Controlul calității

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2260
Mărime: 42.69KB (arhivat)
Publicat de: Andreea B.
Puncte necesare: 4

Extras din referat

Definire, conținut

Controlul calității este un mecanism prin care se realizează o urmărire strictă a procedurilor de elaborare a unui produs sau serviciu în cadrul companiei, pentru a putea îmbunătăți calitatea acestuia. Această urmărire se realizează cu ajutorul unei serii de instrumente și acțiuni care sunt folosite pentru a putea detecta orice tip de erori și a le rezolva, toate acestea garantează calitatea produselor sau serviciilor oferite consumatorilor. Obiectivul controlului calității este acela de a oferi satisfacție consumatorilor, ceea ce favorizează atingerea obiectivelor companiei. Controlul este aplicat de obicei în diferite domenii și procese ale unei companii.

Pentru a putea fi aplicat corect acest control, se realizează un studiu de piață prin care se obțin informații privind standardele solicitate de acesta, cu ajutorul acestor date se stabilesc diferitele controale care vor fi în așteptare pentru fiecare produs și proces, de la fazele sale inițiale până în momentul distribuției acestuia.

Pentru a crește nivelul de calitate a diferitelor piețe, trebuie urmărite o serie de etape:

1. Mai întâi se selectează ce se dorește controlat (produs/serviciu).

2. Trebuie creată o țintă pentru a avea o caracteristică de control.

3. Trebuie să se stabilească o măsură standardizată a ceea ce se dorește.

4. Se creează un instrument prin care se stabilește o caracteristică medie pentru control (stabilirea standardelor de calitate). Stabilirea standardelor de calitate se realizează prin tolerarea unei caracteristici de calitate, în limita căreia poate varia calitatea. Această tolerare trebuie să satisfacă cerințele consumatorilor privind caracteristicile produsului. Unele standarde se pot măsura cu diferite instrumente și dispozitive, iar altele doar prin desprinderi specifice.

5. Printr-un proces deja stabilit, se măsoară caracteristicile prezentării produsului final (măsurarea performanțelor). Măsurarea se poate face prin diferite metode cum ar fi inspecția, cercurile de calitate, clienții, autocontrolul și conducerea.

Inspecția se referă la verificarea totală sau parțială a unui produs, pentru a se putea evalua caracteristicile produsului. Ca procesul de control să fie eficient, inspectorul trebuie să fie onest, obiectiv și capabil să reziste presiunilor personalului de a accepta depășirea toleranțelor de calitate.

Cercurile de calitate sunt acele grupuri de salariați care lucrează împreună și care se întâlnesc periodic pentru a identifica, analiza și rezolva problemele legate de calitatea produselor și serviciilor.

Calitatea începe întotdeauna cu satisfacerea clienților și nu poate fi realizată decât prin satisfacerea nevoilor și cerințelor acestora. Prin solicitarea de produse de calitate, clienții stabilesc standardele de care trebuie să se țină seama atunci când se realizează produsele. Dacă produsul sau serviciul nu satisface dorințele și nevoile clientului în ceea ce privește calitatea, eu nu vor mai cumpăra.

Realizarea de produse sau servicii de calitate se face prin implicarea angajaților în acest proces, având responsabilitatea și autoritatea efectuării de îmbunătățiri care pot aduce creșterea eficienței și calității. Cu ajutorul programelor de instruire, angajații pot conștientiza importanța calității.

Conducerea trebuie să se implice de asemenea în controlul calității, chiar daca uneori se axează mai mult pe productivitate decât pe calitate. Aceasta, trebuie să țină cont că nu productivitatea este cea care conduce la vânzarea produsului ci calitatea.

6. Se examinează în detaliu diferențele dintre dezvoltarea așteptată și dezvoltarea reală (compararea performanțelor cu standardele).

7. Cu date obținute din tot procesul se iau măsurile necesare (efectuarea corecțiilor necesare). Daca produsul nu este de calitatea dorită se va încerca ajustarea pe cât se poate, însă unele produse nu mai pot fi ajustate deoarece se folosește controlul distructiv, adică nu mai pot fi utilizabile.

Într-o companie procesul privind controlul calității este foarte important, deoarece datorită acestuia se obține un produs de calitate care a fost deja standardizat și, prin urmare se va obține satisfacția clienților, care se așteaptă ca produsul pe care îl achiziționează să fie de calitate.

Calitatea unui produs sau serviciu mai este reprezentată de totalitatea trăsăturilor și caracteristicilor acestuia, care conduce la satisfacerea unei anumite trebuințe. Calitatea, de obicei, se referă la caracteristici precum dimensiune, culoare, gust, greutate, aspect, capacitate și altele. O parte din caracteristicile de calitate ale unui serviciu sunt atenția angajatului, atmosfera prietenească, modul în care se adresează, zâmbetul.

Un mod de realizare a controlului calității este reprezentat de inspecție, care este acea acțiune prin care un produs este comparat cu specificațiile acceptate pentru el. Inspecția are diverse procedee, de la cele vizuale sau dimensionale, până la măsurători cu echipamente standardizate sau speciale. Inspecția poate fi urmată de expertiza calității, adică de găsire a caracteristicilor produselor care sunt considerate satisfăcătoare de către consumatori. Cu ajutorul inspecției, se urmărește existența calității de concepție-proiectare, adică existența proprietăților produsului care conduce la satisfacția consumatorului, cât și încadrarea parametrilor specificați, cu respectarea unei toleranțe. Toleranța poate fi definită ca intervalul de variație care este admis pentru o anumită mărime sau dimensiune caracteristică unui obiect în raport cu specificațiile și se referă la gradul de precizie cu care este realizat un produs.

Bibliografie

1. Neștian, A., Managementul calității, Iași, 2021

2. Suteu, D., Calitatea produselor și protecția consumatorului, Editura Performnatica, Iași, 2010

3. Suteu, D., Controlul analitic al calității produselor, Editura Performantica, Iași, 2005

4. Steu, D., Bouariu, A., Tucaliuc, A., Barna, S., Controlul calității produselor, Editura Performantice, Iași, 2015

5. Controlul calității (conspecte.com), accesat la data de 20 octombrie 2021 (articol de pe website)

6. Controlul calității referat (qreferat.com), accesat la data de 19 octombrie 2021 (articol de pe website)

7. Ce este controlul calității? Definiție și sensul său 2021 (awordmerchant.com), accesat șa data de 18 octombrie 2021 (articol de pe website)

Preview document

Controlul calității - Pagina 1
Controlul calității - Pagina 2
Controlul calității - Pagina 3
Controlul calității - Pagina 4
Controlul calității - Pagina 5
Controlul calității - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Controlul calitatii.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul calității și controlului tehnic de calitate

Fisa postului pentru conducatorul biroului CTC 1.POST: Sef birou 2.POZITIA: din stat functiuni 3.COMPARTIMENT: CTC 4.CERINTE: Studii...

Îmbunătățirea Procedurilor de Lucru în Cadrul SC Gliga Vasile Instrumente Muzicale SRL

Se spune cã societatea spre care ne îndreptãm este sau va fi societatea informationalã-societatea cunoasterii. Sintagma prin care este desemnatã...

Analiza sistemului de management al calității aplicat în SC Automobile Dacia SA

Capitolul 1 – Probleme de baza ale calitatii produselor 1.1 Calitatea - Notiune concreta, complexa, dinamica Pentru multă lume, şi mai ales...

Managementul calității și controlului tehnic de calitate

Efectele economice ale perfectionarii activitatii de control Masurile pentru perfectionarea activitatii de control vizeaza in principal ridicarea...

Tehnologia de obținere a ștrudelului brăilean cu brânza

I.MEMORIUM JUSTIFICATIV,NOTINUNI DESPRE TEMA Produsele de patiserie sunt preparate ce au la baza aluaturi, modelate ca atare,sau in asociere cu...

Asigurarea calității în domeniul aerospațial - Proceduri de control al calității în aviație

1. Calitatea Conform standardului ISO 8402, calitatea reprezinta “ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care ii...

Tehnologia de obținere a cremșnitului

MEMORIU JUSTIFICATIV NOTIUNI DESPRE TEMA CREMSNITUL este un produs pe baza de aluat frantuzesc numit si foietaj care este un aluat, in compozitia...

Posibilități de implementare a managementului calității totale la firma Decatex Prod

INTRODUCERE Dezvoltarea calităţii totale, abordată ca element al managementului, a debutat în Statele Unite în prima parte a acestui secol....

Ai nevoie de altceva?