Analiza Strategica

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Analiza Strategica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Moise Tuturea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

ANALIZA STRATEGICA

Proiectarea manageriala a unei unitati sanitare

Spitalul municipal X

PREZENTARE GENERALA

Spitalul este unitatea sanitara cu paturi care asigura asistenta medicala completa curativa, prevetiva si de recuperare a bolnavilor internati.

Spitalul acorda asistenta de specialitate

In cazuri de urgenta, spitalul acorda asistenta medico-chirurgicala tuturor persoanelor a caror stare necesita acest lucru.

Factorii care influenteaza indicatorii de internare sunt :

- dezvoltarea economica;

- nivelul de trai ;

- efectele poluarii;

- structura pe grupe de vârsta a populatiei;

- calitatea mediului;

- eficienta tratarii bolnavilor în sistem ambulatoriu;

Elementele de baza care influenteaza eficienta a serviciilor medicale în activitatea spitalului sunt

1. dotarea tehnica

2. calificarea personalului

ANALIZA SITUATIEI

Spitalul trebuie sa fie prezent in comunitate pentru ai aduce acesteia serviciile de care are nevoie. Acesta, pentru a functiona are nevoie de resurse financiare, umane si materiale.

Sursele de finantare ale institutiei sunt: asigurarile sociale de sanatate prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, C.A.S.T., transferurile de la buget prin Directia de sanatate publica, plata directa a serviciilor de catre pacientii neasigurati sau in cazul serviciilor oferite la cerere, donatii si sponsorizari.

MEDIU EXTERN GENERAL

- Globalizarea

In ultimul timp ne confruntam pe plan mondial cu schimbari importante in sfera politica, economica si sociala, schimbari care prefigureaza fenomenul de globalizare. Acest concept se reflecta in introducerea a noi standarde de performanta, calitate, educatie, mecanisme financiare si proceduri. Globalizarea necesita strategii internationale. Acceptarea acestora se face mai usor sau mai greu in functie de cum sunt percepute aceste strategii in interiorul tarii. Daca acestea nu constituie o amenintare asupra valorilor culturale, traditiilor si obiceiurilor, acceptarea se face fara dificultate. Perioada de tranzitie spre democratie pe care Romania a parcurs-o dupa decembrie 1989 a generat schimbari majore pe plan politic, al economiei de piata, al comunicatiilor, tehnologiei, sanatatii. Romania si-a deschis largi portile spre comunicarea cu tarile de pe intreg mapamondul.

In medicina romaneasca acest fapt a constituit o noua etapa, contactul cu activitatea medicala de peste hotare devenind mai accesibil. Participand la congrese, conferinte si intalniri si programe educationale internationale, cadrele medicale din tara noastra si-au largit preocuparile, aducandu-si contributia prin comunicari si facandu-se cunoscuti comunitatii stiintifice de prestigiu, aderand la valorile acesteia. Apartenenta la aceasta comunitate internationala este una din fenomenele globalizarii la care si medicina romaneasca este parte.

- Demografia

Pe plan mondial a aparut fenomenul de imbatranire a populatiei ca urmare a cresterii sperantei de viata (in special in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare). In tarile Europei si in Statele Unite acest fenomen se asociaza si cu un declin al populatiei determinat de scaderea natalitatii si cresterea mortalitatii. In Romania, demografia a cunoscut in aceasta perioada schimbari importante, legate de un spor natural negativ, de cresterea ponderei populatiei din mediul urban (peste 53% din totalul populatiei) prin migrarea interna din mediul rural spre urban, de fenomenul de emigrare a unui important segment a populatiei de varsta activa in strainatate, de scaderea imigratiei in Romania. Aceasta dinamica a populatiei are implicatii in starea de sanatate a populatiei tarii noastre, influentand si fiind influentata de factorii ce determina sanatatea pe plan mondial. Ca urmare a acestor schimbari si patologia prezenta in spitalele din Romania incepe sa fie dominate de patologia caracteristica persoanei varstnice, de politraumatisme, de chirurgie de inalta performanta. Un alt aspect al migrarii fortei de munca il constituie migrarea personalului medical din Romania spre tarile dezvoltate, motivate de veniturile pe care acestea le ofera

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Strategica.doc