Managementul Serviciilor Publice - Sistemul Educational in Finlanda si Romania

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Managementul Serviciilor Publice - Sistemul Educational in Finlanda si Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Management, Stiinta Administratiei

Cuprins

1. Sistemul educational din Finlanda 2
2. Sistemul educational din Romania 6
3. Asemanari intre cele doua sisteme 8
4. Deosebiri intre cele doua sisteme 9
5. Concluzii 10
6. Bibliografie 11

Extras din document

1.Sistemul de învăţământ din Finlanda

Politica în domeniul învăţământului şi formării profesionale are drept scopuri principale asigurarea unui nivel înalt de educaţie şi formare pentru toţi cetăţenii, promovarea creşterii spirituale a naţiunii şi pentru a da posibilitatea populaţiei de a face alegeri independente. În Finlanda toţi cetăţenii au dreptul la învăţământul general de bază.

În cadrul învăţământului secundar există suficiente locuri pentru toţi cei care au încheiat învăţământul general obligatoriu şi de asemenea există un mare număr de locuri pentru invăţământul superior.

Opetusministeriö - OPM (Ministerul Educaţiei) este responsabil pentru politica din domeniul invatamantului.

Organizare

Durata şcolii obligatorii este de nouă ani. Reţeaua şcolară acoperă toată ţara. Şcolile generale sunt de obicei subordonate autorităţile locale, cu excepţia câtorva şcoli particulare. Guvernul contribuie la finanţarea tuturor şcolilor. Pentru copii, învăţământul şi materialele necesare studiului sunt gratuite. În plus, copiii primesc o masă caldă gratuită pe zi. Ca şi regulă, transportul este organizat de furnizorul de educaţie pentru o distanţe mai mari de 5 Km.

Cele mai mici şcoli au sub zece copii iar cele mai mari peste 900.

În Finlanda sunt aproximativ 4.300 şcoli generale.

Copiii cu dificultăţi de învăţare primesc ajutor suplimentar pentru învăţare faţă de cursurile normale. Începând cu anul 1997, autorităţile în educaţie sunt responsabile pentru educaţia tuturor copiilor, inclusiv pentru cei cu handicap profund de dezvoltare. Scopul este de a integra cât mai mult învăţământul pentru cei cu nevoi speciale în şcolile obişnuite, dar există şi cazuri în care învăţământul separat pentru nevoi speciale este util.

Copiii străini de vârsta învăţământului obligatoriu sunt integraţi în clasa potrivită cu vârsta lor şi primesc asistenţă pentru a-i ajuta să atingă nivelul de instruire echivalent.

Responsabilităţi şi orientare

Cadrul legal pentru sistemul de învăţământ este creat de Opetusministeriö (Ministerul Educaţiei). Opetushallitus (Consiliul Naţional al Educaţiei), un corp de experţi, este responsabil pentru metodele de învăţare, conţinuturi şi scopuri. În cadrul fiecărei autorităţi locale există cel puţin un comitet, nominalizat de consiliu, care este responsabil pentru şcolile de nivel primar sau secundar subordonate autorităţilor locale. Autorităţile locale garantează accesul la învăţământul general pentru toţi copiii din aria lor. La nivel local, consiliile locale sunt responsabile pentru administrarea sectorului de învăţământ.

Învăţământul preuniversitar din Finlanda

- Învăţământul preuniversitar finlandez presupune parcurgerea a 9 ani de învăţământ obligatoriu (de la vârsta de 7 ani până la cea de 16 ani) – precedaţi sau nu de un an pregătitor în învăţământul preşcolar (vârsta 6-7 ani) -, precum şi parcurgerea învăţământului secundar superior sau a celui vocaţional.

- Învăţământul obligatoriu („basic education” / „comprehensive school”) este educaţia generală, de bază, gratuită, primită de populaţia şcolară (60 000 elevi) pe grupe de vârstă, în şcolile de masă.

- Curriculum-ul local/la decizia şcolii este conceput pe baza curriculum-ului nucleu.

- Certificatul de absolvire este eliberat la terminarea programei şcolare/planului de învăţământ, dar nu oferă absolventului nicio calificare profesională. Certificatul oferă accesul către toate formele de învăţământ secundar superior şi formare profesională.

- Aproape toţi copiii sunt absolvenţi ai învăţământului obligatoriu.

- Învăţământul de masă este co-finanţat de către autorităţile locale şi de către guvern. Autorităţile locale au, prin statut, obligaţia de a furniza servicii educaţionale copiilor din învăţământul obligatoriu care au domiciliul în zona în care ele îşi desfăşoară activitatea.

- Reţeaua şcolară acoperă teritoriul întregii ţări. Majoritatea elevilor frecventează şcoli de mărime medie, care au între 300 şi 499 de elevi înscrişi. Cele mai mici şcoli au mai puţin de 10 elevi, iar cele mai mari, peste 900 de elevi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Serviciilor Publice - Sistemul Educational in Finlanda si Romania.doc