Cultura Organizationala

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Cultura Organizationala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Verzea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Cultura organizationala poate fi definita drept un complex specific de valori, reprezentari, întelesuri, credinte conducatoare, cai de gândire împartasite de membrii unei organizatii, care determina modurile în care acestia se vor comporta în interiorul si în afara organizatiei respective si care sunt transmise noilor membri drept corecte. Acesta este “mediul intern”, ce caracterizeaza fiecare organizatie în care sunt implicati indivizii care determina comportamentul în organizatie si, în ultima instanta, eficienta organizatiei respective. Ea este rodul istoriei proprii, prin determinari si conditionari externe.

Cultura organizationala poate fi asemuita unui aisberg, ce are o parte “vizibila” – ale carei componente sunt secundare, derivate – si o parte “ascunsa” – care, însa, cuprinde “elementele primare”.

Partea vizibila a culturii organizationale cuprinde simboluri si sloganuri, ritualuri si ceremonii, "mituri" si "eroi", modele comportamentale, vestimentare, atitudini fizice, precum si "jargonul" utilizat de membrii organizatiei respective.

- simbolurile si sloganurile (reprezentarea unui lucru prin intermediul altui lucru) – înglobeaza cuvinte, gesturi, figuri, obiecte cu semnificatie împartasita numai de indivizi care apartin unei anumite culturi (de exemplu: jargoane, îmbracaminte, coafuri, steaguri, simboluri ale statutului social, etc.); reprezinta stratul cel mai superficial al culturii si sunt usor de copiat si schimbat. Simbolurile si sloganurile tind, în ultimul timp, sa exprime, cu ajutorul unor imagini simple si în cuvinte putine, setul de valori fundamentale si personalitatea organizatiei respective. De exemplu: sloganuri – “Connex. Viitorul suna bine”, “Knorr. Gustos si hranitor”, „Nokia, connecting people”, „Bergenbier, prietenii stiu de ce”, “Have a break, Have a Kit-Kat”, ”The future is bright. The future is Orange”, „Philips. Let’s make thinks better”, „Always Coca-Cola”, “Într-o lume nesigura, Asirom va asigura”; simboluri – bucla lui Moebius propusa de Organizatia Internationala pentru Standardizare (I.S.O. Geneva) -reprezinta simbolul international care arta ca un anumit produs poate fi reciclat; crucea rosie - reprezinta semn distinctiv al spitalelor ambulantelor, centrelor de asistenta medicala de prim ajutor; Pocalul Hygeiei , Asclepius - simbolul medicinei; Steaua lui David - simbolul poporului evreu; simbolul infinitului ; Taiji - Reprezinta interactiunea eterna dintre yin si yang (bine si rau); -steagul U.E.; @- simbolul feminitatii.

- ritualurile si ceremoniile sunt alte elemente vizibile ale culturii organizationale care exprima si întaresc valorile promovate de catre organizatia respective:

- ritualurile de trecere marcheaza asumarea unor noi roluri sociale. Din aceasta categorie putem da ca exemplu, primirea noilor veniti în scoala. Se poate constata ca, acolo unde noii veniti sunt primiti printr-o ceremonie oarecare (se organizeaza o masa în cinstea noului coleg, i se cere acestuia sa "dea de baut", este prezentat si dat în grija colegilor cu experienta mai mare, etc.), coeziunea colectivului, sinceritatea si atitudinile empatice constituie valori reale. In schimb, în scolile unde noul venit este "tratat cu indiferenta" si este lasat sa se descurce cum poate, pot domina arivismul, dispretul fata de oameni, dezbinarea si ranchiuna.

- ritualurile si ceremoniile de întarire constituie o alta categorie importanta. De exemplu, acordarea publica a premiilor si a gratificatiilor întareste statutul persoanei

respective în organizatie si, totodata, valorile pe care aceasta le încarneaza: conducerile scolilor care acorda salariul de merit în functie de vechime sau de numarul de corigenti, promoveaza un cu totul alt set de valori decât cele care îl acorda având drept criterii caracterul original si creativ al demersului educational si calitatea relatiilor umane.

- ritualurile si ceremoniile de integrare au ca scop cresterea coeziunii în interiorul organizatiei. Ele sunt prezente numai acolo unde aceasta este considerata, în mod constient sau nu, ca valoare cheie. Ca exemple, putem mentiona "mesele" si "agapele" cu diferite prilejuri (8 Martie, zilele onomastice, Craciun, Pasti, etc.), excursiile sau petrecerea în comun a Revelionului.

- ritualurile si ceremoniile de reînnoire (de exemplu participarea, în comun, la diferite activitati de formare continua) sunt extrem de rare la noi din cauza caracterului birocratic al formarii continue - organizata disciplinar si necentrata pe unitatea scolara concreta. Este, astfel, necesara acordarea unei atentii sporite acestor componente culturale deoarece ele caracterizeaza organizatiile de succes si sunt importante pentru cladirea identitatii unei institutii, a sentimentului de apartenenta la un "ceva" comun.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Organizationala.doc

Alte informatii

sunt prezentate elementele culturii organizationale Universitatea Tehnica ” Gh. Asachi”, Iasi Master: Management si legislatie în industrie, administratie si servicii Curs: Cultura Organizationala