Legea educației naționale - Măsurile conforme cu abordarea NMP

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1016
Mărime: 26.62KB (arhivat)
Publicat de: Raluca M.
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Paunescu
Facultatea de Stiinte Politice
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti
Materie: Managementul Public

Extras din referat

Managementul public reprezintă ansamblul proceselor și relațiilor de management, bine determinate, existente între componente ale sistemului administrativ, prin care , în regim de putere public, se aduc la îndeplinire legile și/sau se planifică, organizează, coordonează, gestionează și controlează activitățile implicate în realizarea serviciilor care satisfac interesul public.

Noul management public (NMP) având o gamă largă de mecanisme, printre care amintim concepția organizării și a managementului, aplicarea noii economii instituționale la management public și un model de opțiuni politice, a apărut în Marea Britanie la începutul anilor ’80, pe perioada guvernării Thatcher. Termenul NMP venit în folosință la începutul anului 1990, pentru a descrie reformele din sectorul public din Marea Britanie și Noua Zeelandă, în calitate de aparat inventat în scopul de a structurarea discuția de schimbări în organizarea si gestionarea guvernului.

Prin noul management public se dorește ” o preocupare pentru o definire mai exactă a sarcinilor, în sensul fragmentării problemelor și scopurilor pe arii cu o cuprindere mai mică, astfel încât eventuala lipsă a rezultatelor să nu poată fi ascunsă în spatele unor scopuri mult prea largi ce ar fi atinse doar după ani de activitate susținută.”( Mihai Păunescu, Management public în România, Polirom, Iași, 2008, p. 95). Datorită faptului că se încearcă trecerea spre acest sistem, denumit noul management public, elementele care sunt preluate, se presupun ca fiind mai bune decât cele folosite până în momentul actual, care aveau mai mult nuanțe birocratice. Generalizarea exagerată este o problemă a actualului sistem, iar noul sistem încearcă o mai bună definire a problemelor și o împărțire exactă a sarcinilor de lucru pentru a putea face față cererilor pieței și nevoilor oamenilor.

NMP reprezintă o soluție tehnică de eficientizare a sectorului public prin reformarea sa după modelul sectorului privat, prin introducerea stimulentelor pentru performanță și competiție. Se bazează pe stabilirea unor scopuri și ținte măsurabile în exercitarea serviciului public, pe alocarea fondurilor și bugetarea în funcție de rezultate și parametri de performanță, introducerea competiției la nivel de instituții publice, accentuarea stilului de management din sectorul privat și disciplină și parcimonie în utilizarea resurselor.

În acest eseu voi încerca să identific câteva măsuri conforme cu abordarea NMP în cadrul Legii 1/2011 a educației naționale, cu modicărileși completările ulterioare, respectiv OUG nr. 49/2014 și OUG 94/2014 . Legea educației naționale s-a publicat în 2011. Până în acel an, învățământul era reglementat de Legii nr. 84/1995.

Conform OUG 49/2014 Art 1. Alin. 1 - Art. 9.2, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (21) și (22), cu următorul cuprins:"(21) Evaluarea anuală a activității manageriale desfășurate de directorii și directorii adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar și a inspectorilor școlari se realizează de către inspectoratul școlar, conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educației Naționale. (22) Evaluarea anuală a activității manageriale desfășurate de inspectorii școlari generali, inspectorii școlari generali adjuncți din inspectoratele școlare și de directorii caselor corpului didactic se realizează de către Ministerul Educației Naționale, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației naționale.

Bibliografie

- Legea Nr. 1/2011 din 5 ianuarie 2011- Legea educației naționale - platforma Lege5;

- Ordonanța de Urgență nr. 49 din 26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educației, cercetării științifice și pentru modificarea unor acte normative; - platforma Lege 5

- Ordonanța de Urgență nr. 94 din 29 decembrie 2014 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației - platforma Lege 5

- Mihai Păunescu, Management public în România, Polirom, Iași, 2008.

Preview document

Legea educației naționale - Măsurile conforme cu abordarea NMP - Pagina 1
Legea educației naționale - Măsurile conforme cu abordarea NMP - Pagina 2
Legea educației naționale - Măsurile conforme cu abordarea NMP - Pagina 3
Legea educației naționale - Măsurile conforme cu abordarea NMP - Pagina 4
Legea educației naționale - Măsurile conforme cu abordarea NMP - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Legea educatiei nationale - Masurile conforme cu abordarea NMP.docx

Ai nevoie de altceva?