Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2285
Mărime: 27.90KB (arhivat)
Publicat de: Anca N.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pastor Ioan
Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative
Universitatea "Petru Maior", Targu Mures

Extras din referat

INTRODUCERE-Motivația alegerii temei

Această lucrare are scopul de a prezenta comunicarea în cadrul SC ATLAS SPORT SRL. Prin această lucrare voi trata subiecte care vizează motivația alegerii temei, o scurtă abordare teoretică, obiectivele studiului, prezentarea unității, ipotezele cercetării, chestionar, prezentarea grafică și interpretarea rezultatelor, concluzii, propuneri și bibliografie.

În primul rând, am ales această temă deoarece când am început să lucrez la această companie mi s-a zis din prima că dacă este ceva în neregulă sau am nevoie de ceva anume, trebuie doar să comunic acest fapt. Mi s-a părut foarte interesant acest lucru și am rămas plăcut surprinsă de atitudinea superiorilor mei.

În al doilea rând, am fost foarte atentă la comunicarea dintre colegii mei și m-am decis că voi nota unele dintre conversațiile lor, pentru a avea material de prezentat pentru acest proiect (conversații care mă includeau, dar și în care nu eram inclusă). Eram curioasă să văd cum ajunge informația unde trebuie să ajungă (de la șef la cei aflați în subordine și viceversa.

În ultimul rând, pentru asigurarea unei bune comunicări în cardul grupurilor este importantă dezvoltarea relațiilor de respect reciproc, înțelegere, încredere și de prietenie.

Scurtă abordare teoretică

Prin comunicarea in grup se intelege comunicarea intre o multime de persoane unite prin relatii de tip afectiv, normativ, comunicativ si functional. Grupul nu este rezultatul unei insumari mecanice a unor indivizi ci este o colectivitate cu o personalitate aparte, diferita de cea a fiecarui membru in parte. In general, comunicarea este de o deprindere umana care, ca orice alta deprindere, se invata. Omul se naste cu aptitudinea de a comunica, dar fara instructia, educatia comunicarii, omul nu ajunge sa poata comunica cu adevarat. Se presupune ca toti oamenii ajung intr-un fel sau altul sa comunice. Important este a comunica eficient. Pentru aceasta se impune cunoasterea unor reguli si tehnici elementare de comunicare umana, care se invata de regula in scoli, dar exista si scrieri cu reguli de comunicare umana.

Stiinta comunicarii este o stiinta noua care are o preistorie de 2500 de ani, astfel incat primele studii despre o comunicare eficienta le gasim la ganditori precum Aristotel, Platon si Socrate. Stiinta comunicarii s-a desprins din filozofie si cunoaste in prezent o dezvoltare deosebita. Termenul de comunicare ca notiune provine de la cuvantul latin “communis” = A pune in relatie, a transmite. Termenul a comunica este utilizat din secolul XIV cand, odata cu dezvoltarea postei, i se confera sensul de a transmite. Activitatea de comunicare umana consta in general in transmisia de mesaje codificate intre doi poli: emitator si receptor. Se considera ca o comunicare constienta in sens propriu se realizeaza doar la nivelul societatii omenesti.

Tipuri de grupuri si retele de comunicare in grup: Dupa tipul de relatii si implicare afectiva a membrilor in grup, grupurile se impart in doua categorii: Grupuri primare - in care se stabilesc relatii personale directe bazate pe comunicarea interpersonala; Grupuri secundare - caracterizate de relatii interpersonale, formale determinate de anumite scopuri comune.

Dupa gradul de structurare a grupului exista:

1) grupuri informale - bazate pe relatii spontane, flexibile, fara scopuri bine definite: grupul de prieteni, grupul adunat pentru o petrecere.

2) grupuri formale - cu relatii rigide, inflexibile, stabilite prin contract si institutionalizate. Aici rolurile persoanelor sunt bine definite, iar structura grupului este stabila.

3) grupuri nonformale - se formeaza intr-un anumit context de moment in vederea rezolvarii unor scopuri: dupa rezolvarea scopurilor grupul se dizolva.

Comunicarea in grup are in structura ei cateva forme numite retele de comunicare. Acestea sunt:

a) retele primare in care pozitiile membrilor grupului sunt egale

b) comunicare in roata - exista o persoana centrala care comunica separat cu ceilalti membri ai grupului

c) comunicarea prin retea circulara prin care mesajul circula de la o persoana la alta

d) retele de comunicare in furca: o parte a membrilor grupului pot comunica intre ei, iar ceilalti comunica doar cu unul din ceilalti toti.

Bibliografie

1. https://destepti.ro/comunicarea-in-grup

2. https://www.slideshare.net/alexandrapoelinca/comportament-organizational

3. http://www.teamevent.ro/bine-ati-venit/team-building

4. http://www.empower.ro/inteligenta-emotionala/motivatia-un-element-esential-pentru-succes/

5. http://www.scritub.com/sociologie/resurse-umane/Relatia-dintre-satisfactia-si-32615.php

6. http://www.scritub.com/sociologie/psihologie/comunicare/COMUNICAREA-N-CADRUL-GRUPULUI1141892415.php

7. https://www.scribd.com/doc/3445049/Comunicarea-in-cadrul-grupului

Preview document

Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 1
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 2
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 3
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 4
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 5
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 6
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 7
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 8
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 9
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 10
Comportament organizațional - Studiul privind comunicarea în cadrul SC Atlas Sport SRL - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Comportament organizational - Studiul privind comunicarea in cadrul SC Atlas Sport SRL.docx

Alții au mai descărcat și

Comportament Organizațional

PARTEA 1 – INTRODUCERE Management şi comportament organizaţional Învăţând despre comportamentul organizaţional Management şi comportament...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?