Cercurile de calitate

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1818
Mărime: 19.15KB (arhivat)
Publicat de: Andreea B.
Puncte necesare: 4

Extras din referat

Introducere

Conceptul de cerc de calitate se bazează în special pe recunoașterea valorii muncitorilor, ca cineva care activează la locul de muncă, pe inteligența, experiența și atitudinea angajaților. Cercurile de calitate au apărut la începutul anului 1960 în Japonia și au fost sugerate de W. Edwards Deming.

Cercul de calitate este un grup de persoane care realizează aceeași muncă sau una similară, se întâlnesc periodic pentru a identifica, analiza și rezolva problemele legate de locul de muncă. Participarea acestor peroane este voluntară, are loc în timpul orelor de muncă, iar grupul poate fi format din minim trei până la doisprezece persoane.

Fiecare membru al cercului care participă la toate activitățile folosesc tehnici de rezolvare a problemelor pentru a putea obține control sau pentru a putea îmbunătăți zonele de lucru și pentru a ajuta la dezvoltarea de sine sau a companiei. Acest grup este de obicei condus de un manager sau un supraveghetor care prezintă soluțiile la management.

De cele mai multe ori, angajații dau dovadă de mai multă loialitate și devotament față de companie atunci când sunt puși să definească și să rezolve problemele de calitate sau performanță. Cercurile de calitate oferă angajaților șansa de a-și folosi experiența, cunoștințele și creativitatea pentru a putea aduce îmbunătățiri în cadrul activității pe care o desfășoară. Aceștia mai pot transforma problemele găsite în noi oportunități. O companie poate avea mai multe cercuri de calitate, deoarece aceste cerc este legat de muncă și fiecare cerc poate avea un punct de referință sau anumite probleme, fiind limitat la produsele sau serviciile sale specifice.

Subiectele care pot fi discutate într-un cerc de calitate pot fi diverse, în funcție de tipul companiei și sectorul în care se află. Printre problemele care ar putea fi discutate într-un cerc de calitate se poate număra creșterea calității produselor sau serviciilor, îmbunătățirea canalelor de comunicare și coordonare din cadrul companiei, reducerea costurilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă și multe altele. O serie de probleme care nu ar trebui discutate niciodată se referă la condițiile de muncă, capacitatea liderilor sau a angajaților, decizii precum concedierea sau promovarea anumitor angajați.

Implementarea cercului de calitate

Pentru a putea fi înființat un cerc de calitate trebuie să se îndeplinească anumite condiții și este necesară aprobarea conducerii. Pentru a se putea stabili un cerc de calitate într-o companie se iau măsuri precum constituirea unui comitet director, selectarea unui coordonator, punerea în aplicare a programului și monitorizarea progreselor înregistrate. Cei responsabili trebuie să prezinte și să susțină planul și să promoveze buna funcționare a cercului de calitate. Această condiție este esențială, deoarece fără încrederea conducerii companiei nu se pot dezvolta potențialul cercului de calitate. După aprobarea conducerii se va proiecta un program de implementare care va fi adaptat la cerințele companiei. Toate cercurile de calitate vor fi susținute de o organizație independentă care are toate resursele necesare pentru ca cercul să aibă o funcționare adecvată.

În primul rând atmosfera trebuie să fie relaxată, angajații trebuie să se simtă confortabil și să își exprime liber opiniile. Fiecare membru al cercului trebuie să se implice în discuții și să își determine un obiectiv, astfel încât ceilalți membri să știe la ce să se aștepte de la el. Angajații trebuie să își spună punctul de vedere și să asculte toate părerile. Înainte de toate astea se recomandă crearea unu grup de control al calității care este condus de un manager care cunoaște toată producția și planificarea proceselor. Sarcina acestui grup este aceea de a urma cercul de calitate.

De asemenea, se va numi un responsabil care să fie capabil să facă ca toate discuțiile să se desfășoare fără probleme și pe lângă această funcție de conducere a cercului de calitate va trebi să ofere fiecărui angajat posibilitatea participării la discuții și încurajarea să vină cu noi idei. Acest responsabil este o legătură între top management, cercul de calitate și membrii săi și middle management. Acesta coordonează și cursurile de formare ale angajaților.

Bibliografie

1. Cercuri de calitate: Prezentare generală, avantaje și dezavantaje - ISSSP pentru Lean Six Sigma, accesat la data de 04 noiembrie 2021 (articol de pe website)

2. Cercuri de calitate (Q.C): Semnificație, obiective și beneficii (businessmanagementideas.rom), accesat la data de 04 noiembrie 2021 (articol de pe website)

3. Cercuri de calitate: Care sunt acestea și caracteristicile acestei metode (warbletoncouncil.org), accesat la date de 04 noiembrie 2021 (articol de pe website)

4. Ce este un cerc de calitate (QC): Definiție, condiții. Toolshero, accesat la data de 04 noiembrie 2021 (articol de pe website)

5. Cercul de calitate: Semnificație, caracteristici, obiective, structură și tehnici (marketing91.com), accesat la data de 20 noiembrie 2021 (articol de pe website)

6. Cercurile de calitate - Definiție, structură și implementare - Baza de cunoștințe MBA (mbaknol.com), accesat la data de 04 noiembrie 2021 (articol de pe website)

7. PDF cercuri de calitate (researchgate.net, accesat la date de 04 noiembrie 2021 (articol de pe website)

Preview document

Cercurile de calitate - Pagina 1
Cercurile de calitate - Pagina 2
Cercurile de calitate - Pagina 3
Cercurile de calitate - Pagina 4
Cercurile de calitate - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Cercurile de calitate.doc

Te-ar putea interesa și

Satisfacția Muncii

Finalitatea unei actiuni propuse trebuie în mod normal sa se materializeze într-o satisfactie de ordin material sau moral, functie de scopul avut...

Contribuții privind asigurarea calității în serviciile bancare din România

Introducere 16 CAPITOLUL 1 – PREOCUPARI ACTUALE PRIVIND ASIGURAREA CALITATII PRODUSELOR SI SERVICIILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANA SI LA NIVEL...

Evoluții și Reducții în Domeniul Noțiunii de Calitate cu Impact Asupra Mărfurilor

De-a lungul întregii istorii, progresele au însemnat în nenumarate rânduri despartiri de vechi moduri de a gândi sau actiona, despartiri de vechi...

Conceptul de Calitate și Rolul Acesteia în Economia Modernă

1.TERMINOLOGIE • Calitate: ansamblul de proprietăţi şi caracteristici ale unui produs sau serviciu care îi conferă acestuia aprtitudinea de a...

Cercurile de calitate

1. Introducere Pentru început o să vorbesc puţin despre locul unde au apărut pentru prima dată cercurile de calitate dar mai ales şi cine le-a...

Motivarea și participarea salariaților

Conceptul de motivaţie are diferite sensuri, din care reţinem două: sub aspect economic, reprezintă ansamblul factorilor ce determină...

Importanța Implementării Cercurilor de Calitate în România

1.1 Apariţia cercurilor de calitate Părintele cercurilor de calitate este Kaoru Ishikawa (1915 -1989) care în 1962 a înfiinţat primul cerc la...

Managementul Calității

Definiti tara care si-a facut din calitate un tel suprem, inregistrand in scurt timp succese notabile in acest domeniu? Variante de raspuns:...

Ai nevoie de altceva?