Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3770
Mărime: 1.80MB (arhivat)
Publicat de: Sergiu Pricop
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nelu Florea
UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din referat

Analiza Supply Chain-ului la

FORD MOTORS

Ford Motors Company este al doilea producator de automobile din lume, activând în prezent în peste 200 de piete. Cu un numar de aproximativ 400 000 de angajati în întreaga lume, Ford detine 8 din cele mai cunoscute marci auto de pe piata mondiala – Ford, Lincoln, Mercury, Mazda, Jaguar, Land Rover si Volvo.

Aspecte generale legate de industria auto (supply chain)

Industria de automobile se caracterizeaza prin globalizare si consolidare pe toate segmentele, începand cu productia, transportul în ambalaje din plastic si pâna la beneficiar. Producatorii de automobile produc din ce în ce mai multe vehicule în tarile cu forta de munca ieftina (China, Europa de Est) si cauta sa consolideze designul vehiculelor. Unii îsi concentreaza resursele financiare pe o noua dezvoltare pentru a satisface reglementarile din ce in ce mai severe impuse industriei – reciclarea vehiculelor la sfarsitul duratei de viata, consum de combustibil mai eficient si protectia mediului.

Marii jucatori din industria de automobile sunt producatorii de piese originale (OEM) ca Ford, GM, Peugeot, VW, Honda, Nissan, Renault si PSB. Pe langa OEM sunt producatorii de componente majore, ca Lear, Johnson Controls, Bosch, Faurecia, Valeo si ZF Lemforder. Toti acestia joaca un rol major in asamblarea si proiectarea vehiculelor de la cele mai marunte componente la sisteme modulare cum ar fi sistemul complet de scaune sau bordul cu sistemul sau electronic. Producatorii de componente fabrica piese mici care se adauga modulului.

Astazi, majoritatea componentelor produse sunt ordonate pe linia de productie in functie de un vehicul anume (de pilda, oglinzi pentru portiera gata vopsite sau tapiterie de culoare potrivita cu automobilul). Pana la 60% din valoarea vehiculului finisat o reprezinta componentele.

Un model tipic de supply-chain specific industriei auto este prezentat în schema urmatoare, evidentiind principalii participanti implicati.

Pentru a se ajunge la produsul final (automobilul oferit clientului), supply-ul trebuie sa fie structurat astfel încât toti cei implicati în proces sa colaboreze eficient în cadrul unui sistem organizat. Prin colaborarea cu diversi furnizori, producatorii de automobile realizeaza asamblarea diferitelor module si componente, automobilele ajungând ulterior la clienti prin intermediul distribuitorilor.

În ceea ce priveste aprovizionarea, putem identifica trei categorii diferite de companii furnizoare pentru producatorii de autoturisme:

- Furnizorii de sisteme / module integrate („first tier suppliers”) includ companiile care sunt capabile sa asigure producatorului sisteme / module integrate (de exemplu, întregul tablou de bord al autoturismului) si nu componente minore, singulare. Acesti furnizori au o legatura strânsa cu firma producatoare, fiind implicati în design-ul modulelor integrate, dar si în procesul de îmbunatatire si testare a acestora. Rolul de „first tier supplier” presupune existenta unei situatii financiare „sanatoase”, compania furnizoare activând la nivel international si fiind în pas cu ultimele tehnologii. Exemple: Delphi Automotive System, Bosch, Visteon, Magneti Marelli.

Preview document

Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 1
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 2
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 3
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 4
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 5
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 6
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 7
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 8
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 9
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 10
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 11
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 12
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 13
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 14
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 15
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 16
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 17
Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Analiza Supply Chain-ului la Ford Motors.doc

Alții au mai descărcat și

Nokia

CAPITOLUL I ISTORIA FIRMEI 1.1 SCURT ISTORIC Istoria firmei Nokia începe în secolul al XIX-lea, cu o fabrică de hârtie. Compania se dezvoltă în...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Ford Motor Company

ISTORIA AUTOMOBILULUI Inca din cele mai vechi timpuri, omul a cautat metode prin care sa poata transporta diferite materiale sau hrana de la...

Ai nevoie de altceva?