Managementul Conflictelor

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Managementul Conflictelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ion andreea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

MANAGEMENTUL CONFLICTELOR
Parte introductiva.pag 3
COMUNICAREA
1. Tipuri de comunicare.pag 5
2. Componentele comunicarii.pag 5
3. Barierele in comunicare.pag 6
CONFLICTUL
1. Tipuri de conflict.pag 7
2. Cauzele conflictului.pag 11
4. Strategii.pag 12
Strategii de prevenire a conflictelor.pag 12
Strategii de reducere a conflictelor. .pag 14
Strategii de rezolvare a conflictelor.pag 16
GREVA
1. Definitie, clasificare.pag19
2. Suspendarea grevei.pag 20
3. Incetarea grevei.pag 21
CONFLICTUL-forma de evolutie a intreprinderii.pag 22
BIBLIOGRAFIE.pag 23

Extras din document

Motto: “Nu cunoasterea, ci invatarea. Nu posesia ci dobandirea. Nu “a fi acolo”, ci mersul spre”.

De obicei, o organizatie este comparata cu un automobil, care bine intretinut, cu rezervorul plin si condus cu maiestrie de un sofer priceput, poate fi dus unde acesta doreste. Aceasta conceptie este specifica “managementului stiintific”, si presupune ca organizatia are o ierarhie foarte clara si formalizata de niveluri de decizie, fiecare cu atributii bine definite, care contureaza autoritatea, puterea si comanda la varful piramidei, si executia la bazele ei.

Atunci cand insa, aceste cerinte nu sunt satisfacute si apare o mica fisura e posibil ca mecanismul sa nu mai mearga atat de bine pe cum se preconizeaza.

Cum vom vedea mai jos, comunicarea detine un rol extrem de important intr-o intreprindere, insa, cand aceasta este cu greu satisfacuta datorita anumitor factorii de natura diversa ce intervin, se creeaza bariere ce duc in receptarea incorecta a mesajului, bariere ce duc mai apoi la dispute. Acestea evolueaza si se amplifica, si in cazul iar care nu sunt identificate si rezolvate la timp, conduc catre un conflict. Astfel, in functionarea oricarei organizatii pot aparea unele situatii conflictuale, datorita unor cauze multiple, ce influenteaza in mod negativ desfasurarea activitatii si imaginii exterioare.

Specialistii in aceasta materie sunt preocupati, cu precadere, de a analiza anumite notiuni juridice din prisma realitatilor economiei de piata, de ale explica pe cele noi.

In orice unitate comunicarea este cea mai importanta premisa pentru ca asigura echilibrul intreprinderii. Cand aceasta este periclitata de anumiti factori perturbatori se creaza bariere ce duc in ultima instanta la declansarea unui conflict.

Caracterul extrem de alert al modificarilor care se produc in legislatia muncii, a securitatii si solidaritatii sociale, determina in mod obiectiv, o orientare pragmatica in tratarea acestei probleme.

COMUNICAREA

“intotdeauna schimbator, dinamic si reciproc…

in PROCESUL COMUNICARII“ ,mutual,

fiecare parte o influenteaza pe cealalta in fiecare clipa

Atunci cand incercam sa vorbim de comunicare, observam aproape imediat un fenomen interesant: termenul de comunicare se prezinta sub forma unei aglomerari conceptuale cu multiple ramificatii, fiind vazut drept parte integranta si in acelasi timp cuprinzand conceptual un numar mare de stiinte. Comunicarea reprezinta interactiunea sociala prin sistemul de simboluri si mesaje care isi focalizeaza interesul central pe acele situatii comportamentale in care o sursa transmite un mesaj unui receptor cu intentia de a-i modifica comportamentele ulterioare.

Dificulatea definirii comunicarii este data si de diversitatea unghiurilor de vedere din care aceasta este privita. J. Gordor mentioneaza ca: “perceptia, motivatia, precum personalitatea si dezvoltarea fiecaruia intre comunicatori influenteaza modul in care o persoana recepteaza informatia transmisa de catre alta.”

Comunicarea detine un rol cheie in mentinerea echilibrului si a unui climat pozitiv intr-o intreprindere.Totusi cand aceasta nu mai exista, se deriva intr-o disputa si mai apoi intr-un conflict; este de preferat ca aceasta din urma sa fie atent monitorizat intrucat poate avea grave repercusiuni asupra bunei dezvoltari a unitatii.

Din mai multe motive pe care le-am denumit mai sus bariere de comunicare (ex: blocajele emotionale, incapacitatea emitatorului de a se exprima corect), se poate ajunge foarte usor la declansarea unui conflict si in mod sigur va afecta modul de a gandi, de a actiona a celorlaltiangajati.

Dar, aceste modificari de atitudine sunt mai ales influentate de felul in care conflictul este rezolvat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Conflictelor.doc