Elemente ale functiei de control

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Elemente ale functiei de control.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Buta Simona

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

1.INTRODUCERE;
2. Controlul in activitatea manageriala;
3.Controlul ca functie manageriala;
4. Rolul controlului în managementul societatii;
5.Obiectivele controlului;
6.Caracteristicile controlului;
7.Functiile controlului;
8.Etapele exercitarii controlului;
9.Tipologia controlului;
10.Aspecte psihologice ale controlului;
BIBLIOGRAFIE.

Extras din document

1. INTRODUCERE:

Functia de control:

Functia de control poate fi definita ca ansamblul proceselor prin care performantele organizatiei, subsistemelor si componentelor acesteia sunt masurate si comparate cu obiectivele stabilite initial, in vederea eliminarii deficientelor constatate si a integrarii abaterilor pozitive.

Controlul reprezintă procesul de verificare și evaluare continuă a rezultatelor și performanțelor firmei, astfel încât, dacă apar abateri față de obiectivele sau standardele stabilite inițial, să se aplice corecțiile necesare.

Funcția de control își evidențiază două laturi nedisociabile:

1. pasivă, de înregistrare si evaluare a performantelor;

2. activă, de corectare a abaterilor.

Scopul controlului este verificarea, din punct de vedere cantitativ si calitativ, a modului de indeplinire a sarcinilor, inregistrarea fenomenelor de dezechilibru si incercarea de repararea a acestor fenomene.

In esenta, se poate spune despre control ca este activitatea prin care se verifica indeplinirea obiectivelor organizationale exact in modul in care au fost planificate.

2. Controlul in activitatea manageriala:

Asigurarea eficientei activitatii manageriale reclama organizarea unui control continuu si exigent asupra tuturor mijloacelor materiale si banesti, asupra proceselor econo mice si rezultatelor obtinute. Aplicarea cu fermitate a controlului presupune perfectionarea cailor si modalitatilor de realizare, cuprinderea în obiectivele de control a tuturor componentelor esentiale ale activitatii firmei, astfel încât sa se asigure o mai buna adaptare a controlului la cerintele noilor conditii ale economiei de piata.

3.Controlul ca functie manageriala:

Controlul defineste ansamblul proceselor de urmarire a modului în care se desfasoara diferite actiuni sau întreg procesul de management, cât si de reglare a activitatilor societatii comerciale prin gasirea unor solutii eficiente de identificare si eliminare a efectelor perturbatii lor aparute în functionarea sistemului de management.

4. Rolul controlului în managementul societatii:

Având un caracter preventiv, constructiv, educativ si proiectiv, precum si o mare întindere în timp si spatiu, controlul, ca functie manageriala, joaca un rol deosebit de activ în managementul societatii comerciale. Prin interme-diul controlului se poate cunoaste situatia reala din orice domeniu de activitate si interveni în vederea eradicarii fenomenelor negative aparute.

Rolul principal al controlului consta în contributia sa practica atât la constatarea, cât si la solutionarea proble melor cu care se confrunta conducerea societatii. Interven tia imediata cu solutii concrete si prompte pentru a preveni aparitia unor fenomene negative demonstreaza utilitatea controlului la realizarea obiectivelor societatii comerciale.

De asemenea, controlul influenteaza realizarea functiunilor manageriale si permite managerului si echipei manageriale sa faca fata unor situatii si evenimente neprevazute.

Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente ale functiei de control.docx

Bibliografie

Constantinescu, D. A., si Ungureanu A., Manage ment, Ed. Tehnica Bucuresti, 1998, pag, 419-475.
Nicolescu. O. si Verboncu, I. Management, Ed. Economica, Editia a III-a, Bucuresti, 1999, pag.48-49.
Nicolescu, O. si Verboncu, I., Managementul organizatiei. Teste grila, Ed. Alpha, Buzau. 1999.
Petrescu, I., Management, Ed. Tipocart Brasovia, Brasov, 1993, pag. 214-221.
Petrescu, I. si Seghete, Gh., Fundamentele practicii manageriale, Ed. Maiko, Bucuresti, 1994, pag. 295-306.
Petrescu, I., Psihosociologie manageriala, Ed. Lux Libris, Brasov. 1998.
Stan, I., Management - TEST 1000, Ed. Tipocart Brasovia, Brasov. 1998, pag. 63-65.
Zaharia M., Zaharia C., Deac A., si Vizinteanu R ., Management. Teorie si aplicatii C++ , Ed. Tehnica, Bucuresti, 1993. pag. 37-40.