Antrenarea – Motivarea Angajatilor din Sfera Serviciilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Antrenarea – Motivarea Angajatilor din Sfera Serviciilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Cuprins
1. Introducere 3
2. Motivatia 3
3. Motivatie si performanta 4
4. Motivarea: cateva modele alternative 4
5. Bibliografie 8

Extras din document

Introducere

Managerii trebuie sa-si motiveze angajatii, insuflandu-le angajament si dorinta de actiune si incurajndu-le activitatea; trebuie sa expoloateze experienta, energia si aptitudinile angajatilor, sa alcatuiasca echipe de prima mana pentru a rezolva problemele, pentru a identifica oportunitatile.

Rolul motivatiei nu este doar acela de a-i face pe oameni sa munceasca, ci de a-i face sa munceasca bine, de a-i determina sa-si utilizeze integral resursele fizice si intelectuale. Acolo unde exista motivatie, exista productivitate si performanta iar oamenii sunt multumiti.

Motivatia

Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, motivatia reprezinta totalitatea motivelor sau mobilurilor (constiente sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o anumita actiune sau sa tinda spre anumite scopuri.

Pentru a intelege mai bine continutul motivatiei este nacasara prezentarea principalelor structuri motivationale.

Trebuintele (nevoile) reflecta echilibrul bio-psihosocial al individului in conditiile solicitarii mediului extern. Semnalizeaza cerinte de reechilibrare sub forma unor stari si imbolduri specifice. Trebuintele pot fi clasificate in primare (cu rol de asigurare a integritatii fizice a organismului) si secundare (cu rol de asigurare a integritatii psihice si sociale a individului).

Motivele reprezinta reactualizari si transpuneri in plan subiectiv ale starilor de necessitate. Spre deosebire de trebuinta, care nu intotdeauna reuseste sa declanseze o actiune, motivul asigura declansarea comportamentelor corespunzatoare de satisfacere. Deci motivul reprezinta mobilul care provoaca, sustine energie si orienteaza actiunea.

Interesele sunt formatiune motivationale mai complexe decat cele doua enumerate mai sus deoarece implica organizare, constanta si eficienta.

Convingerile reprezinta idei adanc implantate in structura personalitatii, care implusioneaza spre actiune.

Alaturi de structurile motivationale prezentate, mai pot fi amintite idealurile si conceptia despre lume, ambele reflectand si formandu-se pe baza atat a experientei proprii cat si a experientei semenilor.

Motivatia poate imbraca mai multe forme in functie de elementul generator:

Motivatia pozitiva: produsa de lauda, incurajare si se soldeaza cu efecte benefice asupra ctivitatii sau relatiilor interumane

Motivatia negative: produs de folosirea amenintarii, blamarii sau pedepsirii si se asociaza cu efecte de btinere, evitare, refuz.

Daca se are in vedere raportarea motivatiei la sursa ei producatoare avem de a face cu :

Motivatie intrinseca: daca sursa generatoare se afla in trebuintele personale ale individului si daca este solidara cu activitatea desfasurata de acesta. Munca nu mai apare ca mijloc de dobandire a unor beneficii, ci reprezinta ea insasi un scop.

Motivatie extrinseca: daca sursa ganaratoare se afla in afara subiectului, fiindu=I sugerata de o alta persoana sau chiar impusa. Se manifesta subiectiv prin trairi emotionale care pot fi negative (reactii de teama sau aversiune) sau positive (reactii de satisfactie). De aceea se pot distinge doua tipuri de motive extrinseci: positive si negative.

Fisiere in arhiva (1):

  • Antrenarea - Motivarea Angajatilor din Sfera Serviciilor.doc

Alte informatii

Facutatea de Comert