Leadershipul transformational

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Leadershipul transformational.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Teoria leadershipului transformațional este cea mai actuală teorie a conducerii, care atrage multe discuții și cercetări la diferite niveluri, pentru a-și dovedi eficacitatea în modelul actual al conducerii mondiale, dar unii sunt împotriva acesteia. Leadershipul transformațional caracterizează liderii ce reușesc să perceapă nevoia de schimbare, să proiecteze și să conducă în mod eficace schimbări organizaționale majore. Definițiile leadershipului transformațional diferă destul de mult, după cum se poate observa:

"Leadershipul transformațional este un tip de stil de conducere care duce la schimbări pozitive în cei care-l urmează."

"Leadershipul transformațional este definit ca o abordare de lider care provoacă schimbări în indivizi și în sistemele sociale."

"Un stil de conducere în care liderul identifică schimbările necesare, creează o viziune care să ghideze schimbarea prin inspirație, și execută schimbarea cu angajamentul membrilor grupului."

"Un stil de conducere care implică generarea unei viziuni pentru organizarea și inspirarea oamenilor pentru a face față provocărilor pe care le întâlnesc. Leadershipul transformațional depinde de capacitatea liderului de a atrage atenția asupra valorilor și motivațiilor aduse de oameni și de a inspira un sentiment de loialitate și încredere."

Leadershipul transformațional se referă la inovație, ceea ce înseamnă că noi gânduri sunt derivate și puse în practică. Acești lideri salută schimbările și duc în mod constant la schimbări în sine și în cei din jurul lor. Din păcate, în majoritatea organizațiilor, raportul dintre liderii tranzacționali și liderii transformaționali este ridicat. Prin urmare, aceste organizații se confruntă cu o creștere negativă, din cauza unui decalaj mare între modul în care se fac lucrurile și modul în care ar trebui să se facă lucrurile.

“ Cea mai mare modalitate de a influența o organizație este să se concentreze asupra leadershipului transformațional. Nu există aproape nicio limită a potențialului unei organizații care recrutează oameni buni, îi ridică ca lideri și îi dezvoltă continuu.”

John C Maxwell (2001)

Există patru aspecte comportamentale care contribuie la formarea unui lider transformațional. Ele sunt: carisma, stimulare intelectuală, preocupare individuală și inspirație.

- Carisma. Este o calitate dificil de descris, fiind ceva pe care îl cunoaștem numai din experiență. Carisma are ca rezultat identificarea oamenilor cu liderul, evocând viziunea liderilor și câștigând încrederea și respectul oamenilor.

- Inspirația. Liderul transformațional are abilitatea de a obține inspirația colegilor și subordonaților prin prezentarea unui comportament bun în timp ce vorbesc despre performanțe ridicate, utilizarea simbolurilor pentru a atrage atenția oamenilor și pentru a acționa ca model de comportament adecvat.

- Preocuparea individualizată. Liderul transformațional oferă îngrijire personală și îndrumare oamenilor, dă recunoaștere pentru performanțe remarcabile și creează încredere în persoană.

- Stimularea intelectuală. Se ocupă cu transferul de cunoștințe și promovarea inteligenței și a raționalității, care îi permite discipolilor să-și dezvolte abilitățile de a găsi soluții creative pentru probleme complexe.

Liderul transformațional lucrează cu un astfel de stil încât cei care îl urmează să fie foarte motivați și să se bucure de munca. Etapele de lucru ale unui lider transformațional sunt după cum urmează.

- Liderii transformaționali dezvoltă o viziune capabilă să motiveze și să aducă schimbări în oameni.

- Viziunea dezvoltată trebuie acceptată de oameni. Foarte puțini oameni acceptă schimbarea bruscă, în timp ce majoritatea oamenilor leagă încet schimbarea, așadar un lider ar trebui să aibă o mare dedicare și energie și să vândă viziunea.

- Calea spre atingerea scopului. Unii lideri ar putea cunoaște calea către obiectiv și oamenii ar trebui să îl urmeze. Deși uneori calea nu poate fi cunoscută, cu o viziune bine definită, calea este clară.

- Ultimul aspect este acela că liderul transformațional ar trebui să fie în fruntea echipei. Își asumă responsabilitatea de a conduce echipa spre succes. Liderii transformaționali aranjează, de asemenea, sărbătorile, funcțiile religioase și se reunesc pentru a spori moralul echipei. De asemenea, chiar și schimbările nesemnificative primesc o mare de aplauze prin care liderul transformațional adună încredere de la oameni. Liderul transformațional se concentrează în paralel, atât pe progresul echipei, cât și pe creșterea moralității membrilor echipei, deoarece liderii transformaționali știu că numai membrii echipei motivate aduce succesul echipei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Leadershipul transformational.docx

Bibliografie

1. Bass, B. M., & Avolio, B. J. (1993) “Improving Organizational Effectiveness through
Transformational Leadership” London: Sage.
2. Bass, B. M., & Riggio, R. E. (2005) “Transformational Leadership” London: Routledge
Burns, M. J. (1978). Leadership. Harper & Row.
3. N. A. (2008) “Transformational Leadership Primer”, accesat în data de 12.01.2018, site http://www.legacee.com/Info/Leadership/LeaderResources.html
4. N. A. (2008) “Transformational Leadership”, accesat în data de 12.01.2018, site http://changingminds.org/disciplines/leadership/styles/transformational_leadership.htm
5. Hellingsworth, B., Best, R., & Valence, Gerard de. (2002) “Design and Construction”
Butterworth-Heinemann.
6. Hogg, M. A., & Tindale, R. S. (2001). Group Processes. New Jersey: Blackwell Publishing.
7. Venkateswaran, N. (2007, Feb) “Transformational Leadership” accesat în data de 12.01.2018, site http://www.indianmba.com/Faculty_Column/FC512/fc512.html.
8. John C Maxwell (2001) The 17th Irrefutable Laws of Teamwork, page 185
9. https://www.scribd.com, accesat în data de 12.01.2018.