Ikea începe ofensiva în România cu prețuri mai mări decât în occident

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1265
Mărime: 8.93KB (arhivat)
Publicat de: Iosif Cristian
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tomescu Florian
prezentate in cadrul facultatii de comert, ase, 2005

Extras din referat

Grupul suedez Ikea este cel mai mare retailer de mobila din lume si a deschis de luna aceasta – mai precis 21.03.2007 - primul magazin din Romania. Magazinul Ikea comercializeaza produse de mobilier, accesorii si solutii in acest domeniu care corespund conceptului de a reuni totul sub un singur acoperis.

Articolul ”IKEA incepe ofensiva in Romania cu preturi mai mari decat in Occident” a aparut in “Wall-Street”, in data de 22 Februarie 2007 si este scris de Claudiu Vrinceanu.

Intrarea grupului Ikea pe piata romaneasca arata ca acesta icearca o strategie de dezvoltare ( de extindere) pe piete noi, acestia fiind prezenti deja in 23 de tari din Europa si in alte 13 din intreaga lume.

Autorul anunta in articol ca Ikea „a dat startul unei noi ofensive a componentei de marketing” prin lansarea campaniei de promovare prin distribuirea gratuita a 850 000 cataloage in Bucuresti si imprejurimi. Acest tip de publicitate, prin distribuire de cataloage este inclus in categoria suporturilor publicitare prin tiparituri si constituie un suport folosit pentru prezentarea firmei si a ofertei magazinului.

Cornel Oprisan, directorul de retail al Ikea Romania anunta prin intermediul articolului ca vanzarile magazinului vor fi intre 30 si 50 milioane de euro anual, calculul acesta il face tinand cont de fluzul de vizitatori al magazinului care se asteapta a fi de 2.5 milioane de vizitatori, dintre care 1 milion vor cumpara produse cuprinse intre 30 si 50 de euro.

Gama de produse a magazinului se anunta conform articolului, impresionanta. Aici citim ca in cele 300 de pagini ale catalogului, Ikea prezinta „3.000 de produse din gama de 7000 de articole care vor fi disponibile in magazine”. Deci, magazinul prezinta o gama foarte larga de produse de mobilier si accesorii pentru acestea.

Locatia magazinului este strategica, aflam ca acesta se va deschide in zona comerciala Baneasa aici fiind un flux garant si constant de cumparatori zilnic, cumparatori care prefera zonele comerciale de unde poti cumpara absolut ce-ti doresti cu un efort si o cheltuiala redusa. In astfel de zone fiind prezente cele mai importante hyper-marketuri si magazine tip „cash and carry” de pe piata dar si cele mai renumite branduri isi au magazine de desfacere in aceste zone.

Tot Cornel Oprisan anunta ca Ikea nu va opta pentru comenzi on-line prin intermediul site-uiui care va fi activ tot din martie deoarece ei sunt de parere ca viitorii clienti ai magazinului vor prefera sa vada produsele personal si apoi sa le cumpere.

Politica de preturi pe care Ikea il practica se anunta a fi o plitica de preturi reduse. Ikea reuseste sa pastreze preturile scazute datorita faptului ca nu asigura transport si montaj pentru obiectele de mobilier vandute, cumparatorul fiind acela care va suporta aceste costuri. Totodata conducerea magazinului anunta ca nu practica reduceri si oferte promotionale la deschiderea magazinului si aceasta regula va fi mentinuta si pentru magazinul deschis in Bucuresti.

Autorii reportajului au facut un studiu vis-a-vis de preturile practicate in Ikea Romania din Baneasa, comparativ cu preturile practicate de Ikea si in intrega lume, dorind sa afle in ce masura politica de preturi este pastrata si pentru tara noastra.

De aici vedem ca Ikea incearca strategia pretului inalt pentru unele produse din tara noastra. Autorii ne indica anumite produse care pe care le putem achizitiona din Romania, dar pe care le regasim si in oferta magazinului din alte tari.

De exemplu:

- pentru produsul balansoar EMMABO, Ikea practica pentru Romania pretul de 95 RON / bucata, pe cand acelasi produs in magazinul Ikea din Franta, costa 25 € - in lei aproximativ 85 RON, dar pe de alta parte in magazinul din Singapore acelasi produs il putem cumpara la pretul de 49 $ - aproximativ 127.40 RON;

- pentru produsul biblioteca Expedit, in magazinul din Romania platim 299 RON, pe cand in magazinul Ikea din Statele Unite ale Americii platim doar 205 RON;

Ikea incearca probabil sa testeze piata din tara noastra introducand unele preturi mult mai mari decat in alte tari, bazadu-se pe faptul ca serviciile si produsele oferite sunt unice in Romania si magazinul deschis in Bucuresti este primul din acest lant la noi. Probabil conducerea magazinului testeaza reactia pietei din Romania, fiind stiut faptul ca la o reactie nefavorabila a pietei se pot ajusta preturile in functie de rezultatele obtinute.

Preview document

Ikea începe ofensiva în România cu prețuri mai mări decât în occident - Pagina 1
Ikea începe ofensiva în România cu prețuri mai mări decât în occident - Pagina 2
Ikea începe ofensiva în România cu prețuri mai mări decât în occident - Pagina 3
Ikea începe ofensiva în România cu prețuri mai mări decât în occident - Pagina 4
Ikea începe ofensiva în România cu prețuri mai mări decât în occident - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Ikea Incepe Ofensiva in Romania cu Preturi Mai Mari decat in Occident.doc

Ai nevoie de altceva?