Managementul Calitatii Totale in Industria Alimentara

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Managementul Calitatii Totale in Industria Alimentara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: D. Ardelean

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Industria alimentara este una din principalele ramuri ale industriei in general. Industria alimentara cuprinde de la marile întreprinderi de produse alimentare si pâna la restaurante si fast-food-uri. Aceasta industrie are impact asupra tuturor oamenilor de pe glob, cu toate ca nu toti realizeaza influenta acesteia în viata lor de zi cu zi.

De aceea este atât de esential ca produsele acestei industrii sa fie de cea mai buna calitate, sa fie fara bacterii si sa asigure ca produsele sale sa nu aiba urmari în detrimentul clientului.

Managementul calitatii totale (TQM – Total Quality Management) joaca un rol important în realizarea acestui deziderat. TQM defineste conducerea tuturor elementelor unei organizatii (procese, practici, sisteme, metodologii, echipamente) si a tuturor persoanelor implicate sau care afecteaza în orice mod calitatea produsului sau serviciului. Aceasta filosofie asupra calitatii a fost puternic sustinuta de Dr. Edward Deming, teoretician de renume international, considerat un adevarat guru in acest domeniu.

TQM a fost folosit la început în Japonia, înca din anii ’50, ca mai apoi sa patrunda si în economiile occidentale, pe la începutul anilor ’80. În ziua de azi numeroase organizatii din lumea întreaga au adoptat acest sistem, sau sisteme similare. Principiul TQM se foloseste pentru îmbunatatirea continua în cadrul unei organizatii a sistemului calitativ.

Succesul unui asemenea sistem depinde de dedicarea oamenilor unei organizatii de la baza si pâna în vârful piramidei ierarhice. Implementarea TQM se bazeaza pe munca în echipa si pe principiul continuei îmbunatatiri. Statistica trebuie utilizata extensiv, pentru a analiza si a reduce variatiile procesului.

În industria alimentara îmbunatatirea continua este vitala pentru supravietuirea unei companii de gen sau a unui restaurant. Clientii cumpara încontinuu produse de la competitori si orice declin calitativ va implica un declin în profitul brut. Sunt anumite arii pe care un restaurant trebuie sa se focalizeze asupra îmbunatatirii calitatii si anume: ofertele din meniu, ospitalitate, servicii, curatenie si în special calitatea mâncarii. Aceste aspecte vor fi dezbatute în continuare:

Calitatea personalului si a produselor.

Companii foarte cunoscute cum ar fi Hotelurile Ritz-Carlton sau Taco Bell au implementat programe TQM în încercarea de a-si creste calitatea si cota de piata. Recent Ritz-Carlton si-a reconceput meniurile pentru restaurantele de pe acoperisul terasa si barurile acestora. Aceasta s-a întâmplat în urma chestionarelor asupra clientilor, studii pe grupuri de interes ale patronilor locali de restaurante, sugestii ale angajatilor si analize de piata. Totul a început de la managerul general, iar TQM trebuie sa înceapa din vârf pentru a avea succes. TQM este în sustinerea ideilor de a-ti asculta clientul si de a permite angajatilor pareri pentru deciziile importante.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Calitatii Totale in Industria Alimentara.doc

Alte informatii

Vasile Goldis Arad