Economia Mediului - Importanta Apei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Economia Mediului - Importanta Apei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Management, Ecologie

Extras din document

Rolul apei. Rolul apei în organismul speciilor vii, inclusiv al omului, este foarte important. Organismul uman este constituit in proportie de 70% din apa. In societatile dezvoltate oamenii cred ca ceaiul, alcoolul, diferitele racoritoare pot fi inlocuitorii adecvati ai apei naturale curate, de care ar avea nevoie organismul. Acesta insa este o greseala elementara si fatala. Aceste bauturi intr-adevar contin apa, dar pe langa acesta mai contin si materiale deshidratante. In ziua de azi, stilul modern de viata face omul dependent de bauturile comerciale. Copiii nu sunt determinati si invatati sa bea apa, astfel ei devin dependenti de diferite feluri de bauturi carbogazoase si sucuri cu arome de fructe si zahar. In acelasi timp, gustul „civilizat” al racoritoarelor va scadea incontinuu instinctul de a bea apa, in cazurile in care nu este la indemana bautura racoritoare. Organismul elimina in mod continuu lichidul, al carui cantitate totala la temperaturi normale, fara fortari, este de 2,5 litri consumati zilnic, iar in zile de canicula sau in timpul practicarii unui sport poate ajunge si pana la 4-5 litri. Lichidul pierdut trebuie recuperat permanent, in caz contrar suntem indispusi si apar alte aspecte, care sunt cauzate de lipsa de lichid indelungata al corpului. Acesta este logic, deoarece nu am putea trai cu organe mutilate. In conditii normale, corpul nostru indica prin starea de sete cand are nevoie de completarea lichidului. Dar nu ne putem baza intotdeauna pe acesta, deoarece starea de sete apare atunci organismul nostru este deja deshidratat. Din acest motiv nu este recomandat sa ne lasam pe seama setei, ca semnal de indicatie pentru introducerea lichidului in organism, ci trebuie sa ne obisnuim sa bem inainte de a aparea setea, pentru a asigura permanent completarea cu lichid a organismului si in cazul in care nu simtim sete.

Forţa curativă a apei. Forta curativa a apei a fost descoperita de civilizatiile vechi, acest efect avantajos nefiind contestat nici astazi, fiind prescrisa si de medici, sub forma de cure de baut si de cure balneare. In secolul al XVII-lea, pudra si parfumul au fost la moda in baii. Totusi, forta curativa a unor ape termale si minerale a fost acceptata. Primele cure de baut au aparut in secolul al XVIII-lea in Karlsbad, Kissinger si Reichenhall. Curele de baut au fost utilizate cu succes pentru probleme ale stomacului, ale intestinelor si ale bilei. Importanta si nevoia apei este dovedita, de regula, prin“regula tripla” a vietii omenesti: putem trai cel mai mult 30 zile fara hrana, 3 minute fara aer si doar 3 zile fara lichid.

Efectele fiziologice ale apei. Acesta este cel mai important lichid de baut: este ieftin, sarac in calorii si suportabil de toti. Pe deasupra apa poate ajuta mult si in pastrarea sanatatii noastre. Ori o varsam din flacon, ori o lasam sa curga direct din conducta de apa, 2-2,5 litri din acest “elixir al vietii”este suficient, ca sa alunge multe feluri de boli, sa intareasca energia corpului nostru si resursele noastre spirituale si, bineinteles, este cel mai bun remediu pentru caldura si sete. Apa, acest medicament vital, de multe ori subestimat este izvorul vietii noastre. Este la fel de indispensabil vietii, ca aerul respirarii.

Apa în lume şi în România

Este greu de crezut că pe planeta noastră, acoperită în proporţie de 70% de apă, numai 1% din totalul resurselor de apă este disponibil pentru folosinţă oamenilor. Din toată apa care acoperă globul, 97,5% este apă sărată , rămânând apă dulce numai 2,5% , iar din acestea peste jumătate sunt gheţari şi calotă glaciară. Acesta este un motiv pentru care apa este o continuă preocupare pe planeta noastră atât pentru cercetători, dar mai cu seamă pentru cei ce suferă din cauza lipsei de apă. Deşi trăim în secolul 21, în lume, 1.1 miliarde de oameni (reprezentând 18% din populaţia globului) duc lipsă de apă potabilă. Mai mult de 1 milion de oameni mor anual de malarie în Africa şi cel mai tragic este că cei mai mulţi sunt copii sub 5 ani. Lipsa condiţiilor de igienă se datorează în primul rând lipsei de apă potabilă. Ca urmare, din cauza igienei precare, în ultimul deceniu au murit mai mulţi oameni decât în toate războaiele din 1945 până în prezent.

Ca o dovadă a preocupării intense a oamenilor de ştiinţă, data de 22 martie este din 1993 declarată şi sărbătorită ca Ziua Mondială a Apei pe glob.

Anul 2008 a fost plasat de către Organizaţia Naţiunilor Unite sub tema IGIENA, iar decada anilor 2005-2015 este perioada acţiunii “APĂ PENTRU VIAŢĂ”.

ROMÂNIA anului 2008 arată astfel:

-Numai 52% din populaţia ţării beneficiază de servicii de apă curentă şi canalizare; -16% din populaţie are numai alimentare cu apă (nu are canalizare) -32% DIN POPULAŢIE NU ARE NICI APĂ CURENTĂ NICI CANALIZARE ! -47de localităţi deversează apele uzate direct în receptorii naturali FĂRĂ O PREALABILĂ EPURARE. Printre aceste localităţi sunt: Bucureşti, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Brăila, Galaţi, Tulcea. Exemplificând pe judeţul Timiş, numai 39% din localităţi au sisteme centralizate de alimentare cu apă, în timp ce sub 3% au sisteme de canalizare.

Lipsa acestor minime utilităţi este cu siguranţă o cauză a îmbolnăvirii populaţiei, dar ceea ce poate duce direct la îmbolnăviri individuale sau în masă este folosirea necorespunzătoare şi neatentă a surselor de apă.

Situaţia filtrării şi purificării apei în România

In acest moment, majoritatea spatiilor de productie si de alimentie publica din Romania nici macar nu filtreaza sin u purifica apa cu care pregatesc mancarea, cafeaua, ceaiul. Efectuarea acestor procese atat de importante pentru populatia consumatoare a acestor produse ar fi, in primul rand, in interesul lor pentru ca produsele vor avea un gust mai bun si se pot pastra mai mult timp in siguranta.

Intr-o viata de circa 70 de ani, un om consuma in medie 115 tone de apa, echivalentul a peste 2 vagoane cisterna pe care le observam pe caile ferate. Si ne punem firesc intrebarea: conteaza calitatea apei consumate ?

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Mediului - Importanta Apei.doc