Dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor - Mijloc de crestere a performantei in echipa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor - Mijloc de crestere a performantei in echipa.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

I. Noțiuni generale privind cele două concepte: abilități și aptitudini 3
II. Munca in echipa 4
II.1. Cultura organizatională orientată spre performanță 5
II.2. Formarea unor echipe performante 6
II.3. Performanta in cadrul echipei 9
III. Metode de creștere a performanței prin dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor 10
IV. Studiul de caz privind trainingul in domeniul privat, respectiv in domeniul public 11
Bibliografie 14

Extras din document

I. Noțiuni generale privind cele două concepte: abilități și aptitudini

Perfecționarea este un proces continuu care depinde de dezvoltarea abilitaților si aptitudinilor, necesare fiecărui angajat in activitatea profesionala, deoarece acestea pe viitor ajuta la atingerea perfecționării într-o echipa, dar și dintr-o organizație.

Abilitățile reprezintă atât ceea ce a învățat individul pe parcursul vieții, cât si aptitudinile cu care s-a născut, spre exemplu: talentul; ceea ce pot aduce un plus in realizarea unor sarcini. Așadar, competența individului face referire la aptitudinile, abilitățile si comportamentele adecvate, toate acestea conducând la performanță. In cazul selecției persoanelor care vor sa ocupe o anumita poziție in instituie, managerii H.R trebuie sa tina cont, in general, de anumite caracteristici precum abilitățile si aptitudinile individuale. Se consideră că abilitățile sunt aptitudini învățate, care permit stabilirea în avans a rezultatului, cu certitudine maximă, deseori cu minim de timp și energie. Abilitatea este capacitatea individului de a executa rapid și cu exactitate un șir de operații pentru efectuarea mai ușoară și cu mai mult succes a unei sarcini. Aptitudinile se referă la predispoziția individului de a efectua cu succes o anumită activitate, independent de motivația și experiența sa.

Abilitățile pot fi moștenite sau se pot construi cu trecerea timpului, totul ținând pana la urma de fiecare persoana in parte. De asemenea, după ce angajatul a fost acceptat si numit pe postul dorit, instituția oferă anumite modalități de instruire prin care i se permite actualizarea abilitaților si aptitudinilor. Pentru unii angajați accentul cade pe o instruire tehnica care face referire la faptul ca persoana este ajutata sa-si îmbunătățească modalitatea de a folosi anumite programe care la prima vedere i se par noi; pentru alții accentul cade pe abilitățile interpersonale, care constau în abilitatea de a munci cu alții, adică in echipă sau cognitive, care face referire la abilitatea de a gândi clar, de a rezolva anumite probleme.

Formarea personală se desfășoară pe întreaga perioadă a vieții profesionale sub forma unor stagii organizate în interiorul sau în afara organizației, asigurând îmbogățirea cunoștințelor sau dobândirea altora noi, care pe viitor pot permite avansarea in funcție. Tipurile de formare cuprind: cursurile in cadrul organizației, semănării, training-uri, cursuri de formare profesionala si altele, toate acestea aducând un plus pentru organizație, dar și pentru echipa din care faci parte.

Dezvoltarea profesionala pe tot parcursul carierei reprezintă un punct forte atât pentru angajați, cat si pentru angajatori. Angajații vor sa fie instruiți in cele mai noi tehnologii legate de domeniul lor de activitate, iar angajatorii vor avea astfel cea mai buna echipa. Un bun manager le oferă in permanenta angajaților lui oportunități de perfecționare, unde aceștia dobândesc competente care le vor permite sa duca la bun sfârșit cerințele angajatorului si sa o facă bine.

II. Munca in echipa

În ceea ce privește cultura unei organizații, munca in echipa o putem poziționa pe primul loc ca importanta, dar in același timp poate crea dificultăți privind implementarea acesteia. Dificultatea este evidențiata de doua însușiri: reticenta angajaților pentru desfășurarea muncii in echipa si tehnicile de munca in echipa nu sunt deplin cunoscute, fiind foarte puțin aplicate. Putem evidenția faptul ca munca într-o echipa multidisciplinara, in care intervine reticenta de a lucra in echipa, bine alcătuita cu un conducător priceput care modelează foarte bine tehnicile de lucru in echipa, este benefic. Ceea ce nu este de neglijat, este faptul ca aceasta reținere pentru munca in echipa se datorează si modului ineficient in care se desfășoară întâlnirile echipei. Câteva situații când reținerea pentru munca in echipa intervine sunt: atunci când întâlnirea nu este corect pregătită, nu este condusa intr-un mod cat mai ferm de conducătorul echipei, nu se desfășoară conform regulilor stabilite si agreate de membrii echipei, nu se aplica tehnicile de lucru in echipa pentru a preveni devierile de la tematica stabilita, nu toți cei care fac parte dintr-o echipa sunt informați, nu asigura egalitatea tuturor membrilor echipei, chiar daca au funcții diferite toți trebuie anunțați in mod egal.

Pentru ca munca in echipa sa fie eficienta angajații trebuie sa fie capabili:

- De a lucra si contribui activ la atingerea obiectivelor echipei

- De a identifica valoarea celorlalți, incluzând punctele forte si competentele

- De a se implica activ si prompt in obținerea rezultatelor

- De a oferi si accepta feedback

- De a manifesta inițiativa si de a contribui la dezvoltarea echipei

Din cele prezentate, rezulta ca singurul mod de lucru eficace si eficient pentru derularea proiectelor de management și îmbunătățirea continuă a performanței si nu numai, este munca in echipa. Obstacolele care pot apărea în lucrul eficient în echipă fac referire la activitățile de identificare a problemelor de performanță. De regulă primul pas care trebuie realizat constă în identificarea rădăcinii problemei, abia apoi se pot pune în practică soluțiile de rezolvare a fiecăruia.

Beneficiile organizaționale ale lucrului în echipă, etapele formării și dezvoltării unei echipe se pot defini astfel:

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor - Mijloc de crestere a performantei in echipa.docx

Bibliografie

Managementul performanței. Strategii de obținere a rezultatelor maxime de la angajați/ Aubrey C. Daniels
MANAGEMENTUL PERFORMANTEI IN ADMINISTRATIA PUBLICA/ ANA-MARIA BERCU IASI, 2017
https://ro.coca-colahellenic.com/ro/cariere/implicarea-angajatilor/
http://www.apubb.ro/wp-content/uploads/2011/02/Curs-Teorii-Organizational-Master.pdf
Managementul_organizatiilor_Suport_de_curs