Cuprins
Cap.1. Finantarea prin leasing:
1.1. Prezentarea principalelor tipuri de leasing .. 1
1.2. Avantajele finantarii prin leasing .. 4
1.3. Analiza comparativa între credit si leasing .. 9
1.4. Exemplu de calcul a leasing-ului .. 13
Cap.2. Carateristicile contractului de leasing .. 14
Cap.3. Dezvoltarea pietei de leasing în România .. 16
Bibliografie
Extras din document
1.2 AVANTAJELE FINANTARII PRIN LEASING
Aparitia si utilizarea într-o masura semnificativa a leasing-ului duce la concluzia ca acesta ofera avantaje suplimentare fata de alte modalitati de finantare a activelor, si anume:
- Leasing-ul majoreaza disponibilitatea de finantare a firmei ;
- Prin leasing se asigura recuperarea rapida a activelor în caz de faliment al societatii locatare ;
- Leasing-ul permite divizarea riscului între locator si locatar;
- Flexibilitatea ;
- Leasing-ul prezinta o serie de avantaje fiscale;
- Avantaje prin costuri;
- Beneficii contabile;
1. Majoreaza disponibilitatea de finantare a firmei
În variantele clasice ale definirii conceptuale, transpuse asupra înregistrarilor în contabilitate, leasing-ul nu este asimilat îndatorarii si, în consecinta, pentru societatile care au restrictionari la îndatorare suplimentara, leasing-ul reprezinta o modalitate de achizitionare a activelor necesare în situatia în care societatea nu dispune de suficiente fonduri proprii. Aceasta oportunitate de finantare a fost limitata în ultimul timp, o serie de acorduri de împrumut incluzând prevederi de restrictionare a finantarii prin leasing , alaturi de celelalte modalitati de îndatorare.
În România , înregistrarea în contabilitate a achizitiilor prin leasing se face diferit , în functie de tipul acestuia. Astfel, în cazul leasing-ului financiar, operatiunea va modifica valoarea contului mijloace fixe , pe de o parte, iar pe de alta parte va majora valoarea contului alte împrumuturi si datorii asimilate si a contului corespunzator de dobânzi la aceste împrumuturi.
În schimb, în cazul leasing-ului operational, intrarea de imobilizari corporale se va înscrie numai în debitul contului de ordine si evidenta redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate .Acest cont se va debita si în cazul leasing-ului financiar cu valoarea imobilizarilor corporale, inclusiv dobânda. Contul mijloace fixe se va modifica numai daca locatarul decide cumpararea bunului respectiv.
Practic, se poate spune ca numai leasing-ul operational nu este asimilat îndatorarii, deci poate fi mai accesibil firmelor cu restrictii la îndatorare.
2. Asigura recuperarea mai rapida a activelor în caz de faliment al societatii locatare
În anumite tari , legislatia ce reglementeaza falimentul acorda anumite avantaje locatorului, cum ar fi prioritatea la recuperarea activelor cedate în leasing , mai repede si mai usor decât în situatia în care acesta ar fi fost creditor obisnuit. Din pozitia privilegiata a locatorului , acesta poate sa-si procure mijloace fixe necesare pentru desfasurarea activitatii sale , chiar si atunci când rating-ul companiei nu este acceptabil din punct de vedere al unui creditor obisnuit pentru acordarea unui împrumut în acest scop.
În al doilea rând si în legatura cu cele prezentate mai sus , un creditor obisnuit se acopera împotriva riscului de neplata a debitorului printr-o finantare partiala a activelor necesare întreprinderii, în timp ce locatorul ofera de cele mai multe ori finantare 100% din valoarea activului.
În al treilea rând, în sistemul de leasing plata chiriei se face pe durata contractului , ce poate coincide cu durata de viata economica a bunului închiriat.Astfel, platile facute sunt echilibrate de încasarile obtinute din exploatarea bunului. Majorarea contractelor de creditare pentru achizitii de active au însa o scadenta cu mult mai mica decât durata economica de viata a activelor respective.În acest caz, firma este obligata sa mobilizeze resurse din întreaga sa activitate pentru rambursarea împrumutului.
3. Leasing-ul permite divizarea riscului între locator si locatar
Simpla operatiune de achizitionare a unui activ transfera toate riscurile implicate de aceasta achizitie asupra cumparatorului. De exemplu, este vorba despre punerea în functiune a activului si functionarea acestuia pe o perioada cât mai îndelungata, despre riscul de uzura morala si, în aceasta situatie, despre posibilitatile de înlocuire a activului respectiv, precum si despre recuperarea valorii reziduale la sfârsitul duratei de viata a bunului.
Prin particularitatile sale, un contract de leasing permite cumparatorului sa divizeze sau sa reduca aceste riscuri. Simpla operatiune de vânzare-cumparare induce destul de multa incertitudine privind responsabilitatea vânzatorului cu privire la calitatea bunului cumparat. Practic, este vorba despre încredere între cele doua parti contractante, precum si despre imagine (reputatia vânzatorului) pe care, daca acesta doreste sa o mentina, trebuie sa asigure o calitate corespunzatoare produselor sale. În cazul contractului de leasing , locatorul asigura nu numai activul, dar si serviciile aferente. În cazul în care locatarul nu este multumit de acestea, el poate întrerupe platile catre locator. În acest fel, leasing-ul este o modalitate de a asigura calitatea activelor comparate.
Riscul de uzura morala nu este limitat prin leasing, dar reprezinta de cele mai multe ori comodalitate de transfer al acestuia. O serie de contracte de leasing dau locatorului posibilitatea de a renunta la contract platind o penalizare. În acest fel riscul de uzura morala este transferat locatorului, ce trebuie sa gaseasca o modalitate de plasament a bunului uzat pentru a nu pierde o parte din valoarea acestuia. Aceasta împartire a riscului are un pret si, în consecinta, locatorul va cuprinde în platile cuvenite si o prima de risc corespunzatoare. Având în vedere avantajele prezentate, locatarul prefera plati mai mari, dar si avantaje suplimentare fata de alte tipuri de finantare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- BIBLIOGRAFIE.doc
- cap 1+2+3.doc
- Coperta.doc
- CUPRINS.doc