Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing

Referat
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 9257
Mărime: 45.57KB (arhivat)
Publicat de: Adina Lia Man
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Ioan
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu Facultatea de Ştiinţe Economice Specializarea "Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor

Cuprins

  1. Introducere 5
  2. I. Aspecte generale ale managementului procesului
  3. investiţional
  4. 1. Conceptul de investiţie 6
  5. 2. Finanţarea investiţiilor 7
  6. 3. Sursele de finanţare a investiţiilor 7
  7. II. Conceptul de Leasing
  8. 1. Evoluţia conceptului de leasing 9
  9. 2. Elemente definitorii ale conceptului 9
  10. III. Contractul de leasing
  11. 1. Obiectul contractului de leasing 9
  12. 2. Părţile contractului de leasing 10
  13. 3. Formele contractului de leasing 10
  14. IV. Leasing în România
  15. 1. Primele contracte si operatiuni de leasing in Romania 12
  16. 2. Evolutia pietei de leasing in Romania 13
  17. 3. Structura pietei de leasing 15
  18. 4. Dobanda practicata de societatile de leasing 16
  19. 5. Avantajele finantarii prin leasing 17
  20. V. Concluzii 18
  21. Bibliografie selectivă 20

Extras din referat

Introducere

Între problemele fundamentale ale României, un loc important şi actual îl deţin finanţarea, riscul şi performanţa. Enumerarea problemelor, aşa cum se observă, nu începe cu producţia, cercetarea, comercializarea sau alte activităţi, considerate până acum importante, ci cu finanţarea, cu asigurarea capitalurilor.

Pentru agenţii economici, şi nu numai, capitalurile sunt tot mai puţine şi mai scumpe, iar profiturile scontate, în condiţiile concurenţei, sunt tot mai dificil de realizat, fiind însoţite de riscuri tot mai mari şi mai dificil de anticipat.

Astfel, managerii trebuie să aibă, între calităţile lor esenţiale, capacitatea de a asigura capitalurile necesare la costuri cât mai reduse şi de a organiza şi executa producţia, serviciile şi comercializarea, astfel încât să se obţină profitul scontat de către toţi cei interesaţi în activitatea firmei şi, în acelaşi timp, să satisfacă piaţa, să o dezvolte şi să o consolideze.

Finanţările prin sistem leasing constituie, în economia românească, o adevărată gură de oxigen pentru agenţii economici pentru care investiţiile reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea activităţii lor. Şi cum 99% din activităţile din economie necesită investiţii pentru a se dezvolta, finanţările în sistem leasing vor cunoaşte o creştere constantă.

Leasing-ul s-a impus şi la noi în ţară, aşa cum a făcut-o peste tot în lume (poate mai puţin în economiile ţărilor din lumea a III-a) în primul rând prin simplitate. În condiţiile în care mediul concurenţial din ţara noastră devine tot mai aspru, viteza de reacţie a companiilor la schimbările din mediul extern este vitală. Leasing-ul, prin operativitatea sa, satisface în intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investiţii a agenţilor economici. De asemenea, prin leasing, agenţii economici evită procedurile complicate ale contractării de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societăţii sau cel privat pentru constituirea de garanţii.

Iată de ce acest subiect este discutabil şi stârneşte interes în ceea ce priveşte evoluţia în timp a fenomenului. Mai ales că, în prezent, leasingul a cunoscut în România o ascensiune explozivă în ultimii ani. Credem că - cel puţin în ceea ce priveşte leasingul - experienţa economiilor dezvoltate poate fi un exemplu de urmat. Nu întâmplător, boom-ul economic din Statele Unite, şi mai târziu din Europa de Vest s-a datorat în mare măsură încurajării leasingului. Stimulentele, mai ales de natură fiscală, acordate firmelor de leasing au determinat efervescenţa fenomenului, astăzi vorbindu-se de o adevărată industrie a leasingului. Trebuie bine înţeles faptul că de facilităţile de orice natură acordate leasingului vor beneficia în cele din urmă utilizatorii.

I. Aspecte generale ale

managementului procesului investiţional

1. Conceptul de investiţie

Problematica investiţiilor se înscrie în ansamblul cerinţelor care se urmăresc atunci când se stabilesc destinaţiile resurselor acumulate de societate, respectiv când se stabileşte raportul dintre resursele destinate dezvoltării şi cele pentru consum.

Pentru a sintetiza şi evalua acest rol al procesului investiţional s-au conceput doi indicatori de ordin general:

- multiplicatorul, semnificând, în esenţă, plusul de venituri (şi, evident, profit), pe care îl generează investiţia, ca sursă de finanţare a dezvoltării;

- acceleratorul, reprezentând presiunea pe care o face consumul suplimentar generat de efectele investiţiilor asupra procesului investiţional.

Rămânând în perimetrul opiniilor altor specialişti, opinii redate într-o recentă lucrare de specialitate, remarcăm:

- opinia lui Pierre Mosse: „Investiţiile reprezintă o renunţare la o satisfacţie imediată şi sigură, în schimbul unei speranţe al cărui suport sunt tocmai resursele investite. Pe scurt, investiţia trebuie privită ca o cheltuială certă pentru un viitor incert“;

- opinia lui Margerin I. şi Ausset G.: „Noţiunea de investiţii implică trei elemente definitorii: durată, risc, eficienţă. Pentru a avea o imagine completă trebuie studiată imaginea ei tridimensională: contabilă, economică, financiară“.

Imaginea contabilă, după opinia autorului, reduce dimensiunea investiţiei la caracterul ei de imobilizare, pornind de la faptul că toate valorile care se creează sunt destinate să rămână constant sub aceeaşi formă.

Imaginea economică este dată de faptul că veniturile viitoare trebuie să fie superioare cheltuielilor iniţiale actualizate.

Imaginea financiară provine din faptul că investiţiile generează venituri şi economii pe termen lung.

Recapitulând şi sintetizând aceste opinii şi completându-le, putem formula următoarea definiţie generală a investiţiei: „Investiţia este efortul financiar actual făcut pentru un viitor mai bun, creat prin dezvoltare şi modernizare, având ca sursă de finanţare renunţarea la consumuri actuale sigure, dar mici şi neperformante, în favoarea unor consumuri viitoare mai mari şi într-o structură modernă, mai aproape de opţiunile utilizatorilor, dar probabile“.

Ca urmare, problematica investiţiilor face parte dintre obiectivele strategice majore, de importanţă cardinală, pentru firmă şi acţionarii săi (capacitatea de a investi reprezintă parametrul esenţial al forţei şi credibilităţii firmei, raportul între volumul investiţiilor şi cifra de afaceri, capitalurile şi profiturile firmei fiind elocvent).

Obiectivele la care ne-am referit au o componentă financiară majoră atât în zona finanţării potenţiale, cât şi a eficienţei potenţiale, ceea ce pune în altă lumină şi ipostază managementul financiar al firmei.

Aceste concluzii şi cerinţe manageriale pot contribui la definirea mai completă a conceptului de investiţie:

În sensul cel mai larg acceptabil al noţiunii, prin investiţie se înţelege totalitatea resurselor financiare alocate pentru a obţine venituri (de regulă profituri) viitoare mai mari.

În sens mai restrâns (abordare contabilă), prin investiţie se înţeleg resursele financiare utilizate pentru achiziţionarea de noi active fixe sau pentru modernizarea celor existente.

În sens monetar, prin investiţie se înţelege blocarea, decizia de a imobiliza un capital şi a-l utiliza pentru o rentabilitate mai bună în viitor. Privită din alt unghi, investiţia reprezintă schimbarea unui capital disponibil în prezent, pe speranţa de a obţine un avantaj, un capital mai mare în viitor ( de aici, se pare, noţiunea de cheltuieli de capital).

Preview document

Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 1
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 2
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 3
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 4
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 5
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 6
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 7
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 8
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 9
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 10
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 11
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 12
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 13
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 14
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 15
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 16
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 17
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 18
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 19
Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Managementul Investitiei Capitalurilor prin Leasing.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Turismul - stimulator al investițiilor

INTRODUCERE Începutul secolului XXI a fost caracterizat în plan economic de o adâncire accelerată a procesului de globalizare, fluxurile mondiale...

Leasingul

Prezentarea temei abordate In limbajul cotidian auzim adesea expresiile: „nu sunt bani” sau „ nu există capital suficient”. Problema capitalului...

Procese Economice

Introducere Procesele economice actuale şi tendinţele de dezvoltare conturate în economie, precum şi speranţele în vederea ameliorării stări reale...

Grile monedă și credit anul 2

84. Biletul la ordin este emis de: a) Debitor; b) Creditor; c) Beneficiar; d) Trǎgǎtor; e) Tras; 85. În relaţiile de credit generate de...

Sistemul Bancar din Danemarca

1. Descrierea sistemului bancar din Danemarca Sistemul bancar reprezinta totalitatea bancilor, organizate sub conducerea bancii centrale, avand in...

Raiffeisen Bank

Prezentare Raiffeisen Bank International Raiffeisen Bank International AG (RBI) este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii bancare...

Monedă și credit

1. Ca etalon al valorii, moneda face posibilǎ: a) Compararea preţurilor mǎrfurilor şi serviciilor celor mai diferite; b) Stabilirea raporturilor...

Wells Fargo Bank

Istoric La data de 18 martie, 1852, în orasul New York, Henry Wells, William Fargo si altii au semnat contracte de asociere pentru crearea unui...

Ai nevoie de altceva?