Managementul Educational

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Managementul Educational.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Ca orice stiinta si managementul a evoluat odata cu timpul astfel incat din momentul aparitiei ca necesitate o organizare procesuala de productivitate in timpul revolutiei industriale,a asimilat o serie de metode,principii,procedee si tehnici care au contribuit la imbunatatirea performantei dar si la sistematizarea cunostintelor specifice intr-un sistrm coerent denumit Stiinta conducerii sau Teoria managementului .

In managementul educational directorul este “poarta”prin care masurile de reforma trec usor sau mai greu acolo unde trebuie de fapt sa ajunga:adica la profesori sau la elevii.Daca directorul nu stie sau nu este de acord cu o anumita masura aceasta nu se aplica sau se aplica doar formal.Exemple concludente in acest sens fiind curriculum-ul la decizia scolii si atragerea de surse suplimentare de finantare.Tot mai mult,calitatea educatiei oferite de scoala depinde de managementului din scoala respectiva.Directorul este,de regula si promotorul schimbarilor culturale si in ethosul organizational.

Managementul resurselor financiare si fizice al Unitatilor scolare din Romania

Managementul financiar reprezinta parcurgerea etapelor de proiectare a bugetului de venituri si cheltuieli,de constituire a bugetului,de planificare a activitatilor educationale cu nominalizarea resurselor folosite de utilizare a informatiilor de audit,control intern si inspectie scolara pentru revizuirea bugetului si aplicarea masurilor corective.

CENTRAT pe efecte managementul financiar reprezinta utilizarea economica,eficienta si efectiva a resurselor de care dispune scoala,pentru realizarea obiectivelor educationale.

SISTEMATIC managementul financiar reprezinta realizarea controlului optimal al intrarilor,iesirilor si al parametrilor interni pentru maximizarea efectelor educationale si a valorii produselor educationale furnizate de scoala.

Conceptele fundamentale ale managementului financiar.

In primul rand avem in vedere cei trei E:ECONOMIE,EFICIENTA,EFECTIVITATE.

ECONOMIA poate fi definita ca o utilizare responsabila a resurselor,evitarea risipei si o buna gospodarie.Implica evitarea cheltuielilor dincolo de un minim rezonabil si a celor de tip Speculativ.Exemple:

-repararea echipamentelor,mai degraba decat noi achizitii

-actiuni inspre diminuarea cheltuieliloir –deci a sumelor – din factura telefonica

-achizitionarea de echipamente numai dupa o atente examinare a pietei si negocieri,pentru obtinerea de facilitati suplimentare

Acest concept este familiar,dar limitat in consecinte prin aceea ca se refera numai la cheltuieli si nu la rezultatul lor.

EFICIENTA reprezinta indeplinirea cat mai completa a obictivelor specifice sau a standardelor, cu un raport cheltuieli/rezultate(beneficii)cat mai mic posibil.Exemple:

-un sistem de incalzire care aduce fiecare incapere la temperatura dorita,

-un sistem de securitate care detecteaza eficient prezenta intrusilor.

EFECTIVITATEA reprezinta indeplinirea cat mai completa a scopurilor si obiectivelor scolii cu acordarea unei atentii speciale modului in care realizarea acestor obiective si obictivele insele sunt corespunzatoare si satisfac nevoile organizationale identificate.Exemple:

-imbunatatirea performantelor,cum ar fi rezultate mai bune ale elevilor in urma examinarilor.

-imbunatatirea atitudinii si comportamentului elevilor;relati mai bune cu parintii si comunitatea.

-imbunatatirea spatiului ce inconjoare scoala

In afara “celor 3 E” este utila cunoasterea parametrilor adoptati din sectorul productiei de bunuri si servicii.Dintre acestia mentionam PRODUCTIVITATEA, VALOAREA ADAUGATA, VALOAREA PSIHOLOGICA.

PRODUCTIVITATEA nu este un termen specific domeniului educatiei.Totusi,conceptul de crestere a rezultatelor pentru fiecare unitate de intrare(de exemplu ,unitate monetara,ore/profesor,ore/elev)este important.Aplicand acest concept,putem considera ca o scoala este mai “productiva”decat altele daca:

-furnizeaza aceeasi educatie(d.p.d.v.cantitativ si calitativ)la un cost mai redus.

-furnizeaza o educatie mai buna,la acelasi cost imbunatatirea rezultatelor pentru aceleasi intrari.

-reducerea timpului alocat (aceeasi educatie intr-un timp mai scurt).Aceasta poate elibera timp pentru unitati aditionale de curriculum sau pentru alte activitati.

Productivitatea este un concept important si probabil va deveni si mai important pe viitor.Dar,in momentul actual,exista putine posibilitati de a masura productivitatea sau cresterea acesteia din cauza absentei standardelor de dotare,de finantare pentru utilizarea timpului personaluiui.

VALOAREA ADAUGATA este un concept strans legat de cel de productivitate.In conditiile dezvoltari analizei multicriteriale a rezultatelor obtinute la teste si examene de catre elevi va fi posibil sa fie facuta evaluarea valorii adaugate pe baza experientei,competentelor insusite de elevii in scoala.

Masurarea valorii adaugate va incuraja scolile sa caute strategii alternative,mai eficiente sub aspectul costurilor si a crearii de valoare adaugata.

VALOAREA PSIHOLOGICA se refera la masura in care rezultatul obtinut merita investitia (de bani dar si de effort,de cunoastere ).Desi in invatamant interesele diferitelor grupuri sunt foarte diferite sub aspectul constientizarii,responsabilitati,rolului,participari si implicari in bugetare si managementul financiar,acest principiu este totusi familiar din viata de zi cu zi.

Bugetul unitatii scolare si principii de bugetare

Bugetul este documentul care prezinta previziunea pe o anumita perioada de timp,atat a veniturilor cat si a cheltuielilor unei tari,unitati administrative,teritoriale,agent economic,organizatii,chiar familii.Bugetul se face pe o aanumita perioada si se intocmeste inainte de inceputul acesteia,avand rolul de a pregati modul de actiune pentru obtinerea veniturilor si efectuarea cheltuielilor.

Orice proces financiar din invatamant contine urmatoarele etape:

-constituirea bugetului

-alocarea resurselor financiare

-managementul financiar operational-derularea opratiilor financiar-contabile si monitorizarea lor

-evaluarea rezultatelor si efectelor obtinute

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Educational.doc