Formarea Profesională a Forței de Muncă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6995
Mărime: 46.30KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. INTRODUCERE 3
  3. CAPITOLUL I. Abordări conceptuale privind formarea profesională a forţei de muncă. 5
  4. 1.1 Abordările conceptuale privind definirea conţinutului pieţei forţei de muncă 5
  5. 1.2 Pregătirea profesională a angajatului ca factor de tranzacţie între cerere şi ofertă 7
  6. CAPITOLUL II. Formarea profesională a forţei de muncă. 10
  7. 2.1 Dispoziţii generale 10
  8. 2.2 Formarea profesională de bază 11
  9. 2.3 Formarea profesională continuă 16
  10. CONCLUZII 21
  11. BIBLIOGRAFIE 21

Extras din referat

INTRODUCERE

Actualitatea temei investigate este determinată de necesitatea efectuării unei analize a formarii profesionale a forţei de muncă la nivel naţional, determinarea actualităţii formarii profesionale la nivel naţional.

Un sistem democratic poate fi funcţional în măsura în care se dezvoltă şi un spirit democratic în mentalitatea socială. Democraţia trebuie să fie mottoul nu numai pentru organizaţiile politice, ci şi pentru structurile administraţiei publice, ceea ce înseamnă că o reformă democratică se referă doar parţial la reorganizarea serviciilor publice, restul fiind consacrat schimbării atitudinilor. Dar schimbarea depinde în primul rînd de competenţele oamenilor care fac administraţiile publice să fie transparente, responsabile şi în slujba cetăţenilor, şi toate acestea depind, la rîndul lor, de atenţia acordată formării şi perfecţionării profesionale a resurselor umane din administraţia publică.[6]

Reieşind din ceia ce este descris mai sus formarea profesională este factorul principal în realizarea unor schimbări, în dependenţă de capacităţile resursei umane pot fi efectuate anumite schimbări pozitive care pot dau naştere unor inovaţii, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor sociale şi economice. Necesităţile aparente sunt promotorii dezvoltării profesionale şi anume formarea profesională este cheia de succes de a satisface realizarea acestor necesităţi la un nivel profesional cuvenit.

Formarea profesională este alcătuită din două etape. Prima etapă este formarea profesională inițială şi a doua etapă este formarea profesională continuă.

Formarea profesională inițială se referă la programele de formare cuprinse în învățământul obligatoriu şi la cele urmate de absolvenţi imediat după finalizarea acestuia prin care se asigură dobândirea unei calificări profesionale.

Formarea profesionala iniţială se realizează în învățământul preuniversitar prin:

învățământ profesional

învățământ liceal, filiera tehnologică

învățământ postliceal

Învățământul superior asigură formarea profesională iniţială pentru cele mai ridicate niveluri de calificare.

Formarea profesionala continua este ulterioara formarii iniţiale şi asigură dezvoltarea competentelor profesionale deja dobîndite, fie dobîndirea de noi competenţe.

Formarea profesională a personalului este un proces complex, care presupune, în primul rînd, existenţa unor structuri organizatorice, cu atribuţii şi responsabilităţi clar stabilite.

În lucrarea dată se propune de a descrie importanța formării profesionale ce element de bază în crearea forţei de muncă calitative.

Cuvinte cheie: educaţie; instruire; instruire continuă, forţa de muncă, formarea profesională, angajat.

Scopul şi obiectivele cercetării. În conformitate cu actualitatea şi gradul de investigare a temei, ne propunem drept scop abordarea şi descrierea analizei formării profesionale la nivel naţional şi stabilirea esenţa formării profesionale. În vederea realizării scopului propus au fost formulate următoarele obiective:

- determinarea noţiunilor şi definiţiilor formarea profesională iniţială, formarea profesională continuă;

- stabilirea raportului dintre cerere şi ofertă a forţei de muncă;

- enumerarea unor etape importante de formare profesională a angajaţilor;

- identificarea conceptului formării profesionale;

- analiza formării profesionale ca element de creare a forţei de muncă.

Volumul şi structura referatului. Referatul cuprinde un număr total de 21 pagini. Structura referatului este determinată de scopul şi obiectivele cercetărilor şi este formată din următoarele compartimente:

Introducerea cuprinde următoarele compartimente: actualitatea temei investigate, gradul de cercetare a temei, scopul şi obiectivele cercetării, volumul şi structura referatului.

În cadrul primului capitol, intitulat Abordări conceptuale privind formarea profesională a forţei de muncă, am enunţat abordările conceptuale privind definirea conţinutului pieţei forţei de muncă, pregătirea profesională a angajatului ca factor de tranzacţie între cerere şi ofertă.

Al doilea capitol, Formarea profesională a forţei de muncă, am enunţat dispoziţii generale privind formarea profesională, formarea profesională de bază (iniţială), formarea profesională continuă.

Concluzii – inserează ideile generalizatoare formulate ca rezultat al investigaţiilor desfăşurate.

Bibliografie – reprezintă suportul documentar al referatului.

CAPITOLUL I. Abordări conceptuale privind formarea profesională a forţei de muncă.

1.1 Abordările conceptuale privind definirea conţinutului pieţei forţei de muncă.

La etapa iniţială a acestui subiect se propune de a dezvălui ce este forţa de muncă.

Autorii, A. Blanovschii şi V. Butnaru, în lucrarea sa „Piaţa Forţei de Muncă” (publicată în anul 2009), în descrierea abordărilor conceptuale privind definirea conţinutului pieţei forţei de muncă au dedus forţa de muncă ca subiect de dezbatere dintre cerere şi ofertă după cum urmează:

În teoria şi practica economică este răspândit atât conceptul de "piaţa muncii", cât şi cel de "piaţa forţei de muncă", în continuare se propun cîteva din aceste concepte.

Dicţionarul de ştiinţe economice defineşte "piaţa muncii" ca un ansamblu de ofertanţi şi de solicitanţi, care interacţionează în vederea determinării preţurilor şi/sau cantităţilor de muncă. "Munca este un factor de producţie, adică este necesară pentru producerea oricărui alt bun. Oferta emană de la muncitori, care îşi pun forţa de muncă la dispoziţia cererii întreprinderilor. Studiul pieţei muncii este deci studiul comportamentului ofertanţilor şi solicitanţilor de muncă."

În viziunea autorilor Dicţionarului de economie piaţa muncii este noţiunea ce desemnează întâlnirea cererii cu oferta de muncă, stabilirea pe această bază a condiţiilor pentru angajarea salariaţilor, negocierea şi fixarea salariilor în funcţie de performanţele celor ce sunt angajaţi, realizarea mobilităţii salariaţilor şi a forţei de muncă pe locuri de muncă, firme şi zone.

,,Piaţa muncii reprezintă locul abstract (sau spaţiul economic) în care se întâlnesc cererea de muncă (de locuri de muncă) cu oferta de muncă. Pe această piaţă au loc negocierile între cumpărătorul şi vânzătorul forţei de muncă."

În altă lucrare citim: "Piaţa muncii sau piaţa forţei de muncă poate fi definită, înainte de toate, ca spaţiul economic în care se întâlnesc, se confruntă şi se negociază în mod liber cererea de forţă de muncă (deţinătorii de capital, în calitate de cumpărători) şi oferta, reprezentată prin posesorii de forţă de muncă. Ea se prezintă, prin urmare, şi ca sistem al relaţiilor şi tranzacţiilor care asigură, prin mecanisme specifice - înainte de toate prin intermediul salariului şi al negocierilor - echilibrarea ofertei şi cererii de forţă de muncă. Piaţa muncii. se află în legătură cu celelalte pieţe"

"Confruntarea dintre cererea şi oferta de forţă de muncă într-un anumit interval de timp şi într-un anumit spaţiu, care finalizează prin vânzarea-cumpărarea de forţă de muncă în schimbul unui preţ numit salariu, poartă denumirea de piaţa muncii".

Preview document

Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 1
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 2
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 3
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 4
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 5
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 6
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 7
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 8
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 9
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 10
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 11
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 12
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 13
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 14
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 15
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 16
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 17
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 18
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 19
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 20
Formarea Profesională a Forței de Muncă - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Formarea Profesionala a Fortei de Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Particularități ale procesului de formare profesională, motivare și evaluare a personalului în cadrul S.C. DACIA S.A.

1.1 Definirea şi caracteristicile instruirii organizaţionale Instruirea organizaţională a resurselor umane reprezintă procesul planificat de...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE Locul Managementului Resurselor Umane e bine precizat în contextul Managementului general. Astfel, în literatura de specialitate,...

Formarea și perfecționarea personaulului

CAPITOLUL I. RESURSELE UMANE, ROLUL LOR FUNDAMENTAL IN PROGRESUL SOCIETĂTILOR CONTEMPORANE 1.1. Rolul primordial al resurselor umane O parte...

Formarea și perfecționarea personalului

CAPITOLUL I PREGATIREA PROFESIONALA 1.1 DEFINIREA PREGATIRII PROFESIONALE Pregătirea profesională este un proces de învăţare – instruire prin...

Pregătirea profesională a personalului - practici moderne

INTRODUCERE Scopul lucrării – să asigure adoptarea celor mai eficiente măsuri cu privire la asigurarea cu personal (pregătirea profesională a...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Formarea profesională și training-ul

O dată cu trecerea timpului şi concomitent cu creşterea fenomenului de globalizare, succesul va aparţine acelor companii care sunt dedicate atât...

Te-ar putea interesa și

Fondul Social European

FONDUL SOCIAL EUROPEAN INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să facă o analiză a domeniului amplu al Instrumentelor Structurale, punând un...

Rolul POS DRU în dezvoltarea economiei sociale

I N T R O D U C E R E Începând mai ales din anii ’90, România a intrat într-un proces de sărăcire a populaţiei, accentuat în perioada tranziţiei...

Șomajul tendințe contemporane

Lucrarea „Tendinte ale somajului contemporan” se adreseaza celor interesati de probelmatica somajului si pietei muncii - studenti, cursanti ai...

Reconversia forței de muncă în România 2009

Cap.1 Piata muncii in Romania 1.1 Analiza structurala a pietei muncii Piata muncii din Romania s-a confruntat cu schimbari importante in...

Analiza economico socială a regiunii nord est

1. Prezentarea principalelor caracteristici ale regiunii Regiunea acopera partea de Nord-Est a tarii si, conform traditiei, este o parte din...

Politici de Ocupare a Forței de Muncă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă tratează politicile şi programele elaborate în domeniul ocupării forţei de muncă în România, acestea urmărind...

Fondurile structurale și rolul lor în dezvoltarea economică a României

Pentru recuperarea anilor pierduţi într-un sistem care a gândit altfel economia, libertatea şi dezvoltarea, şi pentru afirmarea în Uniunea...

Raport privind realizarea programului de practică de producție în cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă

INTRODUCERE Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă este autoritatea administrativă subordonată Ministerului Sănătății, Muncii și...

Ai nevoie de altceva?