Managementul Participativ

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 13023
Mărime: 72.40KB (arhivat)
Publicat de: Claudia J.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. CAPITOLUL I MANAGEMENTUL PARTICIPATIV 3
  2. 1.1 Participarea personalului – proces dinamic si complex 3
  3. 1.2. Necesitatea promovării managementului participativ 5
  4. 1.3. Caracteristicile managementului participativ al organizaţiei 6
  5. 1.4. Obiectivele sistemului de management participativ 8
  6. 1.5. Modalităţi şi forme de promovare ale managementului participativ în cadrul firmei 9
  7. 1.6. Metode şi tehnici de stimulare a creativităţii implicate în exercitarea managementului participativ 12
  8. CAPITOLUL II STUDIU PRIVIND MANAGEMENTUL PARTICIPAT LA
  9. S.C. MOBISTAR S.A. 16
  10. 2.1. Prezentarea S.C.Mobistar S.A. 16
  11. 2.2. Obiectul de activitate 16
  12. 2.3. Principalele produse 17
  13. 2.4. Furnizorii 18
  14. 2.5. Piaţa de mobilă 19
  15. 2.6. Cota de piaţă şi principalii indicatori economico-financiari 21
  16. 2.7. Concurenţa 22
  17. 2.8. Situaţia actuală 23
  18. 2.9.Tehnici şi metodologii utilizate în cadrul analizei 23
  19. 2.9.1. Aspecte teoretice 23
  20. 2.9.2. Elaborarea chestionarelor 24
  21. Concluzii 34
  22. BIBLIOGRAFIE 36

Extras din referat

CAPITOLUL I

MANAGEMENTUL PARTICIPATIV

1.1 Participarea personalului – proces dinamic si complex

Participarea în management este strâns legată de manifestarea democraţiei, care generează un anumit grad de implicare a oamenilor în diferite acţiuni manageriale, de la elaborarea şi adoptarea deciziilor, la controlul îndeplinirii obiectivelor. Elementele fundamentale ale democraţiei autentice – egalitatea oamenilor în faţa legilor, libertatea cuvântului şi opiniei, dreptul de a alege şi de a fi ales etc. – constituie premise ale manifestării şi dezvoltării participării la conducere în cadrul organizaţiilor, indiferent de profilul acestora.

Din perspectiva managementului, participarea constituie practica prin care membrii unei organizaţii iau parte la procesul conducerii, implicându-se atât în stabilirea obiectivelor, cât şi în ceea ce priveşte transpunerea acestora, în mod eficient, în practică. Aşa cum se manifestă în realitate, participarea presupune reuniunea a două acţiuni specifice, şi anume: implicarea şi integrarea .

Implicarea este susţinută de motivaţia indivizilor, surprinzând latura subiectivă a participării. Ea se sprijină pe interesele indivizilor, atitudinile lor, ideologii, valori sau credinţe etc., respectiv tot ce stă la baza orientării generale a unui individ.

Integrarea, ca proces biunivoc, între individ şi organizaţie, de adaptare şi asimilare a individului în organizaţie, la exigenţele profesionale ale muncii, la viaţa colectivului etc., pune în evidenţă latura obiectivă a participării, exprimând capacitatea membrilor organizaţiei de a influenţa şi chiar controla deciziile organizaţionale.

Managementul participativ reprezintă un sistem managerial modern, putând fi promovat cu rezultate remarcabile, numai dacă în organizaţie se manifestă o convergenţă de interese ale tuturor membrilor acesteia, indiferent de poziţia lor ierarhică. Convergenţa de interese permite manifestarea creativităţii, descătuşează iniţiativele tuturor membrilor organizaţiei, indiferent dacă sunt conducători sau angajaţi. Toţi urmăresc binele organizaţiei, implicându-se cu toate forţele atât în procesele de conducere, cât şi de execuţie. Aşa se explică de ce acolo unde se practică un management participativ, rezultatele înregistrate de organizaţii sunt de nivel superior.

Având în vedere acest lucru, în practica organizaţilor de tip economic, s-au conturat diverse modalităţi de promovare a managementului participativ. Astfel, întâlnim practici formale, în care sunt prezente organisme de conducere participativă, cu un statut neprecizat şi cu atribuţii bine stabilite. Este vorba de consiliile de conducere sau consiliile de administraţie, organisme pe care le întâlnim în multe întreprinderi mari şi foarte mari, diverse comitete formate din manageri şi subordonaţi, constituite fie cu scopul de a se implica direct în procesele de conducere, fie de a sprijini prin activităţi de consultanţă organismele de conducere participativă sau pe manageri, anumite structuri organizaţionale cu participare largă care au atribuţii de control.

În acelaşi timp în practica curentă managerială se întâlnesc şi modalităţi, practici informale, de promovare a managementului participativ. Acestea sunt practici iniţiate de manageri, de pe diferite trepte ierarhice din organizaţie, care permit atragerea neoficială a subordonaţilor (în totalitate sau parţial) la unele sau la toate actele procesului decizional. Asemenea modalităţi sunt legate de personalitatea managerului, de tipul de stil de conducere pe care îl promovează, de climatul organizaţional existent etc. De multe ori asemenea practici neformale, dar care încep să aibă tradiţii într-o organizaţie sau alta, dau rezultate excepţionale. Managerul are suportul angajaţilor, deciziile sunt bine gândite, climatul de muncă este uznul performant, încrederea salariaţilor în manager creşte, are loc un proces de asumare în colectiv a responsabilităţii de punere în aplicare a deciziilor etc.

Atât procedurile formale cât şi cele informale presupun anumite condiţii de aplicare. Este vorba de o proiectare sau o reproiectare a posturilor de muncă în organizaţii, astfel încât un număr mare de salariaţi, dacă se poate toţi, să dispună de anumite componente sau responsabilităţi legate de conducerea compartimentelor din care fac parte, asigurarea pregătirii salariaţilor şi pe probleme de conducere şi punerea la dispoziţia salariaţilor a informaţiilor necesare.

Managementul participativ a cunoscut în ultimele decenii şi cunoaşte în prezent o largă proliferare. Acest fapt are la bază efectele pozitive care au apărut în urma promovării acestuia. Avem în vedere următoarele:

• Îmbunătăţirea procesului decizional, în special prin creşterea aportului specialiştilor din organizaţie şi a celor implicaţi în punerea în practică a deciziilor, la elaborarea şi fundamentarea acestora;

• Declanşarea gândirii creative a tuturor salariaţilor, gândire care, prin intermediul promovării managementului participativ, este pusă în valoare şi în celelalte activităţi la care sunt angajaţi salariaţii. Prin aceasta creşte capacitatea întreprinderii de a introduce şi a promova noul în domeniul tehnic, tehnologic şi organizatoric.

• Creşterea nivelului de informare a salariaţilor cu privire la problemele interne şi externe ale organizaţiei, fapt care conferă acestora o susţinere temeinică pentru realizarea obiectivelor propuse, cât şi argumente pentru implicarea acestora la fundamentarea deciziilor.

• Schimbarea atitudinii salariaţilor faţă de organizaţie, prin asimilarea obiectivelor organizaţiei ca pe propriile obiective ceea ce are efecte pozitive atât asupra rezultatelor generale, cât şi asupra recompenselor individuale. Se asigură o îmbinare între motivaţia strict materială a individului şi motivaţia psihosocială în rândul căreia un loc important îl are şi apartenenţa la grup, la organizaţie, mândria de a fi membru al grupului, etc.

• Creşterea nivelului de pregătire a salariaţilor care, cu responsabilitatea participării la conducere, îşi lărgesc permanent cunoştinţele de specialitate, paralel cu pregătirea pe care o fac pe problemele de management.

1.2. Necesitatea promovării managementului participativ

Elementele care pun în evidenţă necesitatea promovării conducerii participative sunt:

A. Evoluţia înregistrată în cadrul proprietăţii private, respectiv creşterea substanţială a ponderii proprietăţii private asociate. Acest fapt a dus la apariţia unor forme instituţionale de participare la conducere (ex. consilii de administraţie, comitete de direcţie etc) Extinderea proprietăţii asociate sub diversele ei forme, apariţia şi dezvoltarea societăţilor pe acţiuni, difuzarea acţiunilor în rândul angajaţilor au dus la ceea ce arătam mai sus, convergenţa intereselor care a dus, în mod obiectiv, la găsirea de soluţii de promovare a unor forme participative la conducere. Proprietatea privată asociată justifică apariţia şi consolidarea conducerii participative.

B. Creşterea dimensiunii şi a complexităţii întreprinderii moderne, rezultat al procesului tehnic şi tehnologic, fapt care a complicat procesul managerial. Atât la nivelul organizaţiei (întreprinderii), cât şi al subdiviziunilor acesteia un singur manager nu mai poate cuprinde problemele cu care se confruntă şi care trebuie rezolvate. Conducerea unipersonală nu mai poate fi exercitată eficient. Chiar dacă ea mai este practicată într-o întreprindere sau alta, rezultatele activităţii sunt slabe, eficienţa scăzută, iar perspectiva supravieţuirii unităţii e incertă.

Preview document

Managementul Participativ - Pagina 1
Managementul Participativ - Pagina 2
Managementul Participativ - Pagina 3
Managementul Participativ - Pagina 4
Managementul Participativ - Pagina 5
Managementul Participativ - Pagina 6
Managementul Participativ - Pagina 7
Managementul Participativ - Pagina 8
Managementul Participativ - Pagina 9
Managementul Participativ - Pagina 10
Managementul Participativ - Pagina 11
Managementul Participativ - Pagina 12
Managementul Participativ - Pagina 13
Managementul Participativ - Pagina 14
Managementul Participativ - Pagina 15
Managementul Participativ - Pagina 16
Managementul Participativ - Pagina 17
Managementul Participativ - Pagina 18
Managementul Participativ - Pagina 19
Managementul Participativ - Pagina 20
Managementul Participativ - Pagina 21
Managementul Participativ - Pagina 22
Managementul Participativ - Pagina 23
Managementul Participativ - Pagina 24
Managementul Participativ - Pagina 25
Managementul Participativ - Pagina 26
Managementul Participativ - Pagina 27
Managementul Participativ - Pagina 28
Managementul Participativ - Pagina 29
Managementul Participativ - Pagina 30
Managementul Participativ - Pagina 31
Managementul Participativ - Pagina 32
Managementul Participativ - Pagina 33
Managementul Participativ - Pagina 34
Managementul Participativ - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • cuprins.doc
  • Managementul Participativ.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Participativ și Motivarea Personalului

CAPITOLUL I ELEMENTE GENERALE DE MANAGEMENT I. 1. Conceptul de management La începutul desfăşurării unor activităţi în grupuri organizate,...

Managementul participativ și motivația complexă a personalului la SC Hotel Banatul SA Timișoara

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI FIRMEI 1.1. Obiectul de studiu 1.1.1. Definirea ştiinţei managementului Managementul, ca...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Metode și Instrumente Moderne Utilizate în Managementul Marketingului

Metode şi instrumente moderne utilizate in managementul marketingului 1. Introducere „Marketingul este un proces social şi managerial prin care...

Managementul prin Proiecte

Creşterea rolului produselor şi tehnologiilor noi în asigurarea unor profitabile activităţi economice, reflectata în amplificarea activităţilor de...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Participativ și Motivarea Personalului

CAPITOLUL I ELEMENTE GENERALE DE MANAGEMENT I. 1. Conceptul de management La începutul desfăşurării unor activităţi în grupuri organizate,...

Managementul participativ și motivația complexă a personalului la SC Hotel Banatul SA Timișoara

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI FIRMEI 1.1. Obiectul de studiu 1.1.1. Definirea ştiinţei managementului Managementul, ca...

Metode și Tehnici Moderne de Management Utilizate în Cadrul SC Dancor Proiect SRL

INTRODUCERE Un management dinamic şi eficient presupune utilizarea celor mai potrivite soluţii de transpus în practică. Aceste soluţii sunt...

Analiza managementului participativ și a motivării complexe a personalului

CAP.I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI FIRMEI .4 CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI FIRMEI 1.1. Obiectul de studiu...

Metode, Tehnici și Instrumente de Management

Introducere Pentru fiecare manager e important să cunoască metodele, tehnicile şi instrumentele sistemului de management pentru a se descurca în...

Elaborarea sistemului de management al societății pe acțiuni

Introducere Construirea economiei de piaţă este un proces nou, de o complexitate deosebită, ce necesită multiple mutaţii economice, sociale şi...

Sisteme, Metode și Tehnici de Management - SC UM Sadu SA

CAPITOLUL I SISTEME, METODE SI TEHNICI DE MANAGEMENT SISTEME SI METODE GENERALE DE MANAGEMENT Sistemul de management reprezinta un ansamblu de...

Managementul participativ și motivația personalului

Introducere Managementul participativ reprezintă un sistem managerial bazat pe atragerea personalului sub formă deliberativă sau consultativă la...

Ai nevoie de altceva?