Evaluarea Resurselor Umane la KFC România

Referat
6.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2281
Mărime: 73.28KB (arhivat)
Publicat de: Nicu-Teohari Irimia
Puncte necesare: 7

Extras din referat

I. Introducere

Am ales aceasta temă deoarece în ziua de azi, tot mai multe companii recurg la o gamă din ce în ce mai diversificată de evaluare a personalului, cu scopul de a cunoaște nivelulul de cunoștințe, capacitatea de deducție dar și personalitatea salariaților, elemente care mai târziu se vor reflecta asupra evoluției acestor companii. In evaluare sunt prinse majoritatea aspectelor importante care măsoară performanţa, iar rezultatele nu sunt doar tehnice, ele constituind un puternic instrument şi de evaluare a unor abilităţi precum comunicare, negociere, relaţionare si comportament.

Ca studiu de caz am ales firma U.S. FOOD NETWORK S.A. – KFC DRIVE TRHU SIBIU, cu care am incheiat un contract individual de muncă, ocupand postul de casier. Am optat pentru acest exemplu deoarece firma dispune de un mod aparte de evaluare a angajaților.

Evaluarea este importantă deoarece reprezintă ocazia în care angajatul dă un feedback angajatorului. Este totodată un mod prin care se întâlnesc două puncte de vedere: cum evaluează angajatorul anumite competenţe şi cum consideră angajatul că le foloseşte.

II. Ce este evaluarea si ce isi propune ea?

Acest capitol trateaza evaluarea din punct de vedere teoretic, prezentand caracteristicile si metodele folosite.

2.1 Definita evaluarii

Prin evaluare se intelege acel proces prin care se apreciaza sau se depreciaza individul in procesul muncii. O definitie mai ampla, caracterizeaza evaluarea ca fiind “totalitatea proceselor prin intermediul carora se emit judecati de valoare asupra salariatilor din organizatie, (…), in vederea relevarii elementelor esentiale ale modului de realizare a obiectivelor si sarcinilor, a acordarii de recompense sau sanctiuni, a stabilirii modalitatilor de perfectionare a pregatirii, a conturarii perspectivelor de promovare.”

Implementarea unui sistem de evaluare trebuie să se facă în mod progresiv. Ea va fi însoţită de:

- măsuri pregătitoare. Acestea vizează informarea personalului cu privire la filosofia sistemului, mecanismele şi modul său de derulare, consecinţele sale etc.

- măsuri de formare a cadrelor implicate în acest sistem.

Necesitatea acestor măsuri decurge din faptul că: formarea evaluatorilor contribuie la creşterea credibilităţii sistemului.

2.2 Rolul si importanta evaluarii salariatilor

Evaluarea personalului se poate referi atât la potenţialul uman (aptitudinile generale şi speciale, abilităţile, trăsăturile de personalitate, atitudinile, experienţaşi cunoştinţele angajaţilor) cât şi la rezultatele concrete (performanţe cuantificabile, comportament) obţinute de o anumită persoană, aflată într-un anumit post, la cât şi cum munceşte.

Scopul evaluarii personalului este acela de a afla ce a reusit si ce nu a reusit si mai ales de ce a reusit sau nu. Astfel, patronii pot identifica eventuale nemultumiri ale angajatilor privind conditiile de munca, lipsa unor programe specifice de training si dezvoltare, iar salariatii se vor simti cu siguranta mai motivati daca rezultatele activitatii lor vor fi apreciate obiectiv. Dat fiind ca se desfasoara ca o discutie intre sef si subordonat prin care se incearca analiza reusitelor si esecurilor, singura posibilitate de a obtine o evaluare corecta este ca de ambele parti sa existe sinceritate.

Importanta evaluarii urmareste urmatoarele aspecte:

- să revadă progresul înregistrat de angajat şi să ofere feedback

- să identifice golurile în performanţă

- să ia în considerare soluţiile pentru acoperirea acestor goluri în performanţă

- să planifice acţiuni pentru a le depăşi

- să identifice nevoi generale de dezvoltare

Pe lîngă aceste scopuri explicite ale evaluării activităţii există de asemenea şi scopuri implicite:

- să motiveze angajaţii

- să menţină contactul personal

- să recunoască şi să aprecieze performanţa înaltă

2.3 Metode de evaluare

Pentru proiectarea unui sistem de evaluare, ajustat la strategia organizaţiei, trebuie parcurşi următorii paşi :

1. Identificarea şi evaluarea metodelor, selectarea metodei de evaluare care se potriveşte cel mai bine cu obiectivele stabilite şi cu cultura organizaţiei

2. Stabilirea elementelor ciclului de evaluare şi modului cum trebuie legate între ele

3. Verificarea modului în care sitemul de evaluare corespunde priorităţilor strategice

Preview document

Evaluarea Resurselor Umane la KFC România - Pagina 1
Evaluarea Resurselor Umane la KFC România - Pagina 2
Evaluarea Resurselor Umane la KFC România - Pagina 3
Evaluarea Resurselor Umane la KFC România - Pagina 4
Evaluarea Resurselor Umane la KFC România - Pagina 5
Evaluarea Resurselor Umane la KFC România - Pagina 6
Evaluarea Resurselor Umane la KFC România - Pagina 7
Evaluarea Resurselor Umane la KFC România - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Resurselor Umane la KFC Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Codul de etică al companiei McDonald's

1. PREZENTARE GENERALA 1.1. Descrierea companiei McDonald’s McDonald's Corporation (listată la Bursa de valori din New York sub codul MCD) este...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?