Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA

Referat
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7395
Mărime: 1.17MB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: George Bacanu

Cuprins

  1. 1. Introducere 4
  2. Justificarea Temei 4
  3. 2. Istoricul firmei Heineken România 5
  4. 3. Analiza Mediului Înconjurător 6
  5. 3.1. Analiza Mediului Înconjurător General 7
  6. 3. 2. Analiza Mediului Înconjurător Competiţional 12
  7. (Concurenţial) 12
  8. 4. Concluzii 21
  9. 5. Propuneri 21
  10. 6. Bibliografie 22
  11. 7. Webografie 23

Extras din referat

1. Introducere

Justificarea Temei

Am ales firma Heineken România ( fosta firmă Brau Union România), datorită istoricului pe care îl are, strategiilor de management pe care le – a folosit de – a lungul evoluţiei pentru a fi cel mai mare producător de bere din România, având 4 unităţi de producţie şi peste 1300 de angajaţi.

În economia modernă, firmele reprezintă „forţa motrică” a progresului, a dezvoltării, sunt cele ce asigură necesarul de supravieţuire al societăţii.

Studiind firmele, evidenţiem polarizarea acestora în două categorii: unele care obţin succese apreciabile, prosperă şi se dezvoltă constant, iar altele care se luptă cu greu pentru supravieţuire sau înregistrează performanţe economico-financiare modeste.

Examinarea factorilor care determină succesul sau eşecul unei firme (afaceri), a determinat crearea unor metodologii specifice de analiza şi diagnosticare a activităţii firmei (afacerii). Managementul strategic este procesul prin care o firmă poate obţine efecte materializate în creşterea semnificativă a performanţelor sale, în consolidarea poziţiei ei pe piaţă şi anume prin elaborarea, implementarea şi controlul strategiei firmei în vederea realizării misiunii asumate şi asigurării avantajului competitiv.

Formularea strategiei firmei este procesul prin care managementul firmei defineşte misiunea ei strategică, deduce obiectivele strategice necesare realizării misiunii, alege strategia adecvată atingerii obiectivelor şi precizează modalităţile punerii în opera a acesteia.

Luarea deciziilor strategice privind definirea misiunii firmei, stabilirea obiectivelor strategice şi a strategiei necesare atingerii lor, aplicarea planului care materializează strategia respectivă, se bazeaza pe un amplu proces de analiză şi evaluare a mediului de acţiune a firmei, a situaţiei competitivităţii ei in acest mediu şi a situaţiei firmei, a capacităţii acesteia de a înfrunta schimbările produse în mediu.

Managementului strategic îi este specifică, în esentă, analiza continuă, pe de o parte, a mediului extern al firmei pentru a anticipa sau sesiza la timp schimbările din cadrul acestuia iar pe de altă parte, a situaţiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face faţa schimbărilor .

Metodele de analiză a mediului, a competitivităţii şi a firmei pot folosi şi eventualilor investitori pentru a-şi plasa investiţiile sau firmelor de consultanţă financiară.

2. Istoricul firmei Heineken România

S. C. Brau Union S. A., societate cu capital integral privat, s – a înfiinţat în ianuarie 1998, ca subsidiară a celui mai important grup din industria berii din Austria – BBAG. Concernul austriac achiziţionase anterior, în 1997, pachetele majoritare de acţiuni ale fabricilor de bere Arbema S. A. Arad, Malbera S. A. Constanţa şi S. C. Bere Craiova. Prin fuziunea dintre Brau Union şi cele patru fabrici de bere amintite au luat naştere cel mai mare concern din industria berii din România.

Din 26 martie 2007, numele Brau Union România a devenit Heineken România. Schimbarea numelui trebuie înţeleasă ca o modalitate de a implementa cultura şi valorile Heineken în România: Respect pentru individ, societate şi mediul înconjurător, Pasiune pentru calitate şi Bucuria pe care o aducem în viaţa oamenilor. Din 2003, BRAU UNION România a fost parte a grupului Heineken, unul dintre cei mai mari producători de bere din lume şi grupul cu cea mai răspândită prezenţă internaţională. Heineken România deţine în prezent patru fabrici de bere situate în Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc şi Haţeg. Portofoliul de mărci este bogat şi complex, oferind 11 mărci de bere şi peste 47 de produse. Firma produce şi distribuie mărcile Heineken, Gösser (segment superpremium), Schlossgold (bere fără alcool), Silva, Ciuc (segment premium), Golden Brau (segment mainstream) şi Bucegi (segment economic). La acestea se adaugă mărcile regionale - Gambrinus, Harghita, Haţegana şi marca importată - Zipfer.

Capitalul social total al Brau Union Romania a fost de 1.094.998.025 mii lei împărţit în 43.799.921 acţiuni cu valoare nominală de 25.000 lei. Acestea au fost deţiunte în proporţie de 63,3% de Brau Union AG si 22,1% de Austrian Breweries International Gmbh, restul (4,4 milioane acţiuni) fiind deţinute de un număr de peste 33.000 de acţionari cu participări sub 5%.

Preview document

Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 1
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 2
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 3
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 4
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 5
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 6
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 7
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 8
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 9
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 10
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 11
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 12
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 13
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 14
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 15
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 16
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 17
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 18
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 19
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 20
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 21
Analiza mediului înconjurător - Heineken România SA - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Analiza Mediului Inconjurator - Heineken Romania SA.doc

Alții au mai descărcat și

Management Strategic - Studiu de Caz Consal SRL

Prezentarea societatii Societatea comerciala CONSAL S.R.L., inregistrata in Registrul Comertului cu numarul J08/1181/2002, cod fiscal RO14873188,...

Analiza mediului înconjurător general și a mediului concurențial, analiza mediului intern al firmei Dacia

Motivarea Temei Alegerea acestei teme, a fost influenţată, de faptul că managementul inovării presupune de cele mai mult ori interacţiunea cu...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Elaborarea strategiei de promovare pentru produsul Heineken la S.C Heineken România S.A

În prezent, noţiunea de turbulenţă, invocată în literatura consacrată marketingului modern, relevă mai mult ca niciodată condiţiile actuale în care...

Ai nevoie de altceva?