Leadership

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Leadership.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Anca Purcarea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

Daca afacerea ta este o poarta spre succes, leadership-ul este cheia acestei porti.

O firma care are cel putin un lider, va putea influenta mediul extern, canalizand astfel fortele companiei in directia dorita. O firma fara un lider adevarat va fi modelata de presiunile mediului.
Adesea cand se da un exemplu de lider cu rezultate remarcabile in activitatea sa,se pronunta numele Lee Iacocca,cel care a reusit o redresare remarcabila pentru firma Crysler.Dupa ce pe la mijlocul anilor ’70 rentabilitatea firmei a scazut, odata cu formarea de catre Lee Iacocca a unei noi echipe de conducatori, el a reusit o restabilizare spectaculoasa.Bazandu-se pe o noua viziune, pe o strategie inteligenta,Iacocca a atras o noua cooperare si spirit de echipa in randul personalului, a realizat o motivare corecta a acestuia.

- Ce este un lider ?

In literatura de specialitate exista mai multe preocupari pentru a defini liderii. Astfel ,W.Bennis a lansat aforismul « managerii stiu ce trebuie sa faca,liderii stiu ce-i de facut ».El vede in lider un « arhitect social »,un transformator al organizatiei, concept care de altfel a fost schitat de C.Barnard inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Intr-o alta lucrare ,W.Bennis pune accentul pe capacitatea liderilor de a provoca schimbari datorita unei motivatii pozitive. Definitia lui favorita pentru calitatea pe care trebuie sa o aiba un lider este « capacitatea de a crea o viziune globala, de a o traduce in actiune si de a o mentine ».

Consideram ca un lider este o persoana care obtine rezultate notabile cu o eficienta sigura, in orice domeniu, indiferent de obstacole si fara a inceta sa fie atent fata de oameni.
In viziunea lui Peter Drucker , scriitorul american , leadership inseamna « ridicarea viziunii unui om pe culmi mai inalte,a performantei sale la standarde mai mari,construirea personalitatii unui om dincolo de limitele normale. »

Pentru a deveni lider este necesara o transformare a individului in munca , in familie, in ceea ce priveste responsabilitatea acestuia fata de societate. Aceasta presupune ca liderul in procesul de conducere sa dea subordonatilor autoritate , putere, formandu-i si invatandu-i sa devina la randul lor, lideri. Un lider este un stapan, un pedagog, pentru ca a conduce nu inseamna numai a crea sisteme si a distribui sarcini, ci si a forma oameni si a le induce putere.

- Calitatile liderilor

De cele mai multe ori cand se vorbeste despre lideri, ne imaginam persoane inaccesibile unei analize rationale. Chiar daca activitatea desfasurata de catre acestia este complexa si calitatile de care dispun sunt deosebite, totusi ei pot fi caracterizati prin anumite atribute personale esentiale.
Liderii se caracterizeaza printr-un spirit penetrant, o capacitate de analiza relativ dezvoltata, aptitudinea de a gandi strategic si multidimensional si o buna intuitie profesionala.Viziunea unui lider care se degaja dintr-un spirit penetrant, se bazeaza pe utilizarea unei mari cantitati de informatie, un consum mare de timp, care conduc la recunoasterea in sugestiile altora a unor noi posibilitati de actiune, a unor noi oportunitati.
Liderii sunt persoane simpatice, carismatice, cu o mare posibilitate de comunicare si aptitudini necesare intelegerii oamenilor. Intre calitatile caracteristice liderilor pot fi mentionate urmatoarele :
- Cunoasterea grupului pe care il conduce si al sectorului de activitate (piata, concurenta, produsele, tehnologii, personalitati-cheie, stimulente care motiveaza fiecare individ)
- Reputatie si antecedente privind succesul in diferite afaceri
- Relatii in societate si in sectorul de activitate
- Aptitudini si competente (capacitate de analiza, rationamente sigure, gandire strategica si multidimensionala, capacitatea de a crea relatii de munca bune, sensibilitate fata de oameni, intelegerea naturii umane)
- Calitati personale (onestitate, integritate)
- O motivare puternica pentru a fi lider

Extras din document

- Ce este un lider ?

- Calitatile liderilor

- Leadership vs Management

- Matricea puterii si omeniei

- Modelul celor patru colturi ale leadership-ului

- Leadership la genul feminin

- Esecul unui lider

- Leadership in Romania

1. Contextul istoric

2. Situatia reala a leadership-ului in mediul romanesc

3. Viitorul leadership-ului in Romania

Fisiere in arhiva (1):

  • Leadership.doc

Alte informatii

UPB Electronica