Comparație făcută pe baza capitolului La volan din Cartea gesturilor europene de Peter Colett

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1439
Mărime: 32.66KB (arhivat)
Publicat de: Boglárka G.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Traficul rutier face parte din viața noastră zilnică, indiferent că suntem șoferi sau doar pasageri în autobuz, tramvai sau în mașina unui prieten. Suntem afectați de traficul rutier chiar și dacă suntem doar pietoni. Ne confruntăm aproape zilnic cu situații în care observăm comportamente nepotrivite la unii conducători, dar observăm și persoane care respectă bunele maniere, dar și regurile de circulație atunci când se află la volan.

Mulți oameni atribuie comportamentul eronat sau agresiv din trafic al multor conducători auto neatenției ori personalității extreme. Psihologii consideră însă, că majoritatea accidentelor se datorează supraestimării calităților de șoferi. De-a lungul timpului, aceștia au efectuat numeroase studii referitoare la modul în care personalitatea și temperamentul influențează modul de conducere a mașinii.

Numeroși psihologi afirmă, că condusul automobilului este o experiență ce provoacă anxietate, iar acest lucru îi poate face pe oameni nerăbdători și nervoși. Modul în care conducem, spune multe lucruri despre noi, despre cine suntem cu adevărat. Condusul unui autovehicul transformă și cele mai de treabă, calme persoane, scoate la iveală o latură a personalității umane care rămâne în mod normal ascunsă.

Mulți oameni analizează motivele accidentelor rutiere și măsurile necesare evitării acestora. S-au făcut cercetări despre diferite aspecte, precum timpii de reacție a șoferilor, acuitatea vizuală, sau estimarea vitezei pentru a putea înțelege adevăratele cauze ale accidentelor rutiere. Dacă acestea au de a face mai mult cu îndemnarea șoferilor sau dacă adevăratul motiv pentru care oamenii își pun viața în pericol are de-a face cu posibilitățile de exprimare personală pe care le oferă conducerea unei mașini.

Majoritatea oamenilor consideră, că în România principala cauză a accidentelor se datorează drumurilor proaste, aglomerației din trafic și a semnelor de circulație neclare. Grecia, de exemplu are o altă scuză și anume taxele de import prohibitive, care îi determină pe majoritatea oamenilor să conducă mașini foarte vechi ,mașini ce ar fi trebuit aruncate de mult la lada de gunoi.

Pentru evitarea accidentelor rutiere ar trebui în primul rând îmbunătățite condițiile de drum atât din România cât și din celelalte țări europene. Educarea tuturor participanților la trafic, de la șoferi și bicicliști, până la pietoni ar putea fi o altă modalitate importantă de evitare a accidentelor, căci studiile arată că adevărata cauza a acestora este omul de la volan, si nu neapărat factorii de mediu.

Viteza excesivă este un real pericol și, potrivit statisticilor, este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Condusul cu viteză mare este considerat a fi o sursă de distracție pentru mulți oameni, pentru că acesta oferă senzații inedite,conferă iluzia că oamenii își pot controla propriul destin. Cei care conduc cu o viteză mare au tendința de a supraevalua calitățile lor de șoferi, ignoră ceilalți participanți ai traficului și au convingerea că ei nu pot fi implicați într-un accident rutier.

Când vine vorba de conducerea cu viteză mare, trebuie să le amintim pe nemți, care sunt adevărați vitezomani. Nemții refuză de a se supune limitelor de viteză, șoferii consideră autostrăzile adevărate piste de încercare, gonind pe ele cu viteze amețitoare.

În România, întâlnim deseori în trafic șoferi care accelerează în apropierea semafoarelor în speranța că mai prind culoarea verde, sau chiar în apropierea trecerilor de pietoni, crescând astfel șansele de accidentare. Conform unui studiu efectuat ( de către Poliția Română în colaborare cu Cult Market Research; un studiu efectuat pe un eșantion de 1290 șoferi români), șoferii români tind să depășească viteza legală în special în afara localităților și pe autostrăzi, iar 70% dintre acestea au declarat că respectă limitele de viteză în localități indiferent de viteza de deplasarea a celorlalte mașini.

Bibliografie

1. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/studiu-cele-mai-riscante-comportamente-ale-soferilor-romani-1023216

2. https://www.academia.edu/8194342/103806516-CARTEA-GESTURILOR-EUROPENE

3. https://www.stiri.ong/ong/educatie/cea-mai-recenta-analiza-a-comportamentelor-de-risc-in-traficul-rutier-din-romania

4. http://old.mpublic.ro/jurisprudenta/publicatii/riscul_in_trafic.pdf

Preview document

Comparație făcută pe baza capitolului La volan din Cartea gesturilor europene de Peter Colett - Pagina 1
Comparație făcută pe baza capitolului La volan din Cartea gesturilor europene de Peter Colett - Pagina 2
Comparație făcută pe baza capitolului La volan din Cartea gesturilor europene de Peter Colett - Pagina 3
Comparație făcută pe baza capitolului La volan din Cartea gesturilor europene de Peter Colett - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Comparatie facuta pe baza capitolului La volan din Cartea gesturilor europene de Peter Colett.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?