Managementul aprovizionării la CFR

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 89 în total
Cuvinte : 20818
Mărime: 121.54KB (arhivat)
Publicat de: Daiana Dumitru
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector universitar drd. ing. ec Gabiela Gogot
UNIVERSITATEA “PETROL-GAZE” PLOIESTI FACULTATEA DE STUDII ECONOMICE

Cuprins

  1. Capitolul 1. Managementul aprovizionarii (generalitati) 4
  2. 1.1Managementul aprovizionării: concept, activităţi componente 4
  3. 1.2Organizarea structurală a subsistemului aprovizionare 12
  4. 1.2.1. Organizarea internă a compartimentului de aprovizionare 12
  5. 1.2.2. Structura de personal specifică compartimentului de aprovizionare; activităţi de realizat pe funcţiile principale 18
  6. 1.3. Sistemul de relaţii specific unităţilor economice pentru aprovizionarea materială 21
  7. Capitolul 2.Prezentare generala a firmei 25
  8. 2.1 Scurt istoric 25
  9. 2.2 Obiectul de activitate 28
  10. 2.3 Evolutia indicatorilor economici 31
  11. 2.4 Organizarea companiei 33
  12. 2.4.1 Organizarea generala 34
  13. 2.4.2 Organizarea conducerii centrale
  14. Capitolul3.Aprovizionarea la CFR 36
  15. 3.1 Sarcinile serviciului de aprovizionare 36
  16. 3.2 Licitatie la Bursa Romana de Marfuri 47
  17. Capitolul 4. Analiza diagnostic a sistemului 63
  18. 4.1 Analiza diagnostic - concept 63
  19. 4.2 Sinteza punctelor forte şi slabe înregistrate in managementul aprovizionarii la CFR 66
  20. 4.3 Imbunatatiri si oportunitati 67
  21. Concluzii si propuneri 68
  22. Anexe (dacă există)
  23. Bibliografie 70

Extras din referat

Capitolul 1. Managementul aprovizionarii (generalitati)

1.1Managementul aprovizionării: concept, activităţi componente

Managementul aprovizionarii reprezinta activitatea prin care se asigura elementele materiale si tehnice necesare productiei, în volumul si structura care sa permita realizarea obiectivelor generale ale întreprinderii, în conditiile unor costuri minime si ale unui profit cât mai mare.

În literatura de specialitate, ca si în practica economica, sunt utilizati frecvent termeni ca: achizitionare, asigurare, aprovizionare, cumparare, alimentare. Acesti termeni au însa o semnificatie asemanatoare sau, dupa caz, diferita. Astfel, "achizitionarea" reprezinta o actiune de angajament financiar "de cumparare" a unor resurse materiale sau produse, fiind o tranzactie efectiva (formele prin care se realizeaza, de catre unitatile economice, devenind relativ uniforme). În raport cu achizitionarea, "aprovizionarea" are un continut mai larg; achizitionarea este doar un moment al procesului complex de aprovizionare cu materiale si echipamente tehnice. Achizitionarea, ca o componenta a activitatii de aprovizionare, este precedata, de exemplu, de actiunile de identificare a nevoilor, de stabilire a dimensiunii acestora si a momentelor de satisfacere (care declanseaza emiterea cererii sau a comenzii), fiind urmata apoi de negocierea conditiilor de furnizare, de aducere efectiva a resurselor materiale etc. "Asigurarea materiala si cu echipamente tehnice" se apreciaza în general ca termen similar notiunii de"aprovizionare"; în practica economica de specialitate asigurarea are o sfera de cuprindere mai extinsa, aceasta incluzând atât aprovizionarea, cât si actiunea de completare a bazei materiale si tehnice necesare cu resurse din surse proprii (interne) ale întreprinderii (ne referim la resursele care se consuma într-o anumita proportie sau integral în aceeasi întreprindere în care se si produc: SDV, anumite forme de energie, diferite piese,subansamble, materiale noi si refolosibile). În sfârsit "alimentarea" reprezinta o actiune definalizare a procesului de aprovizionare (sau de asigurare) prin trecerea în consum aresurselor materiale aduse - sosite de la furnizori sau fabricate chiar în întreprinderea consumatoare. Alimentarea se desfasoara, deci, în interiorul unitatii economice prin trecerea materiilor prime din depozite la punctele de prelucrare - consum în concordanta cu programele elaborate în prealabil. Alimentarea se încadreaza în sistemul logistic intern al unitatii, care cuprinde fluxul de resurse, sistemul de transport intern si cel informationaldecizional.

Terminologia folosita în literatura economica de specialitate din unele tari anglofone sau din Franta pentru definirea conceptului de aprovizionare materiala se rezuma, în general, la notiunile: "cumparare" si "aprovizionare" (achat si approvisionnement în literatura franceza, purchasing si procurement în cea anglofona). Uneori se apeleaza si termenul de "logistica", iar în contextul sistemelor integrate de productie de tip JAT la cel de "gestiunea fluxurilor materiale". Interpretarea continutului acestor termeni este, în multe cazuri, diferita de la autor la autor, cu mentiunea ca vest-europenii si nord-americanii acorda mai mica atentie continutului semantic al termenilor, accentul fiind asezat pe evidentierea"imaginii" pe care doresc sa o transmita. De exemplu, H.Lewis si W.England (52) definesc termenul de "cumparare" ca un act comercial care cuprinde identificarea nevoilor, alegerea furnizorilor, negocierea pretului si a altor conditii de tranzactionare si urmarire a comenzilor pâna la livrarea acestora". Printr-o definitie de acest gen se extinde artificial sfera de cuprindere a termenului de cumparare în raport cu continutul real al actului în sine (asa cum s-a evidentiat mai înainte).

În acelasi sens, S.Heinritz exprima termenul "a cumpara" prin obiectivele pe termen scurt care trebuie sa le îndeplineasca activitatea de asigurare materiala în raport cu consumul, astfel: "se defineste functia de cumparare prin activitatea de procurare a materialelor de calitatea si în cantitatea dorita, la momentul dorit, la un pret bun si de la o sursa buna. Prin aceasta definitie se asigura de asemenea o sfera mai extinsa actiunii de cumparare

În sfârsit, sunt si autori care definesc activitatea de asigurare materiala prin termenul de "logistica" Printr-o asemenea viziune se integreaza aprovizionarea materiala în activitatea de ansamblu a întreprinderii, sfera de cuprindere a logisticii fiind mai extinsa.

În ceea ce priveste "gestiunea fluxurilor materiale", aceasta se încadreaza în termenul general de asigurare materiala care defineste aria completa de cuprindere a întregului proces de formare si gestiune a bazei materiale si de echipamente tehnice al întreprinderii.

Managementul aprovizionarii reprezinta un concept unitar complex, caruia îi este propriu o structura extinsa de activitati componente, care au în vedere, ca elemente de ansamblu, problemele de conducere-coordonare, previziune-programare-contractare, de organizare, antrenare, derulare efectiva, de urmarire-control, analiza si evaluare.

Managementul aprovizionarii - componenta a functiunii comerciale a întreprinderii -asigura echilibrul între necesitatile si disponibilul de resurse materiale care poate fi asigurat de o unitate economica. Principalul "obiectiv" al activitatii de aprovizionare se concretizeaza în asigurarea completa si complexa a unitatii economice cu resurse materiale si tehnice corespunzatoare calitativ, la locul si termenele solicitate, cu un cost minim. Pentru realizarea acestui obiectiv, se initiaza si desfasoara în principiu mai multe activitati specifice cu grad de complexitate si dificultate diferit. Între acestea amintim:

- Identificarea si stabilirea volumului si structurii materiale si energetice necesare desfasurarii activitatii de ansamblu a unitatii economice si în primul rând a celei productive;

- Fundamentarea tehnico-economica a planului si programelor de aprovizionare (asigurare) materiala si energetica a unitatii;

- Dimensionarea pe baza de documentatie tehnico-economica a consumurilor materiale si energetice;

- Elaborarea de bilanturi materiale si energetice care contribuie la evidentierea modului de folosire a resurselor, ca si a formei concrete de regasire a acestora pe parcursul prelucrarii (materiale încorporate în produse, resturi, pierderi prin ardere,evaporari etc.).

- Dimensionarea pe criterii economice a stocurilor si a loturilor (a cantitatilor de comandat) de resurse materiale pentru comanda si aprovizionare;

- Prospectarea pietei interne si externe de resurse materiale si energetice în vederea depistarii si localizarii surselor reale si potentiale de furnizare.

- Alegerea resurselor materiale si echipamentelor tehnice care raspund cel mai bine caracteristicilor cererilor pentru consum, prezinta cele mai avantajoase conditii delivrare, reprezinta substituenti eficienti pentru materiale deficitare, scumpe, care seasigura prin import etc.;

- Alegerea furnizorilor a caror oferta prezinta cele mai avantajoase conditiieconomice si asigura certitudine în livrarile viitoare pe termen scurt sau lung.

- Elaborarea strategiilor în cumpararea de resurse în raport cu piata de furnizare interna si externa.

- Testarea credibilitatii furnizorilor selectati în scopul evidentierii probitatii morale, garantiilor de care se bucura, seriozitatii în afaceri, responsabilitatii în respectareaobligatiilor asumate si, nu în ultimul rând, a solvabilitatii.

Preview document

Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 1
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 2
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 3
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 4
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 5
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 6
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 7
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 8
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 9
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 10
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 11
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 12
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 13
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 14
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 15
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 16
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 17
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 18
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 19
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 20
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 21
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 22
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 23
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 24
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 25
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 26
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 27
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 28
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 29
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 30
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 31
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 32
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 33
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 34
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 35
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 36
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 37
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 38
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 39
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 40
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 41
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 42
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 43
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 44
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 45
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 46
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 47
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 48
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 49
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 50
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 51
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 52
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 53
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 54
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 55
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 56
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 57
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 58
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 59
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 60
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 61
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 62
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 63
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 64
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 65
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 66
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 67
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 68
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 69
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 70
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 71
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 72
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 73
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 74
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 75
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 76
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 77
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 78
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 79
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 80
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 81
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 82
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 83
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 84
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 85
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 86
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 87
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 88
Managementul aprovizionării la CFR - Pagina 89

Conținut arhivă zip

  • Managementul Aprovizionarii la CFR.doc

Alții au mai descărcat și

Optimizarea deciziilor economice în managementul aprovizionării

Cap I: Managementul 1.1. Întreprinderea Managementul reprezintă ştiinţa de a conduce munca altora. Ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent ca...

Managementul Aprovizionării la Michelin România Punct de Lucru Florești

CAPITOLUL I Generalităţi cu privire la Managementul Aprovizionării 1.1. Managementul aprovizionării Managementul aprovizionării reprezintă...

Proiect practică - SC Magicryz SRL

3 Structura organizatorica: SC Magic Ryz Constructii SRL este o intreprindere de marime mijlocie avand doar 50 de angajati. Alegerea timpului de...

Managementul aprovizionării și desfacerii la SA Floarea Soarelui

Managementul aprovizionării şi desfacerii la S.A. ,,Floarea soarelui ” 1.1. Caracteristica generală a activităţii întreprinderii „Floarea-...

Proiectarea Sistemului Informațional al Departamentului de Achiziții Auchan

Cap 1 Identificarea beneficiarului proiectului 1.1.Misiunea,obiectivele si strategia informationala a firmei: Auchan este un specialist al...

Managementul Aprovizionării și Desfacerii la SC Palisander Rom Com SRL

Introducere Motivarea temei alese Pentru proiectul de management general am ales Societatea Comercială Palisander Rom Com Srl. Am ales firma...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Aprovizionării și Desfacerii

MANAGEMENTUL CA ŞTIINŢĂ MANAGEMENTUL APROVIZIONĂRII ŞI DESFACERII PARTE COMPONENTĂ A MANAGEMENTULUI FIRMEI Managementul ca ştiinţă s-a cristalizat...

Te-ar putea interesa și

Transparență și Eficientizare în Cadrul Căilor Ferate Române

Implementarea sistemului financiar-contabil integrat pentru CFR Călători, CFR Marfă şi CFR SA, un pas important în cadrul schimbărilor de anvergură...

Ai nevoie de altceva?