Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 13864
Mărime: 38.68KB (arhivat)
Publicat de: Gicu Vișan
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Evoluţia în carieră se realizează prin obtinerea gradului didactic II şi a gradului didactic I, examene de certificare a diferitelor niveluri de competenţă. Probele de examen, tematica, bibliografia, precum şi procedura de organizare şi desfăşurare a examenelor pentru obţinerea gradelor didactice sunt reglementate prin metodologie elaborată de MEN.

Acordarea gradului didactic II semnifică dobândirea de către cadrul didactic a unui plus de profesionalizare, confirmat prin rezultatele obţinute la probe special concepute pentru a pune în evidenţă valoarea adăugată achiziţionată în intervalul parcurs de la obţinerea definitivării în învăţământ.

În stabilirea vechimii efective la catedră pentru înscrierea la examenul de acordare a gradului didactic II, conform art. 242 alin. (4) şi alin. (8) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, se vor avea în vedere următoarele:

a) condiţiile de vechime necesare înscrierii la examenul de acordare a gradului didactic II se referă la vechimea de predare efectivă la catedră şi nu se confundă cu vechimea în muncă, recunoscută ca vechime în învăţământ în vederea stabilirii drepturilor salariale. Pentru vechimea la catedră se ia în calcul perioada în care s-a prestat activitate efectivă de predare, ca personal didactic calificat, respectiv studii de specialitate absolvite cu examen de diplomă sau de licenţă, după caz, cu normă întreagă şi cu îndeplinirea condiţiilor de formare iniţială, conform legii;

b) cadrele didactice încadrate în învăţământul preuniversitar particular beneficiază de recunoaşterea vechimii la catedră, necesară pentru obţinerea gradului didactic II, de la data obţinerii de către unitatea şcolară respectivă a autorizaţiei de funcţionare provizorie/acreditare, conform legislaţiei în vigoare;

c) perioada de suspendare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului, conform prevederilor legale în vigoare, nu se consideră vechime la catedră, ci doar vechime în învăţământ; în această perioadă nu se efectuează inspecţii curente/speciale şi nu se susţin probe de examen;

d) perioada concediului de maternitate este considerată vechime la catedră.

e) pentru personalul didactic calificat care nu a funcţionat cu o normă întreagă sau care a funcţionat cu ore peste norma întreagă, se poate calcula un coeficient anual de vechime la catedră prin împărţirea numărului de ore prestate de candidat în anul respectiv la numărul anual de ore corespunzător funcţiei didactice cu normă întreagă din care a prestat ore, avându-se în vedere numărul de săptămâni de activitate didactică din structura anului şcolar. Coeficientul se calculează pentru fiecare dintre anii de funcţionare la catedră după obţinerea definitivatului. Condiţia de vechime la catedră prevăzută se consideră îndeplinită atunci când suma coeficienţilor anuali astfel calculaţi este de cel puţin 4, respectiv 3, în cazul candidaţilor care au obţinut media 10 la examenul de definitivare în învăţământ.

Pentru personalul didactic titular care ocupă funcţii cu drept de rezervare a postului didactic, conform art. 255 alin (1) - (6) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, perioada de rezervare a postului didactic se consideră vechime în învăţământ. Cadrele didactice aflate în această situaţie trebuie să aibă cel puţin 4 ore de predare săptămânal din anul premergător înscrierii până în anul susţinerii inspecţiei speciale.

În toate cazurile, vechimea la catedră necesară înscrierii se calculează de la data obţinerii definitivatului până la data de 31 august a anului şcolar în care se susţine examenul pentru gradul didactic II.

Pentru aprobarea înscrierii la examenul de obţinere a gradului didactic II, candidaţii trebuie să obţină calificativul de cel puţin "bine" la evaluările anuale şi la inspecţiile şcolare, dacă acestea au avut loc, din ultimii 2 ani şcolari de activitate premergători înscrierii.

Pentru aprobarea înscrierii la examenul de obţinere a gradului didactic II, cadrul didactic trebuie să se remarce prin prestaţii didactice de calitate, prin conduită deontologică ireproşabilă, prin competenţă didactică de înalt nivel dovedită prin rezultatele obţinute în procesul de învăţământ.

Pentru aprobarea înscrierii la examenul de obţinere a gradului didactic II, candidatul trebuie să aibă recomandarea Consiliului profesoral al unităţii de învăţământ în care este încadrat sau/şi în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 2 ani şcolari premergători înscrierii.

Specializările absolvenţilor cu studii universitare de lungă/scurtă durată sau care au finalizat ciclul I de studii universitare de licenţă, care se înscriu la examenul pentru obţinerea gradelor didactice II şi I, care au început studiile după intrarea în vigoare a Legii nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor din învăţământul superior şi recunoaşterea diplomelor, republicată, trebuie să se regăsească atât în Centralizator, în vigoare în anul şcolar respectiv, cât şi în hotărârile Guvernului privind autorizarea de funcţionare provizorie sau acreditarea specializărilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular, profilurile, specializările, durata studiilor, precum şi titlurile obţinute de absolvenţii învăţământului universitar, nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor universitare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular, structurile şi specializările universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu din instituţiile de învăţământ superior, emise după data de 17 decembrie 1993, care cuprind specializările autorizate să funcţioneze provizoriu/acreditate, precum şi forma de învăţământ pentru care au fost autorizate să funcţioneze provizoriu/acreditate. Fiecare absolvent cu studii universitare care a început studiile după intrarea în vigoare a Legii nr. 88/1993, republicată, trebuie tratat individual raportat la conţinutul hotărârii Guvernului valabile la momentul înscrierii la facultate.

Lista cuprinzând hotărârile Guvernului privind autorizarea de funcţionare provizorie sau acreditarea specializărilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular, profilurile, specializările, durata studiilor, precum şi titlurile obţinute de absolvenţii învăţământului universitar, nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor universitare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular, structurile şi specializările universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu din instituţiile de învăţământ superior poate fi consultată pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Inspecţiile şcolare curente, conform art. 242 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi programate după cum urmează:

a) prima dintre cele două inspecţii curente se va programa, la solicitarea cadrelor didactice, în anul şcolar premergător înscrierii pentru susţinerea gradului didactic II, pe baza unei cereri;

b) a doua inspecţie curentă se va programa în intervalul de la înscriere până la susţinerea inspecţiei speciale.

Pentru profesorii documentarişti încadraţi în centrele de documentare şi informare procedura de desfăşurare a inspecţiilor curente şi speciale pentru acordarea gradului didactic II este prevăzută in anexele la metodologia privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar.

Bibliografie

Legea Educaţiei Naţionale, nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare

O.M.E.C.T.S. nr. 5561 / 07.10.2011, referitor la Metodologia privind formarea continuă a personalului din învăţămîntul preuniversitar

OM.E.N. nr. 3129 – 01.02.2013 referitor la Modificarea şi completarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, aprobată prin OMECTS nr. 5561 / 2011

Preview document

Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 1
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 2
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 3
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 4
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 5
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 6
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 7
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 8
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 9
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 10
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 11
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 12
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 13
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 14
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 15
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 16
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 17
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 18
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 19
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 20
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 21
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 22
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 23
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 24
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 25
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 26
Analiza procedurii obținerii gradelor didactice a personalului din învățământul preuniversitar din România - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Analiza procedurii obtinerii gradelor didactice a personalului din invatamantul preuniversitar din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?