Managementul competitional in sportul adaptat

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Managementul competitional in sportul adaptat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 28 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Sportul adaptat constituie o ramură a sportului care utilizează structuri motrice, reguli specifice, condiții materiale si organizatorice modificate si adecvate cerințelor proprii diferitelor tipuri de deficiențe (nevoi speciale).(Dragnea & Mate-Teodorescu, 2002)

Trebuie menționat și faptul că nu toate ramurile sportive sunt adaptate, există și competiții create special pentru persoane cu dizabilități.

Dizabilitățile sunt categorizate în patru grupuri: fizice, mintale, permanente și temporale.

Noțiunea de management competițional - e adaptată întru totul cerințelor de organizare a competițiilor importante sau de durată. Federațiile sportive naționale și internaționale, alte organisme care instituționalizează mișcarea sportivă (CO, departamente, ministere, organisme și organizații) elaborează sisteme unitare de competiții și antrenamente. Pentru organizarea eficientă a competițiilor, clubului sau organizației sportive este necesară constituirea unui comitet care să structureze un sistem de organizare bine conceput și eficace.

Problemele manageriale de rezolvat

sunt:

Programarea concursurilor, a competiției în sine;

planificarea și invitarea oficialilor;

amenajarea bazei materiale: teren, sală;

asigurarea parcării;

sistemul de comunicare cu publicul;

comunicarea cu mass-media;

transportul echipelor;

personalul administrativ;

consolidarea regulilor de conduită și a regulamentelor;

activități organizate dupa meci

festivitate de premiere;

conferință de presă

O competiție trebuie să se desfășoare în urma unei atente și minuțioase pregătiri, complexitatea și dimensiunea organizării și impactului social presupune un suport interdisciplinar pentru competiție. În organizarea și desfășurarea competițiilor sportive se evidențiază 3 categorii profesionale:

1. Manageri în diferite instituții și organizații sportive guvernamentale și negurvernamentale și structuri sportive: președinte C.O.R., director tehnic al lotului sportiv, președinte al clubului sportiv, secretar general al federației sportive, etc;

2. Specialiști componenți ai colectivelor tehnice: antrenori, personal medical sportiv, consilier sportiv, etc;

3. Personal de susținere: arbitrii, jurnaliști sportivi, producătorii de instalații, materiale și echipament sportiv, spectatorii, administratorii de baze sportive, etc.

Sportul adaptat, alături de sportul de performanță sau de sportul pentru toți, contribuie în mare măsură la definirea sportului ca un domeniu al competiției. In funcție de dizabilitate (motorie, mintală, senzitivă- văz, auz), lumea sportului organizează competiții la nivel internațional. Astfel, avem:

1. Jocurile Paralimpice (dizabilității motorii și de văz)

2. Special Olympics (dizabilități mintale)

3. Deaflympics (dizabilități de auz)

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul competitional in sportul adaptat.pptx