Antrenarea - motivarea angajaților din sfera serviciilor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1945
Mărime: 16.81KB (arhivat)
Publicat de: Fabian Filip
Puncte necesare: 8
Facutatea de Comert

Cuprins

  1. Cuprins
  2. 1. Introducere 3
  3. 2. Motivatia 3
  4. 3. Motivatie si performanta 4
  5. 4. Motivarea: cateva modele alternative 4
  6. 5. Bibliografie 8

Extras din referat

Introducere

Managerii trebuie sa-si motiveze angajatii, insuflandu-le angajament si dorinta de actiune si incurajndu-le activitatea; trebuie sa expoloateze experienta, energia si aptitudinile angajatilor, sa alcatuiasca echipe de prima mana pentru a rezolva problemele, pentru a identifica oportunitatile.

Rolul motivatiei nu este doar acela de a-i face pe oameni sa munceasca, ci de a-i face sa munceasca bine, de a-i determina sa-si utilizeze integral resursele fizice si intelectuale. Acolo unde exista motivatie, exista productivitate si performanta iar oamenii sunt multumiti.

Motivatia

Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, motivatia reprezinta totalitatea motivelor sau mobilurilor (constiente sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o anumita actiune sau sa tinda spre anumite scopuri.

Pentru a intelege mai bine continutul motivatiei este nacasara prezentarea principalelor structuri motivationale.

Trebuintele (nevoile) reflecta echilibrul bio-psihosocial al individului in conditiile solicitarii mediului extern. Semnalizeaza cerinte de reechilibrare sub forma unor stari si imbolduri specifice. Trebuintele pot fi clasificate in primare (cu rol de asigurare a integritatii fizice a organismului) si secundare (cu rol de asigurare a integritatii psihice si sociale a individului).

Motivele reprezinta reactualizari si transpuneri in plan subiectiv ale starilor de necessitate. Spre deosebire de trebuinta, care nu intotdeauna reuseste sa declanseze o actiune, motivul asigura declansarea comportamentelor corespunzatoare de satisfacere. Deci motivul reprezinta mobilul care provoaca, sustine energie si orienteaza actiunea.

Interesele sunt formatiune motivationale mai complexe decat cele doua enumerate mai sus deoarece implica organizare, constanta si eficienta.

Convingerile reprezinta idei adanc implantate in structura personalitatii, care implusioneaza spre actiune.

Alaturi de structurile motivationale prezentate, mai pot fi amintite idealurile si conceptia despre lume, ambele reflectand si formandu-se pe baza atat a experientei proprii cat si a experientei semenilor.

Motivatia poate imbraca mai multe forme in functie de elementul generator:

Motivatia pozitiva: produsa de lauda, incurajare si se soldeaza cu efecte benefice asupra ctivitatii sau relatiilor interumane

Motivatia negative: produs de folosirea amenintarii, blamarii sau pedepsirii si se asociaza cu efecte de btinere, evitare, refuz.

Daca se are in vedere raportarea motivatiei la sursa ei producatoare avem de a face cu :

Motivatie intrinseca: daca sursa generatoare se afla in trebuintele personale ale individului si daca este solidara cu activitatea desfasurata de acesta. Munca nu mai apare ca mijloc de dobandire a unor beneficii, ci reprezinta ea insasi un scop.

Motivatie extrinseca: daca sursa ganaratoare se afla in afara subiectului, fiindu=I sugerata de o alta persoana sau chiar impusa. Se manifesta subiectiv prin trairi emotionale care pot fi negative (reactii de teama sau aversiune) sau positive (reactii de satisfactie). De aceea se pot distinge doua tipuri de motive extrinseci: positive si negative.

Preview document

Antrenarea - motivarea angajaților din sfera serviciilor - Pagina 1
Antrenarea - motivarea angajaților din sfera serviciilor - Pagina 2
Antrenarea - motivarea angajaților din sfera serviciilor - Pagina 3
Antrenarea - motivarea angajaților din sfera serviciilor - Pagina 4
Antrenarea - motivarea angajaților din sfera serviciilor - Pagina 5
Antrenarea - motivarea angajaților din sfera serviciilor - Pagina 6
Antrenarea - motivarea angajaților din sfera serviciilor - Pagina 7
Antrenarea - motivarea angajaților din sfera serviciilor - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Antrenarea - Motivarea Angajatilor din Sfera Serviciilor.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Motivarea personalului în management - provocări și soluții

INTRODUCERE “Tot mai mulți manageri acordă o atenție specială factorului uman concepția modernă fiind că angajații sunt însăși organizația în...

Managementul Calității

1. CALITATEA - ASPECTE CONCEPTUALE ŞI PRACTICE 1.1. Calitatea - concept şi caracteristici 1.2. Factorii care influenteaza calitatea 1.1....

Ai nevoie de altceva?