Managementul cercetării științifice la Stanford University

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5816
Mărime: 42.59KB (arhivat)
Publicat de: Valeriu Grigore
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Descrierea univeristatii

Stanford University este o universitate privata care a fost fondata in anul 1891 de catre Guvernatorul Statului California, Leland Stanford impreuna cu sotia acestuia. Denumirea i-a fost data dupa numele copilului lor Leland Stanford Jr. care a murit la o varsta destul de frageda, 16 ani. Universiatatea dispune de un camspus destul de imens, fiind situate la doar 60 km de San Francisco.

Aceasta univeristatea face doar si poate parte din elita marilor universitati americane dar si mondiale situandu-se adesea printre primele locuri in diferitele clasamente dar si ierarhizari.Ea are in componenta sa 1771 cadre didactice si un numar de 6705 studenti in ciclul de licenta si 8176 in ciclul de naster si doctorat.

Universitatea in sine se remarca nu doar prin prestigiul ei ci si prin contributiile creatoare la dezvoltarea stiintei si tehnologiei. De numele univeristatii sunt legate cercetarile privind sinteza si recombinarea DNA , tubul Klystron, laserul, primul transplant de inima, proiecatarea computerului Risc, elaborarea testelor de inteligenta IQ si sistemul global de pozitionare ( GPS).

Stanford University are sapte facultati aceste cuprinzand la randul lor alte 70 de departamente. In sistemul de invatamant American facultatile poarta denumirea de Schools, iar daca o facultate ofera doar programe de licenta si masterat ea este vazuta drept Graduate School.

Guvernarea universitatii

In ceea ce priveste sistemul de guvernare si de management, putem spune ca cel american este total diferit de cel din Romania. Asadar, denumirile organismelor de conducere si a functiilor principale in cadrul acestora vor fi date in original, traducerea lor putand duce la interpretari gresite. Delegarea responsabilitatilor in sistemul american este cat se poate de normal, fapt pentru care fiecare pozitie din managementul universitar se poate imbogati in functie de delegarea acestor responsabilitati si departandu-se de la formatul standard.

Conform statutului si a documentelor legale de infiintare a Fundatiei create de guvernatorul Leland Stanford , universitatea este guvernata prin urmatoarele organisme: Consiliul de Administratie, Consiliul Academic, Senatul Univeristar, Biroul de Senat si Presedintele Universitatii.

Consiliul de Administratie ( The Board of Trustess) este custodiantul donatiei facute de catre Leland Stanford precum si a tuturor proprietatilor obtinute in timp de catre universitate. Board-ul administreaza fondurile investite, aproba bugetul anual al universitatii si stabileste politicile si strategiile de dezvoltare si control ale universitatii. Puterea decizionala deriva din amendamentele facute de-a lungul timpului de catre cei 35 de membri si din care pot fi alesi doar 8 membri pentru doua mandate, fiecare mandate fiind de cate 5 ani. Acest organism este condus de un presedinte ales si de unul sau mai multi vicepresedinti, un secretar si un secretar adjunct. Board-ul se intruneste in sedinte ordinare de cinci ori pe an. Presedintele are un mandate de doi ani iar ceilalti doar pentru un an. Acest Board este ajutat de opt comitete permanente. O prima responsabilitate, da si cea mai importanta este alegerea Presedintelui Universitatii.

Consiliul Academic ( Academic Council) reprezinta un fel de adunare generala a corpului profesoral care isi exercita prerogativele decizionale in domeniul procesului de invatatmant si in cel de cercetare. Acesta la randul sau este compus dintr-un alt organism consultant format din sapte profesori alesi pentru un mandate de trei ani.

Senatul Universitar este contruit din 55 de membri alesi de catre corpul profesoral si de cei care au functii de conducere pana la nivelul de decan.Senatul are puteri decizionale pricind politicile si strategiile de dezvoltare si imbunatatire a procesului de invatatmant.

Biroul de Senat largit din componenta sa facand parte presedintele universitatii, decanii celor sapte facultati, provod, decanul cu problemele studentilor, decanul cu cercetarea, directorul Institutului Hoover si directorul Acceleratorului Liniar Stanford.

Presedintele (The President) este presedintele universitatii acesta fiind numit de catre Board of Trustees in conformitate cu reglementarile din Senatul Fundatiei. Cei care l-au numit au si puterea de a-l concedia. Asadar presedintele reprezinta varful puterii executive, fapt ce il face sa raspunda de performanta intregului sistem managerial al universitatii. Presedintele raporteaza Board-ului indeplinirea sarcinilor sale cu ocazia fiecarei sedinte a acestuia. El pregateste si prezinta Board-ului bugetul anual al universitatii ca mai apoi sa raporteze modul in care se duc la indeplinire procedurile. Cu aprobarea Board-ului acesta numeste mai multi vicepresedinti.

Faptul ca Presedintele are dreptul de a propune Board-ului persoanele care urmeaza sa indeplineasca atributiile functiilor desemnate fiind astfel fundamental si pentru management.

In sistemul romanesc, prorectorii sunt alesi prin vot de catre Senatul Universitar in care pozitiile de prorectori se decid pe baza reprezentativitatii facultatilor si nu a necesitatii formarii unei echipe manageriale.

The provost este echivalentul cancelarului din universitatile germane si unele universitati romanesti.In sistemul American el are mai multa putere, deoarece el insusi preia prerogativele presedintelui atunci cand acesta devine din varii motive indisponibil. El raspunde de procesul de invatamant si de cel de cercetare luand de asemenea si decizii operative in concordanta cu competentele stabilite de presedintele universitatii.

In cazul universitatii Stanford se poate considera ca aceasta funtie devine un fel de anticamera a functiei de presedinte.

Preview document

Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 1
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 2
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 3
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 4
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 5
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 6
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 7
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 8
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 9
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 10
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 11
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 12
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 13
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 14
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 15
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 16
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 17
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 18
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 19
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 20
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 21
Managementul cercetării științifice la Stanford University - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Managementul cercetarii stiintifice la Stanford University.docx

Te-ar putea interesa și

Econometrie

O întrebare aparent simplă de tipul ce este Econometria, îşi găseşte un răspuns etimologic consacrat, rezultat al traducerii a două cuvinte din...

Ai nevoie de altceva?