Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1977
Mărime: 24.70KB (arhivat)
Publicat de: Ducu-Dorin Costea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oboroceanu Elene
ACADEMIA DE STUDEI ECONOMICE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Extras din referat

Se stie ca investitiile imobiliare sunt printre cele mai sigure si mai profitabile, iar "exploziile de preturi" din ultimii doi ani nu pot decat sa confirme acest lucru. Fata de anii precedenti, in Moldova se construieste din ce in ce mai mult. Cum piata imobiliara are o tendinta continua de crestere, ritmul de dezvoltare a constructiilor se va mentine in consecinta.

In ultima perioada, marile depozite de materiale de constructii se confrunta cu lipsa principalelor marfuri - cimentul . Reprezentantii centrelor de vanzari spun ca problemele vin de la furnizori, care nu reusesc sa mai faca fata cererii.

Dezvoltarea fara precedent a sectorului imobiliar a condus la un blocaj pe piata materialelor de constructii. Reprezentantii fabricilor de ciment spun ca au ajuns sa fie depasiti de cererea tot mai mare de produse, in conditiile unor capacitati de productie limitate. Cele mai importante centre de vanzari din Moldova se vad nevoite sa piarda clienti pentru ca nu au la raft materialele de constructii solicitate.

Astfel pe piata materialelor de constructie se observa o concurenta aspra pe piata producatorilor si pe piata distributorilor.

SRL GHEMACONS or. Calarasi este o intreprindere de pe piata R. Moldovei care comercializeaza materiale de constructie,identificind aceasta nisa favorabila acum 10 ani, cind a luat amploare fenomenul de constrctie a locuintelor,obiectelor industriale,depozitelor si a altor constructii, drept consecinta cresterii necesitatilor populatiei de a detine un imobil sau de a initia o afacere profitabila in conditiile economiei de piata.

SRL GHEMATCONS comercializeaza o seri intreaga de materiale de constructie principale ca : ciment , caramida, piatra, nisip,lemn etc. cit si materiale auxiliare :vopsea, instrumente, pardoseli,unelte,lacuri etc

Comercializare materialelor principale determina 76% din vinzari totale .

Structura vinzarilor poate fi prezentata astfel :

Comercializarea materialelor auxiliare asigura intreprinderii peste 30% din venit iar stuctura vinzarilor acestor materiale este:

Se evidentiaza o crestere a vinzarilor materialelor principale cu 1% in comparatie cu anul precedent de gestiune. astfel daca in 2007 vinzarile au constituit cca 37485000lei apoi in 2008(1 ianuarie- 31 octombrie)ele constituie cca 37859850 lei. Desigur luind in consideratie caracterul sezonier a acestei piete.

Putem consideta aceasta crestere drept dovada ca intreprinderea GHEMATCONS este destul de competitiva pe piata locala si se bucura de fidelitatea clientilor.

La capitolul materialelor auxiliare se observa o crestere a vinzarilor cu 7% fata de anul precedent de gestiune. Astfel in 2007 vinzarile au constituit 2450000 lei , iar in 2008(1 ianuarie- 31 octombrie) constituie 2621500 lei.

Cresterea se datoreaza in mare parte largirii sortimentelor acestor produse cit si construirea unui magazin specializat modern .

Analiza pietei materialelor de constructie din Republica Moldova demonstreaza ca 2/3 din volumul necesitatilor materialelor de constructie sint acoperite din contul materialelor de constructie de productie autohtona, iar 1/3 sint importate. De obicei, se aduce de peste hotare metal si articole din metal, sticla, lemn si articole lemnoase, produse de masa plastica, linoleum, articole electrotehnice, etc.

Respectiv pentru acoperirea cererii la materiale de constructie , intreprinderea GHEMATCONS detine legaturi strinse cu partenerii :

MATCON-MOTRICALA SRL – importator oficial produselor de marca TOPEX(instrumente si piese deschimb) ; Wkret-met(tehnica de fixat) ; Turplast-bis(tevi din plastic pentru canalizare) ; LUGA(discuri abrazive) ; Klingspor(hirtie abraziva) ; HARDI(elemente de ventilare) ; Fitinguri(elementedecanalizaredin bronz) ; si alte marfuri de uz casnic si pentru gospodarie.

KERAMIN – importator de produse sanitare ; gresie si faianta ;ceramica-granit

SA Macon- producator autohton de caramiri, cheramzit, dale trotuar etc

SA Ciment LAFARJ din Rezina – producator de ciment

Knauf- producator de amestecuri de ghips uscate ; blocuri si placi din ghips ; articole de ghipsocarton ; albastru etc.

SA Supraten- Producerea materialelor de constructie pentru finisare si reparatii. Fabricrea usilor si ferestrelor. Comercializarea materialelor pentru constructii, instrumente, si echipamente pentru constructie. Comercializarea lustrelor si accesorii pentru iluminat.importator cit si producator de materiale pentru lucrari de grunduire , vopsele, materiale hidrofuge, adeziv pentru constructii si reparatii ,usi , parchet laminat, furnitura pentru mobila , Emailuri, lacuri, baiţuri, vopsele cu clei , Masticuri, chituri şi compuşi pentru etanşări

BICOMPLEX- producator si importator : Linoleum ; Mochetă (ковролин) ; Gresie şi faianţă ;Parchet laminat Obiecte sanitare ;Geamuri şi uşi ;Adezivi, amestecuri uscate, chituri ;Vopsele, lacuri, emulsii, grunduri, coloranţi ;Scule, unelte si masini electrice ; Boilere ;Tapete ;Instalatii electrice ;Accesorii

Acestia sunt partenerii principali care asigura intreprinderea GHEMATCONS cu marfuri la preturi convenabile in la timpul oportun.

Luind in consideratie situatia instabila a economiei si politicii din Republica Moldova ,este foarte greu a-ti dezvolta afacerea in conditiile concurentei crescinde pe piata materialelor de constructie.

Deci pentru a putea face fata concurentei nu este destul de a avea parteneri de incredere dar si de a analiza situatia intreprinderii pentru identificarea punctelor slabe si a celor puternice . ca in continuare a elabora planuri strategice de adaptare la noile schimbari ale mediului economic .

Pentru a analiza intreprinderea vom folosi un instrument al managementuliu strategic- analiza SWOT-vine in limba engleza de la initialele cuvintelor Strenghts(puncte tari), Weaknesses(puncte slabe), Opportunities(oportunitati) si Threats(amenintari).

Analiza SWOT este de fapt o tehnica prin care se pot identifica punctele tari si slabe si se pot examina oportunitatile si amenintarile unui proiect, ale unei firme sau ale unei persoane si poate fi utiliza ca element de realizare a bilantului.

Preview document

Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL - Pagina 1
Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL - Pagina 2
Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL - Pagina 3
Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL - Pagina 4
Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL - Pagina 5
Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL - Pagina 6
Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL - Pagina 7
Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL - Pagina 8
Analiza SWOT și Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza SWOT si Analiza Riscurilor - SC Ghemacons SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?