Managementul Conflictelor la Locul de Munca

Referat
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2449
Mărime: 19.78KB (arhivat)
Publicat de: Arsenie Tamaș
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Profesor Facultate
Nota 10 la cursul de Corespondenta si tehnici de secretariat

Extras din referat

Managementul conflictului

Componenta inerenta a naturii vietii de grup, conflictele au din punct de vedere psiho-social atât aspecte negative cât si pozitive. Ele pot genera atât haos cât si progres, atât dezbinare cât si coeziune. Managerii superiori si intermediari îsi consuma circa 2 ore din timpul lor pentru solutionarea unor situatii conflictuale. Datorita acestui fapt tot mai multi specialisti considera managementul conflictului ca fiind la fel de important ca si celelalte functii ale managementului. Conflictul cuprinde o serie de stari afective ale indivizilor: neliniste, ostilitate, rezistenta, agresiunea deschisa, tipuri de opozitie si interactiune antagonista, inclusiv competitia.

1. Tipuri de conflicte:

A. Din punct de vedere al esentei lor conflictele pot fi: esentiale (de substanta) generate de existenta unor obiective diferite; afective, generate de stari emotionale care vizeaza relatiile interpersonale; de manipulare; pseudo-conflicte.

B. Din punct de vedere al subiectilor aflati în conflict pot exista urmatoarele categorii de conflicte: conflictul individual interior; conflictul dintre indivizi din acelasi grup; din grupuri diferite; din organizatii diferite; conflictul dintre indivizi si grupuri; conflictul intergrupuri; conflictul dintre organizatii.

C. Criteriul efectelor generale împarte conflictele în:

1. Distructive: articipantii la o disputa se afla imobilizati de anumite dezechilibre de forte, ideologii diferite, având tendinta de a extinde ariile de dezacord, îndreptându-se, în mod inevitabil spre escaladarea conflictului. Teama privind forta pe care ar putea-o determina-o partea adversa, neîncrederea, precum si imposibilitatea de a circumscrie punctele de disputa fac tot mai dificile eforturile de realizare a unui acord. În acelasi timp, tendinta de a recurge la actiuni de constrângere duce la diminuarea sanselor de cooperare, facând dificila ajungerea la o întelegere mutual avantajoasa. Conflictele distructive sunt scapate de sub control, nesolutionate la momentul oportun pentru ca partile nu au manifestat un interes real, sau problemele au fost atât de grave încât nu s-a putut ajunge la o solutie acceptata de cei implicati.

2. Benefice: indivizii si grupurile care sunt multumiti cu o anumita stare de lucruri pot fi facuti sa recunoasca problemele si sa le rezolve doar atunci când simt o opozitie. Conflictul benefic face ca indivizii si organizatiile sa devina mai creative si mai productive. Conflictul împiedica situatiile de stagnare ale indivizilor si organizatiilor, elimina tensiunile si faciliteaza efectuarea schimbarilor.

D. Din punct de vedere al duratei si modului de evolutie, conflictele sunt spontane; acute; comice

2. Surse de conflict – prezentare gwenerala

A. Lipsa comunicarii este deseori o sursa de conflict. În astfel de situatii, singura cale de solutionare a conflictului o reprezinta cooperarea, care permite fiecarei parti sa afle pozitia si argumentele celeilalte parti daca cei antrenati în conflict doresc sa coopereze în scopul gasirii celei mai acceptabile solutii. Schimbul de informatii permite fiecarei parti sa aiba acces la rationamentele si cunostintele celeilalte, neîncrederea, confuzia si neîntelegerea putând fi astfel diminuate în mod sensibil.

B. Dezacordul vizeaza îndeosebi aspectele etice, modalitatile în care ar trebui sa fie exercitata puterea, luându-se în considerare probitatea morala si corectitudinea. Astfel de diferende afecteaza atât alegerea obiectivelor cât si a metodelor. Unii manageri au tendinta de a alimenta si escalada conflictele interpersonale tocmai pentru a-si consolida pozitiile lor în cadrul organizatiei. Ambiguitatea informatiilor, prezentarea deformata a realitatii, denaturarea rationamentelor celorlalti sunt principalele mijloace ale managerilor incompetenti.

C. În cazul unor resurse limitate la nivelul organizatiei, dezvoltarea unor elemente structurale afecteaza posibilitatile celorlalte departamente. Relatiile dintre departamentele unei organizatii sunt determinate de reactiile unora la necesitatile celorlalte, de corectitudinea schimbului de informatii sau atitudinea membrilor unui departament fata de celelalte departamente si membrii acestora.

D. Sansele mai mari pe care le au unele grupuri de a avea un statut social considerat de altii mai onorabil, constituie o alta sursa de conflict structural, (relatiile dintre compartimentele de productie si administratie ale multor firme între care exista interactiuni si sentimente ce definesc o stare conflictuala).

Daca luam în considerare tipurile specifice de conflicte însa, putem spune ca în ceea ce priveste:

1. Conflictele interpersonale sunt determinate de: diferenta de pregatire profesionala; rezistenta la stres, capacitatea de efort; neconcordanta de caracter si comportament; hartuirea sexuala; sexismul.

2. Conflictele intergrupuri au ca motive principale: comunicarea defectuoasa; sisteme de valori diferite; scopuri diferite; ambiguitati organizationale; dependenta de resurse limitate; influenta departamentala reciproca, nemultumirea fata de statutul profesional.

3. Modele de conflict

A. Conflictul latent este determinat de consecintele unor episoade conflictuale anterioare. Printre acestea pot fi mentionate: insuficienta resurselor, dorinta de a avea mai multa autonomie, deosebirile dintre scopurile personale si cele ale organizatie, mediul extern.

B. Conflictul înteles apare odata cu constientizarea existentei unor conditii latente. Scopurile sau obiectivele divergente nu creeaza conflictul atâta timp cât acest lucru nu este evident. Conflictul se mentine într-o stare latenta, cei implicati neacordându-i o importanta semnificativa. El se transforma în conflict resimtit când ne orientam atentia asupra lui. Asadar, pot exista mai multe conflicte decât putem stapâni si de aceea conflictul înteles nu devine neaparat conflict resimtit.

C. Conflictul manifest se exprima prin comportament, reactiile cele mai frecvente fiind apatia, atitudinea dramatica, ostilitatea deschisa sau agresivitatea. Managerii, prin mecanismele pe care le au la îndemâna, pot sa preîntâmpine manifestarea deschisa a conflictelor.

Daca un conflict a fost solutionat, partile implicate se pot îndrepta spre o cooperare; în caz contrar, conflictul creste în intensitate, cuprinzând parti sau probleme ce nu au fost implicate initial.

4. Mod de manifestare

A. Conflictele de interese apar atunci când negocierea dintre sindicate si patronat nu se poate solutiona, nu se poate ajunge la o întelegere si atunci este necesara interventia unui mediator.

B. Reclamatiile se refera la protestele angajatilor datorate unor tratamente considerate inechitabile sau încalcari ale unor drepturi. Acest tip de conflicte pot fi, teoretic, solutionate repede deoarece exista norme precise în acest sens.

C. Practicile neloiale la locul de munca se rezolva legislativ, ele presupunând ca un drept a fost exercitat ilegal.

D. Conflictele de recunoastere se refera la refuzul patronatului de a recunoaste dreptul unui sindicat de a reprezenta o categorie particulara de lucratori la sfârsitul negocierilor colective.

Preview document

Managementul Conflictelor la Locul de Munca - Pagina 1
Managementul Conflictelor la Locul de Munca - Pagina 2
Managementul Conflictelor la Locul de Munca - Pagina 3
Managementul Conflictelor la Locul de Munca - Pagina 4
Managementul Conflictelor la Locul de Munca - Pagina 5
Managementul Conflictelor la Locul de Munca - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Managementul Conflictelor la Locul de Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul schimbării

Schimbarea este, in opinia autorilor McCalman si Platon, “un proces continuu de confruntare, identificare, evaluare si actiune.” “Un Proces”...

Managementul Conflictului

CAPITOLUL 1 PARTICULARITATI GENERALE ALE CONFLICTULUI Conflictul constituie o realitate inevitabila a oricarei societati, este un fenomen...

Studiu de Caz privind Conflictul

Termenul de CONFLICT provine din latinescul CONFLICTUS, adică "lovirea împreună cu forţă" şi implicând prin aceasta "dezacorduri şi fricţiuni între...

Teoria leadership-ului situațional

Capitolul I Introducere in leadership Ce este leadership-ul ? "Consideram leadership-ul ca pe o activitate prin care se influenteaza...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Conflictul la Locul de Munca

Jumatate dintre contractele de munca ce se desfac, la initiativa angajatului sau a angajatorului, au la baza un conflict. Pe lânga pierderea...

Anunțul de angajare

Anuntul de angajare ca modalitate de recrutare Asigurarea cu personal a unei organizatii, numita de obicei angajare cuprinde mai multe activitati...

Scrisoarea de intenție

Scrisoarea de intentie insoteste CV-ul trimis unui potential angajator si exprima motivele pentru care un candidat intentioneaza sa se angajeze pe...

Te-ar putea interesa și

Inteligența emoțională

Introducere Inteligenţa emoţională a evoluat odată cu omenirea, necesitatea de adaptare, de a face faţă şi de a colabora cu cei din jur, fiind...

Instrumentar de cercetare în management - femei manager vs bărbați manager

Abstract In general, men and women differ significant in terms of attitudes, behaviors and the interests they have. These different attitudes and...

Analiza Conflictului de Munca - Dacia Automobile

I. INTRODUCERE Conflictul în organizaţii constituie un subiect tratat frecvent în lucrări, studii de cercetare şi este în topul problemelor...

Stresul Profesional

Resursele umane reprezintă motorul unei organizaţii cu nevoi, comportamente şi viziuni individuale. Un motor nu funcţionează însă dacă nu este...

Filozofia și retorica conceptului de independență a auditorului

Filozofia si retorica conceptului de independenta a auditorului 1. Introducere Aceasta lucrare analizeaza retorica din jurul independenţa...

Implicarea în muncă a unui angajat poate genera stres în colegii săi

Implicarea în muncă Schaufel spune ca „implicarea reprezintă o stare mentală pozitivă, de împlinire care apare în contextul muncii și care este...

Riscurile mediului intern și extern ale organizației SA Apă-Canal Chișinău

Introducere Informaţia, în special cea de natură economică este elementul indispensabil al progresului, indiferent de domeniul de activitate. În...

Asistența socială a copiilor străzii

INTRODUCERE Conflictul este un fenomen omniprezent al vieţii noastre. Ne întâlnim cu el zi de zi, în diversele noastre interacţiuni cu mediul...

Ai nevoie de altceva?