Ingineria și managementul sistemelor de afaceri

Referat
10/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5580
Mărime: 489.21KB (arhivat)
Publicat de: Octaviana Dragomir
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Caramihai
Materie: Sisteme suport decizie

Cuprins

  1. Riscurile 3
  2. Planificarea in managementul de risc 4
  3. Identificarea riscurilor 5
  4. Analiza calitativă a riscului 8
  5. Analiza cantitativă a riscului 11
  6. Planificarea răspunsului la risc 12
  7. Monitorizarea și controlul riscurilor 13
  8. Concluzii 15
  9. Bibliografie 16

Extras din referat

1.Riscurile

Riscul de proiect este un eveniment sau o condiție nesigură care, dacă apare, are un efect pozitiv sau negativ asupra unuia sau mai multor obiective ale proiectului, cum ar fi domeniul de aplicare, orarul, costul și calitatea. Un risc poate avea una sau mai multe cauze și, dacă apare, poate avea unul sau mai multe efecte. O cauză poate fi o cerință sau ipoteză dată sau potențială, presupunere, constrângere sau condiție care creează posibilitatea unor rezultate negative sau pozitive.

Managementul riscului reprezintă procesul de identificare, de măsurare, de evaluare a riscului, urmat de dezvoltarea de strategii pentru managementul (gestionarea propriu-zisă a) riscului.

Managementul riscului de proiect include procesele de planificare, identificare, analiză, planificare a răspunsului și controlul riscului asupra unui proiect. Obiectivele managementului riscului de proiect sunt de a crește probabilitatea și impactul evenimentelor pozitive și de a reduce probabilitatea și impactul evenimentelor negative asupra proiectului.

Riscurile cunoscute sunt cele identificate și analizate, ceea ce face posibilă planificarea răspunsurilor pentru aceste riscuri. Riscurile cunoscute care nu pot fi gestionate în mod proactiv, ar trebui să fie alocate o rezervă pentru situații neprevăzute. Riscurile necunoscute nu pot fi gestionate în mod proactiv și, prin urmare, pot fi alocate o rezervă de gestiune. Un risc negativ al proiectului care a avut loc este considerat o problemă.

Riscurile individuale ale proiectului diferă de riscul general al proiectului. Riscul general al proiectului reprezintă efectul incertitudinii asupra proiectului în ansamblu. Este mai mult decât suma riscurilor individuale dintr-un proiect, deoarece include toate sursele incertitudinii proiectului. Aceasta reprezintă expunerea părților interesate la implicațiile variațiilor rezultatelor proiectului, atât pozitive, cât și negative.

Riscurile pozitive și negative sunt denumite în mod obișnuit oportunități și amenințări. Proiectul poate fi acceptat dacă riscurile se încadrează în toleranțe și sunt în echilibru cu recompensele care pot fi obținute prin asumarea riscurilor. Sunt posibile riscuri pozitive care oferă oportunități în limitele toleranțelor la risc, pentru a genera o valoare sporită. De exemplu, adoptarea unei tehnici agresive de optimizare a resurselor este un risc luat în așteptarea unei recompense pentru utilizarea mai puține resurse

Persoanele și grupurile adoptă atitudini față de risc care influențează modul în care răspund. Aceste atitudini de risc sunt determinate de percepție, toleranțe și alte prejudecăți, care ar trebui făcute explicit ori de câte ori este posibil. O abordare consecventă a riscului ar trebui dezvoltată pentru fiecare proiect, iar comunicarea despre risc și manipularea acestuia ar trebui să fie deschisă și onestă. Răspunsurile la risc reflectă echilibrul perceput între organizație în ceea ce privește asumarea riscurilor și evitarea riscurilor.

Pentru a avea succes, o organizație ar trebui să se angajeze să se ocupe de managementul riscului în mod proactiv și consecvent pe tot parcursul proiectului. O alegere conștientă ar trebui făcută la toate nivelurile organizației pentru a identifica în mod activ și pentru a urmări o gestionare eficientă a riscurilor pe durata proiectului. Riscul de proiect ar putea exista în momentul inițierii unui proiect. Deplasarea în avans a unui proiect fără o concentrare proactivă asupra managementului riscului va genera probabil mai multe probleme generate de amenințările neadministrate.

2. Planificarea in managementul de risc

Planificarea managementului riscului - se decide cum să se abordeze, să se planifice și să se execute activitățile managementului riscului pentru un proiect.

Una dintre cele mai importante activități în cadrul oricărui proiect este planificarea. Realizarea unui proiect presupune existența unor riscuri date de caracterul unic al acestuia. Prin planificare se urmărește gestionarea și minimizarea riscurilor. Această etapă contribuie în mod decisiv la succesul sau eșecul proiectului.

Nu putem demara planificarea unui proiect fara a avea elementele principale ale definitiei sale; chiar daca o parte din acestea vor suferi modificari in urma planificarii, trebuie sa putem intelege obiectivele proiectului si contextul general in care se va desfasura acesta, precum si sfera sa de cuprindere (continutul proiectului).

Planificarea este prima etapa in care integrarea diferitelor componente si aspecte ale proiectului constituie principala sarcina a managerului de proiect. Totodata, este un bun prilej pentru a constata si complexitatea acestei profesii, prin multitudinea de cunostinte la care face apel si care sunt necesare pentru a putea asigura un management eficace al proiectului.

Planificarea devine o etapa extrem de complexa dar putem propune o abordarea flexibila care ne permite sa ajustam complexitatea si anvergura activitatilor de planificare in functie de complexitatea si anvergura proiectului. Adica in proiectele de amploare redusa nu va trebui sa recurgem la metode foarte sofisticate de planificare,dar in acelasi timp, proiectele de mare anvergura necesita o abordare mult mai sistematizata, pentru care in mod cert vom avea nevoie de tehnici si instrumente evoluate.

Planul managementului riscului include:

- Metodologii privind abordarea, uneltele, sursele de informații care pot fi folosite pentru a efectua managementul riscului proiectului;

- Rolurile și responsabilitățile;

- Bugetul;

- Timpul;

- Categoriile de riscuri (nivelul de detaliu în identificarea riscurilor);

- Definiții ale probabilității și impactului riscurilor (necesare în analiză calitativă);

- Matricea probabilității și impactului (combinațiile specifice ale probabilității și impactului conduc la o calificare a riscurilor ca fiind de importanță mare, medie sau scăzută și corespondența cu importanța pentru planificarea răspunsului la riscuri);

- Toleranțele revizuite ale stakeholderilor;

- Tipizatele pentru raportare (conținutul Registrului de riscuri);

- Notarea (documentele în care se înregistrează toate fațetele activităților managementului riscului, în beneficiul proiectului curent, nevoilor viitoare și lecțiilor învățate).

Rezultatul procesului de identificare a riscului este, de obicei, conținut într-un document denumit registru de riscuri, care devine parte componentă a planului de management al proiectului. Pregătirea registrului de

riscuri începe în procesul de identificare a riscului (conținând informațiile de mai jos), apoi devine disponibil pentru alte procese de management al proiectului sau de management al riscului proiectului.

Matricea probabilității și impactului

Riscurile sunt prioritizate în funcție de implicațiile posibile pentru atingerea obiectivelor proiectului. Modalitatea tipică de abordare a prioritizării riscurilor este de a utiliza un tabel cumulativ sau a unei matrici de probabilitate și impact (Tabelul 10.7.). Combinațiile specifice ale probabilității și impactului care conduc la un risc cotat ca importanță cu „mare", „moderat" sau „scăzut" - cu o importanță corespunzătoare pentru planificarea răspunsului la risc - sunt, de obicei, stabilite de către organizație. Ele sunt revizuite și pot fi adaptate la specificul proiectului în timpul procesului de planificare de gestionare a riscurilor.

Bibliografie

1. A Guide to the Project Management Body of Knowledge, Project Management Institute

2. Management of Risk - Principles and Concepts

3. http://virgilpopa.com/carti/2014_managementul_proiectului/capitol_10.pdf [accesat in luna Noiembrie]

4. A Risk Management Standard , AIRMIC, ALARM,

5. Quantitative Risk Analysis for Project Management A Critical Review, LIONEL GALWAY

Preview document

Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 1
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 2
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 3
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 4
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 5
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 6
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 7
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 8
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 9
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 10
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 11
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 12
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 13
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 14
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 15
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 16
Ingineria și managementul sistemelor de afaceri - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Ingineria si managementul sistemelor de afaceri.docx

Alții au mai descărcat și

Proiect de Modernizare și Dezvoltare Hotel Roman Herculane

Descrierea proiectului: Proiectul îşi propune să transforme complexul hotelier de categoria o stea în complex hotelier de trei stele. Pentru...

Managementul riscurilor la nivel de întreprindere

INTRODUCERE Perioada actuală în care am crescut și în care traim desfășurându-ne activitățile cotidiene este caracterizată de instabilitate pe...

Parfum

ETAPA 1: Lansarea in fabricatiei 1.1 Prezentarea produsului Parfumurile sunt folosite de acum mii de ani. Egiptenii foloseau plante, cauciuc,...

Managementul proiectelor cu finanțare europeană - plantație de zmeură

TITLUL PROIECTULUI: Plantatie de zmeura INIŢIATORUL PROIECTULUI: S.C. SANATATE DIN NATURA S.R.L Firma: Societate cu răspundere limitată Adresa...

Managementul portofoliului de investiții

Introducere Investitorii au obiective distincte care pot părea incompatibile sau care nu se pot armoniza prin intermediul unei funcții obiectiv. O...

Complexitatea Activităților de Cercetare și Dezvoltare

1. Structura demersului creativ in ştiinţele tehnice Valenţele si resursele inovarii tehnologice În artă, în ştiinţa, în tehnică, creativitatea...

Analiza economico-financiară

1. Eficienta economica Eficiența este un termen relativ, iar corecta sa determinare și percepere este extrem de importantă pentru activitatea...

Studiu de fezabilitate a unei idei de afaceri SC Smoo Day SRL

1. Descrierea generală a afacerii 1.1. Descrierea afacerii în care se dorește să se intre Afacerea pe care ne dorim să o înființăm este o cafenea...

Te-ar putea interesa și

Studiu Tehnico-economic și Întocmirea Planului Strategic pentru SC Collini SRL

ARGUMENT În secolul XXI tehnologia cheie este legată de colectarea, prelucrarea şi distribuirea informaţiei. Printre alte realizări, am asistat...

Prelucrarea pieselor tip bucșe

CAPITOLUL 1 1. STADIUL ACTUAL AL MODULUI GENERAL DE PROIECTARE A PROCESULUI TEHNOLOGIC DE PRELUCRARE A UNEI CLASE SAU GRUPE DE PIESE Pentru a se...

Optimizarea costurilor calității

1. Descrierea Organizatiei SC Hella Electronics Romania SRL HELLA IN TIMIŞOARA HELLA: companie cu traditie 1.1 Istoric Hella KGaA este o firma...

Managementul rețelelor logistice

Capitolul 1. Studiul de ansamblu al firmei 1.1.Organizaţia-societatea Grupul Renault 1.1.1. Scurt istoric Corporația Renault a fost fondată,...

Internaționalizarea firmei Apimond SA

INTRODUCERE Lucrarea de faţă analizează resursele şi competenţele interne ale firmei Apimond S.A. în ceea ce priveşte condiţiile de piaţă, precum...

Școlile de management

Abordarea evolutivă a domeniului managementului aduce în prim plan discrepanţa dintre istoria îndelungată a activităţii de management şi vârsta...

Modelarea Proceselor de Afaceri Utilizând Concepte ale Ingineriei Cunoștințelor

Capitolul I Ce este managementul proceselor de afaceri? Managementul proceselor de afaceri (engl. Business Process Management) are la bază două...

Managementul Mediului - SC Murfatlar SA

1. Scurta prezentare a SC MURFATLAR ROMANIA SA SC MURFATLAR ROMANIA SA cu sediul in strada Murfatlar, nr.1, oras Murfatlar ,judet Constanta, este...

Ai nevoie de altceva?