Controlul statististic al proceselor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1951
Mărime: 18.70KB (arhivat)
Publicat de: Cipriana Alecu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Capitolul 1. Despre statistică - obiect, scop și metodă

Celebru scriitor englez Herbert George Wells afirma că „Într-o zi gândirea statistică va fi la fel de necesară, oricărui cetățean folositor societății, ca scrisul și cititul” și, ținând cont de faptul că trăim într-o era digitală și suntem asaltați de informații încontinuu, consideră că acesta a avut dreptate. Astfel că, statistica ne poate ajuta să înțelegem datele disponibile, să le utilizăm și să putem lua decizii în orice domeniu al activității umane.

Statistica a apărut din nevoia de a cunoaște într-o formă măsurabilă realitatea înconjurătoare și s-a impus, încă din zorii civilizației, ca una dintre principalele preocupări ale grupurilor umane, scopul acesteia fiind obținerea datelor statistice.

Sub accepțiunea de date statistice, cuvântul „statistică” este cunoscut de marea majoritate a oamenilor și desemnează date numerice (atât cantitative, cât și calitative) referitoare la colectvități statistice. Cuvântul statistică este folosit mai ales în forma sa de plural „statistici”.

Un aspect important constă în faptul că datele statistice reprezintă suportul fundamentării deciziilor, iar această idee este surprinsă sintetic și expresiv de Goethe: „nu numai că cifrele guvernează lumea, ci ele arată cum lumea este guvernată”.

Ca știință, statistica și-a conturat un obiectiv de studiu propriu, o metodă particulară și un scop bine definit. Obiectul de studiu al statisticii îl constituie variația curentă-continuă, în timp, în spațiu și din punct de vedere calitativ, a fenemonelor de tip stochastic din orice domeniu al vieții sconomico-sociale sau naturale.

Metoda elaborată și dezvoltată de statistică, în vederea cunoașterii obiectului său de studiu este definită ca un ansamblu de principii metodologice, procedee și tehnici care permit producerea informației statistice, pe baza observării statistice, a prelucrării și analizei datelor statistice, precum și fundamentarea deciziilor privind starea și variabilitatea colectivităților statistice, în timp, în spațiu și din punct de vedere calitativ.

Scopul statisticii este cunoașterea, atât aplicativă cât și fundamentală, a fenomenelor de masă, caracterizate prin variabilitate și produse sub semnul incertitudinii. Vizează, pe de o parte, elaborarea informației statistice necesare fundamentării deciziilor asupra colectivităților statistice, iar pe de altă parte, descoperirea legiilor variabilității fenomenelor ce se produc și evoluează sub semnul incertitudinii, adică a legiilor cu caracter statistic.

Capitolul 2. Analiza statistică a proceselor tehnologice

Ținâd cont de faptul că statistica are un pronunțat caracter metodologic, aceasta poate fi utilizată și în calitate metodă de cercetare și de alte discipline științifice, precum: statistică biologică, statistică matematică, fizică statistică, mecanică statistică etc. Prin urmare, statistica depășește sfera socialului, având multiple ramuri care au ca obiect și fenomene nesociale.

Analiza statistică a proceselor tehnologice reprezintă principalul instrument folosit în monitorizarea, controlul, analiza stării și identificarea erorilor de funcționare pentru toate componentele activității productive. Scopul principal este cel de îmbunătățire a calității producției.

Încă din deceniul al treilea al secolului trecut, Walter Shewhart de la Bell Labs (Bell Telephone Laboratories) a propus utilizarea metodelor statistice pentru controlul calității produselor ca fiind varianta cea mai economică de reducere a variației calitative a componentelor și a produselor finite (Leavengood și Reeb, 1999). Acesta a conceput chiar și un mijloc vizual de monitorizare a calității produselor (cartelele Shewhart).

Bibliografie

1. Jaba, Elisabeta (2002). Statistica - Ed. a 3-a, rev., București.

2. Horodnic, Sergiu Andrei (2016). Analiza statistică a proceselor tehnologice, Suceava.

3. Amariței (Bogdan), Daniela (2014). Contribuții privind îmbunătățirea proceselor mecanice pe baza controlului statistic - Rezumatul tezei de doctorat, Iași.

Preview document

Controlul statististic al proceselor - Pagina 1
Controlul statististic al proceselor - Pagina 2
Controlul statististic al proceselor - Pagina 3
Controlul statististic al proceselor - Pagina 4
Controlul statististic al proceselor - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Controlul statististic al proceselor.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?