvernarea Regională Contează - Pagina 3
Analiza Critică a Articolului Guvernarea Regională Contează - Pagina 4
Analiza Critică a Articolului Guvernarea Regională Contează - Pagina 5
Analiza Critică a Articolului Guvernarea Regională Contează - Pagina 6
Analiza Critică a Articolului Guvernarea Regională Contează - Pagina 7
Analiza Critică a Articolului Guvernarea Regională Contează - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Analiza Critica a Articolului Guvernarea Regionala Conteaza.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?