Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv

Referat
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 16571
Mărime: 301.33KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Razvan Serbu
Expansiunea din ultimii ani a sectorului construcţiilor a dus la dezvoltarea la fel de spectaculoasă a afacerilor cu materiale de construcţii.

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I Comertul electronic, consideratii teoretice 4
  3. I.1.Ce este comertul eletronic 4
  4. I.2.Tipuri si modele ale comertului electronic 7
  5. I.3.Modalitati de efectuare a platilor in e – commerce (plati traditionale, plati electronice) . 8
  6. I.4. Avantajele si dezavantajele comertului electronic fata de comertul clasic 13
  7. I.5. Continutul site-urilor comerciale – Elemente Obligatorii 17
  8. Capitolul II..Dinamica comertului electronic 21
  9. II.1. Comertul electronic in lume 21
  10. II.2. Comertul electronic in Romania 23
  11. II.3. Sisteme de livrari 30
  12. Capitolul III. Studiu de caz: Intreprinderea S.C. Kira S.R.L 34
  13. III.1. Prezentarea generala a firmei 34
  14. III.2. Comertul electronic la Intreprinderea Kira 37
  15. III.3. Sugestii si propuneri 41
  16. Concluzii 43
  17. Bibliografie 45
  18. Anexe - Legislatia romana relevanta pentru comertul electronic 47

Extras din referat

INTRODUCERE

Expansiunea din ultimii ani a sectorului construcţiilor a dus la dezvoltarea la fel de spectaculoasă a afacerilor cu materiale de construcţii. România are un potenţial de dezvoltare mult mai mare decât pieţele din jur, datorită faptului că, în ultimii ani, s-au făcut mult mai puţine investiţii în proiectele de infrastructură decât în celelalte ţări, investiţii care însă vor urma din perspectiva aderării României la Uniunea Europeană, deci piaţa româneasca de construcţii şi implicit, cea a materialelor de construcţii se află la începutul unei curbe ascendente, încă departe de a atinge punctul maxim.

Pentru a majora succesul pe piaţă, companiile folosesc diferite strategii de vânzare şi uneori chiar strategii informatice: cu ajutorul sistemelor informatice companiile încerc să câştige avantaje strategice faţă de concurenţă. Un astfel de sistem informatic este comerţul electronic (e-commerce), care are la bază creşterea necesităţii consumatorilor.

În România comerţul electronic este abia la început, dar a apărut în mai multe domenii – pentru că consumatorul înseamnă bani, şi fiecare companie încearcă să câştige consumatorii cu puterea lor de cumpărare. Ca orice industrie, gradul de maturitate al comerţului electronic este dat de maturitatea afacerilor ce îl compun.

Magazinele online se nasc, se dezvoltă, dau faliment, sunt abandonate de către antreprenori neinspiraţi sau, mai nou, sunt vândute. Câteodată la vedere, alteori nu. Fapt este că valoarea totală a comerţului electronic creşte în fiecare zi şi este prezent chiar şi în industria construcţiilor, mai ales în comerţul cu materiale de construcţii.

Pe piaţa aglomerată a materialelor de construcţii o posibilitate interesantă este comerţul electronic – cumpărăturile online, posibilitate care poate crea un avantaj pentru comercianţi mai mici, mijlocii care nu pot concura multinaţionalele cu volumul de vânzare sau cu preţul.

Cu ajutorul sistemului e-commerce companiile pot să cucerească pieţe noi, consumatori care preferă cumpărăturile online. Internetul este magazinul persoanelor fizice, iar pe piaţa materialelor de construcţii pentru comercianţii mai mici, persoanele fizice înseamnă un adaos comercial mai mare (faţă de companiile de construcţii) şi plată la loc, în numerar.

În lucrare prezint un studiu de caz referitor la o întreprindere cu activitatea de comerţ cu materiale de construcţii, prezent şi lider în judeţul Harghita, care încearcă introducerea comerţului electronic. Studiez proiectul de comerţ electronic a firmei Kira, numit I-Shop, şi descriu startul acestui program pe Internet.

M-am orpit asupra comertului electronic pentru ca este un subiect actual, o modalitate de achizitionare a produselor ce ne preocupa pe toti. Modernitatea is pune accentul pe modul nostru de viata, evaluam si trebiue sa tinem pasul cu totceea ce este inovator.

Omul modern traieste intr-un timp al vitezei, suntem atat de ocupati incat fiecare minut al orei este important. Cred ca tocmai din acest motiv a aparut si comertul electronic: pentru eficienta, pentru economisirea timpului, pentru simplificarea lucrurilor. Doar stand in fotoliu putem avea acasa in cateva ore, zile lucrurile dorite, fara a pierde timp necesar deplasarii ;a un magazin, combustibil, sau cheltuieli de transport al produsului castigand confort, siguranta, chiar bani.

În prima parte a lucrării analizez bazele teoretice a comerţului tradiţional şi comerţului electronic, diferenţa între cele două moduri de vânzare mai ales a materialelor de construcţii, descriu avantajele şi dezavantejele ambelor modalităţi de comerţ.

Tocmai aceasta asezare antitetica a comertului traditional cu cel electronic ne face sa intelegem de ce tot mai multa lume este adepta comertului electronic. Voi pune in evidenta partile pozitive cat si cele negative a acestui tip de comert.

În partea de practică a lucrării, după prezentarea detaliată a firmei (informaţii generale, activitate de bază, poziţia firmei pe piaţa locală), încep descrierea proiectului I-Shop (proiectul legat de magazinul virtual a întreprinderii), sistemul şi bazele programului I-Shop, site-ul web a companiei, efectuarea cumpărăturilor online, plata produselor cumpărate, sistemul de negociere online.

În final lucrarea conţine propuneri şi sugestii pentru compania descrisă referitor la comerţul electronic.

Subiectele de actualitate capteaza atentia, iar acest subiect m-a captat pe mine, sunt intresat cum pot face ca fiecare zi sa fie mai usoara si dedicata lucrurilor cu adearat importante. Cred ca acest comert electronic va fi practicat de noi toti in cativa ani, va fi ceva obisnuit, o modalitate normala de achizitionare de produse sau servicii.

Asa cum trocul este de domeniul trecutului, comertul traditional este atual iar comertul electronic este cel nou, vom mai face alti pasi in evolutia noastra vom urca pe scara timpului si comertul electronic o sa fie actual poate chiar de domeniul trecutului.

CAPITOLUL I.

Comerţul electronic, consideratii teoretice

De-a lungul timpului, comerţul a cunoscut profunde mutaţii dobândind noi caracteristici şi valenţe, ca urmare a evoluţiei formelor de comerţ şi tehnologiilor. Cele mai importante etape parcurse în comerţ, consecinţe ale progresului tehnico-ştiinţific sunt reflectate prin succesiunea celor şase mari revoluţii parcurse în acest sector de activitate: apariţia marilor magazine, dezvoltarea sucursalismului, apariţia magazinelor populare, introducerea autoservirii, apariţia centrelor comerciale şi extinderea comerţului electronic. Fiecare dintre etapele menţionate a avut la bază unul sau mai multe atribute ale tehnologiei comerciale, cea mai sensibilă sub aspectul conţinutului, particularităţilor şi provocărilor fiind revoluţia comerţului electronic a cărui analiză în contextul tehnologiilor comerciale va fi realizată în continuare.

În viaţa, de zi cu zi, fiecare dintre noi intră în “magazine offline” pentru a cumpăra diverse produse. Într-un magazin obişnuit suntem în contact direct cu vânzătorul, vedem produsele, le putem atinge, răsuci, citi instrucţiunile, testa, mirosi, asculta, gusta etc. Ne bazăm pe simţurile noastre pentru a lua decizia dacă dorim să cumpărăm acel produs sau nu.

Spre deosebire de comerţul clasic, cel electronic are la baza doar informaţia ce poate fi transmisă nealterată prin intermediul unui computer.

I.1 Ce este comerţul electronic?

Înainte de a defini comerţul electronic, trebuie să descriem ce este Internetul, în cadrul căreia se dezvoltă această modalitate de comerţ.

Conform definiţiei Merriam-Webster, Internetul este ”o reţea de comunicaţie electronică în care sunt conectate reţele de calculatoare şi utilităţi de calcul din întreaga lume.”

În corelaţie şi cu alte definiţii, putem afirma că, Internetul este o reţea mondială a calculatoarelor care foloseşte protocolul TCP/IP şi în cadrul acestei reţele este realizată schimbarea diferitelor informaţii electronice.

Odată cu răspândirea web-ului şi atingerea unei mase critice de utilizatori, firmele cu activitate de comerţ, analiştii, specialiştii în marketing s-au gândit că merită investit efort în punerea la punct a unor tehnologii care să transforme surferii web în potenţiali clienţi. Iniţial, site-urile web ale acestor firme conţineau doar informaţii de contact, oferte promoţionale sau chiar cataloage de produse sub forma unor pagini HTML statice. Lansarea unei comenzi de cumpărare a unor produse se putea face eventual via fax, telefon sau email. Totul era în ordine, doar că pentru a putea intra în posesia produselor, clientul trebuia să plătească contravaloarea produselor comandate iar banii să parcurgă drumul de la client la comerciant (vânzător). Plata se făcea de regulă prin mecanismele clasice, către un cont deschis de comerciant la o bancă.

Preview document

Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 1
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 2
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 3
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 4
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 5
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 6
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 7
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 8
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 9
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 10
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 11
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 12
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 13
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 14
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 15
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 16
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 17
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 18
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 19
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 20
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 21
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 22
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 23
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 24
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 25
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 26
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 27
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 28
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 29
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 30
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 31
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 32
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 33
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 34
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 35
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 36
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 37
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 38
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 39
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 40
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 41
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 42
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 43
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 44
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 45
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 46
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 47
Comerțul Electronic Prezent și Perspectiv - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Comertul Electronic Prezent si Perspectiv.doc
  • FOAIA DE INCEPT PT LUCRARE.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

E-Commerce

CAPITOLUL 1 Fundamentele teoretice despre Comerţul Electronic 1.1. Originile Comerţului Electronic Comerţul electronic a evoluat semnificativ şi...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Mediul Electronic de Afaceri

CAP. I MEDIUL ELECTRONIC DE AFACERI 1.1. Descrierea mediului electronic de afaceri de la era industrială la societatea informaţională În ultimul...

Te-ar putea interesa și

Comerțul electronic în România din perspectiva integrării în UE

CAPITOLUL 1. COMERTUL ELECTRONIC. CONCEPTE SI DEFINITII 1.1. Definirea activitatii de comert „Comertul reprezinta schimbul de produse prin...

Internetul și Impactul Său Asupra Economiei de Piață

Introducere ,,Internetul și impactul său asupra economiei de piață” este o lucrare deosebit de actuală, care corespunde cu cerințele studenților...

Internet Banking - Implementarea și Administrarea unei Afaceri Electronice

1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Societatea informaţionalã – concept, tendinţe. Trecerea de la era industrialã la era informaţionalã. Încã de la...

Analiza Activitătii de Comerț Electronic în România

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate Apariţia comerţului prin Internet a creat oportunităţi, dar şi perspective comerciale imense....

Analiza procesului de privatizare a comerțului românesc în perioada 1995-2004

CAPITOLUL 1. PARTICULARITĂŢI ALE COMERŢULUI ROMÂNESC 1.1 O succintă abordare istorică Privită în contextul său istoric, se remarcă faptul că...

Comerțul electronic - prezent și perspective

CAPITOLUL I COMERŢUL ELECTRONIC.PREZENT ŞI PERSPECTIVE Comerţul electronic (E - Commerce), în concepţia Organizaţiei Economice de Cooperare şi...

Comerțul electronic - studiu de caz

Capitolul I: Comerţul Electronic 1.1 Introducere. Scurt istoric Comerţul electronic se poate defini ca fiind o activitate comercială în care o...

Perspectiva comerțului cu amănuntul

INTRODUCERE Lumea s-a schimbat mereu de-a lungul timpului, însă astăzi schimbările sunt şi mai rapide datorită evoluţiei tehnologiei...

Ai nevoie de altceva?