Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8732
Mărime: 48.87KB (arhivat)
Publicat de: Filip-Romeo Alecu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Aristita Rotila, Diana Solomon
FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Extras din referat

Analiza mediului extern

Prin mediul extern al intreprinderii se intelege ansamblul factorilor externi acesteia, factori a caror existenta este susceptibila de a i influenta comportamentul si performantele sale, afectand o intr un fel sau altul. Deoarece impactul poate fi direct (actiunile concurentei) sau indirect (schimbari generale in climatul de afaceri), analiza mediului extern trebuie realizata in doua contexte diferite: contextul concurential, generat de elemente aflate in imediata vecinatate a organizatiei si caracterizat prin posibilitati sporite de influentare a acesteia, respectiv contextul general (macromediul), mai indepartat si cu posibilitati mai reduse de influenta asupra intreprinderii.

Scopul procesului de analiza a mediului extern

Analiza mediului extern vizeaza studiul acelor variabile majore prin care mediul imediat sau cel largit influenteaza intreprinderea, furnizand diagnosticului informatii asupra situatiei strategice complementare in raport cu cele oferite de analiza interna. Fie ca sunt realizate in cadrul contextului concurential, fie ca privesc contextul general al macromediului, analizele realizate la acest nivel au scopul de a sesiza oportunitatile si amenintarile care exista, dar si de a identifica factorii cheie de succes ai sectorului de activitate, veritabile variabile strategice externe pe care toate intreprinderile trebuie sa le cunoasca si sa le stapaneasca pentru a supravietui.

O oportunitate reprezinta o evolutie a mediului extern apreciata ca avand un efect pozitiv asupra intreprinderii. De exemplu, aparitia unor noi piete sau a unor noi tehnologii reprezinta cele mai clasice oportunitati pentru o firma. O oportunitate este cu atat mai notabila cu cat probabilitatea de succes si atractia ei sunt mai ridicate si cu cat este mai rapid sesizata decat concurentii.

O amenintare reprezinta o evolutie a mediului extern cu efect previzibil negativ pentru intreprindere. O scadere continua a puterii de cumparare a populatiei in conditiile economice actuale reprezinta practic o amenintare majora pentru toate intreprinderile. O amenintare este cu atat mai grava cu cat are sanse mai mari de a se produce si cu cat afecteaza mai profund competitivitatea intreprinderii in cazul in care ea devine realitate.

Cateva tipuri de amenintari si oportunitati potentiale ale mediului extern al unui sistem de afaceri:

-amenintari: tendinta substituirii produselor, diminuarea resurselor de materii prime, deschiderea pietei nationale pentru produsele straine, diminuarea subventiilor pentru export, cresterea preturilor si reducerea puterii de cumparare.

-oportunitati: cresterea unei anumite piete cu 30%, cresterea comertului international, noi sisteme de transport mai economice, aparitia unor tehnologii si a unor echipamente mai performante.

I.Analiza contextului concurential pentru intreprindere

Analiza contextului (mediului) concurential este utila in evaluarea oportunitatilor si amenintarilor generate de acele elemente (indivizi, grupuri sau organizatii) care influenteaza direct intreprinderea, sau pot fi influentate semnificativ de catre aceasta. Ea presupune, intr o prima faza, definirea cadrului de referinta in care se vor desfasura analizele urmatoare, deci alegerea corecta a campului de lucru. Odata acest cadru ales, analiza se va axa apoi pe studiul fortelor concurentiale care l afecteaza, deoarece rezultanta acestor forte determina performantele sale potentiale.

A. Definirea cadrului de referinta

Definirea cadrului de referinta presupune in primul rand o delimitare precisa a pietei geografice de referinta.O data definita piata de referinta, trebuie apoi realizat un demers de segmentare externa, demers care vizeaza determinarea arenei, a sectoarelor si segmentelor strategice in care firma actioneaza, permitand deci o vizualizare a panoramei strategice a firmei.

Analiza contextului concurential trebuie condusa dupa un proces iterativ: intai global pe intinderea sectoarelor vizate, ajungand in cele din urma la analize precise pe fiecare segment strategic identificat.

B. Analiza fortelor concurentiale ( analiza structurala)

In mediul sau concurential, firma este supusa unui sistem de forte dupa aceleasi principii dupa care, in mecanica, un ansamblu de forte actioneaza asupra unui sistem de puncte materiale. Ea va fi deci influentata atat de un sistem de forte interioare, reprezentand actiunile mutuale pe care diferitele elemente ale sistemului le exercita asupra sa, cat si de un sistem de forte exterioare, care actioneaza asupra sistemului datorita altor elemente ce nu apartin acum acestuia, dar pe care el le poate asimila in viitor.

In principal, analiza fortelor concurentiale are in vedere anticiparea modului in care se vor deplasa factorii aflati la baza acestor forte si de a reactiona corespunzator la deplasarea lor. Analiza trebuie orientata catre determinarea fortelor esentiale ale sectorului analizat, catre studiul marimii si sensului acestor forte, cat si spre cunoasterea posibilitatilor pe care le are firma de a le influenta.

Chiar daca intensitatea competitiei difera de la un sector la altul, ea este determinata in general de aceleasi forte de baza, reprezentate practice de entitati identice. Aceste forte sunt: gradul de rivalitate intre concurentii existenti, amenintarea noilor intrati, presiunea exercitata de produsele de substitutie, puterea de negociere a clientilor si cea de negociere a furnizorilor.

1) Gradul de rivalitate intre concurentii existenti

Confruntati cu aceleasi probleme si expusi in general acelorasi riscuri, concurentii dintr un sector lupta unii impotriva altora pentru obtinerea unor pozitii avantajoase, iar rivalitatea lor poate imbraca diverse forme: concurenta prin pret, batalii publicitare, introducerea de produse noi, ameliorarea serviciilor sau garantiilor pentru clienti. O rivalitate intensa este in beneficiul clientilor si evident in detrimentul rentabilitatii concurentilor existenti.

Rivalitatea intensa este dupa Porter rezultatul actiunii unui complex de factori structurali, care se gasesc in stransa legatura unii cu altii:

-prezenta unui numar ridicat de concurenti sau a unor concurenti de dimensiuni relativ egale, face deseori neobservata sporirea numarului "rebelilor", care considera ca actiunile lor nu vor fi observate de firmele rivale ;

-ritmul lent de dezvoltare al sectorului, care determina firmele concurente sa se angajeze intr o lupta apriga pentru cote de piata ;

-costurile fixe inalte obliga firmele sa si utilizeze complet capacitatile de care dispun, ceea ce duce deseori la diminuarea sensibila a preturilor, mai ales in conditiile unui exces de capacitate;

-lipsa diferentierii determina deseori cumparatorii ca in alegerile lor sa se axeze pe pret si calitate, generand astfel o concurenta putemica ;

-diversificarea concurentilor si mizele strategice inalte genereaza comportamente diferite in sector ;

-barierele inalte de iesire din sector obliga unele firme sa ramana si sa continue lupta aici, chiar daca castigul lor este redus sau inregistreaza pierderi.

Preview document

Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 1
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 2
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 3
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 4
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 5
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 6
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 7
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 8
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 9
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 10
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 11
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 12
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 13
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 14
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 15
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 16
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 17
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 18
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 19
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 20
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 21
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 22
Diagnostic global strategic - analiza strategică a mediului concurențial - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Diagnostic Global Strategic - Analiza Strategica a Mediului Concurential.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza strategică a mediului concurențial - studiu de caz - Casa de Modă și Creație Vestimentară Darcy

CASA DE MODA SI CREATIE VESTIMENTARA DARCY In cadrul casei de moda conduse de Darcy, casa de moda ce ii poarta si numele, se pot identifica...

Particularități ale Aplicării Managementului prin Obiective în Organizația Militară

INTRODUCERE Motivul pentru care mi-am ales aceasta tema este reprezentat de dorinta de a cerceta si de a aprofunda conceptul de „management prin...

Fundamentarea Strategiei de Dezvoltare a Firmei SC Caroli SRL

Cap. 1 – Prezentarea generala a firmei 1.1 Descrierea generala a firmei si a obiectului de activitate Caroli Foods este una dintre cele mai mari...

Proiect management financiar - analiză de piață Policolor

Capitolul I Informatii generale despre societate Detalii de identificare S.C. Policolor S.A. Nume firma Policolor S.A. Bucuresti Localitate/...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Diagnosticul global al S.C. Confex S.R.L.

In sens larg, analiza diagnostic este o metoda generala de cunoaştere, investigare si acţiune, având obiective precise, de la finalitatea de...

Elemente de diagnostic global strategic al firmei de comerț SC Best Prod SRL

Capitolul I Obiectivele,metodele şi instrumentele diagnosticului economico-financiar al firmei 1.1 Semnificaţiile şi importanta diagnosticului...

Sistemul calității

1. INTRODUCERE Investigarea realitatii economice necesita un demers specific care integreaza viziunea clasica bazata pe cunoasterea relatiilor de...

Analiza Cifrei de Afaceri la SC Bere Timișoreana SA

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE PRIVIND REZULTATELE FINANCIARE ALE ÎNTREPRINDERII Orice activitate economica pentru a fi viabilă şi pentru a se...

Analiza Echilibrului Financiar la SC Argos SA Cluj-Napoca

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALA A S.C. ARGOS S.A. CLUJ-NAPOCA 1.1. SCURT ISTORIC S.C. “Argos” S.A. Cluj-Napoca este unul dintre cei mai mari...

Laleaua Aurie

Introducere Cea mai complexa industrie din lume care reflecta întreaga societate, turismul, dobândeste valente majore în promovarea si...

Agentul economic - emailul - SA Mediaș

Sectorul articolelor de uz personal si gospodaresc prezinta o importanta deosebita deoarece produsele sale se adreseaza celei mai largi parti ale...

Elaborarea strategiei de redresare a SC Unisem SRL Râmnicu Vâlcea

CAPITOLUL I 1 – Aspecte teoretice ale strategiei 1.1. Originea şi evolutia conceptului de strategie Din punct de vedere istoric, se poate afirma...

Ai nevoie de altceva?