Managementul Timpului

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5305
Mărime: 27.89KB (arhivat)
Publicat de: Pamfil Catană
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mirela Minica

Extras din referat

1. Necesitati si capacitati umane

Nevoia de a trai reprezinta necesitatile noastre fizice (hrana, îmbracamintea, locuinta, sanatatea, bunastarea economica).

Sanatatea deplina se bazeaza pe principiile naturale. Se consolideaza în timp, în urma exercitiilor regulate, a hranirii si odihnei adecvate, a unei gândiri sanatoase si a evitarii substantelor nocive.

Bunastarea materiala se bazeaza pe principii precum cumpatarea, sârguinta, economisirea pentru nevoile viitoare, câstigurilor de peurma unor dobânzi sau investitii.

Nevoia de iubire reprezinta necesitatea sociala de a intra si stabili raporturi cu alti oameni, de a apartine, de a iubi si a fi iubit.

O relatie de calitate se construieste pe principii - mai ales pe principiul de încredere. Iar încrederea se dezvolta din loialitate, din capacitatea de a-ti lua si a-ti respecta angajamentele, de a împarti cu celalalt ce ai, de a fi atent si responsabil, de a avea sentimentul apartenentei, de a iubi neconditionat.

Nevoia de a învata reprezinta necesitatea mentala de a creste si a ne dezvolta.

Suntem robii unor clisee : obtii o diploma…deci poti sa îti iei o slujba…sa câstigi bani…sa-ti cumperi lucruri…deci sa devi un om de succes. Dar ce aduce acest tip de « succes » ? Aceeasi personalitate si competenta care ar rezulta dintr-o investitie profunda, permanenta în conoastere si maturizare ?

Nevoia de a lasa ceva în urma ta este necesitatea spirituala, de a simti ca însemni ceva, ca ai un scop, ca poti contribui cu ceva la progresul societatii.

Societatea ne ofera iluzia ca adevaratul sens sta în noi însine – în respectul de sine, în dezvoltarea si îmbogatirea de sine – ca inportant e « ce vreau eu », « treaba pe care o fac eu ». Dar întelepciunea de veacuri ne învata ca cea mai mare împlinire si îmbogatire a sinelui vine din puterea de a face ceva pentru cei din jur. Calitatea vietii sta în aceasta deschidere catre ceilalti.

Cât de puternic ne afecteza aceste nevoi timpul si calitatea vietii ?

Fiecare dintre necesitati este fundamental importanta, existând o conexiune puternica între ele.

În punctele de convergenta ale celor patru nevoi gasim adevaratul echilibru interior, împlinirea si fericirea. Solutia pentru satisfacerea unei nevoi neîmplinite sta în considerarea, si nu ignorarea celorlalte nevoi.

Cunoasterea de sine, constiinta, imaginatia creativa si vointa independenta – stau la baza deciziei libertatii umane : puterea de a alege, de a reactiona, de a schimba. Ele creeaza busola dupa al carui nord autentic ne putem directiona viata.

Regulile traditionale de administrare a timpului sugereaza ca, lucrând cu mai multa eficienta, vei reusi în cele din urma sa-ti controlezi viata, iar acest control sporit va aduce cu sine pacea si împlinirea pe care le cauti.

A-ti fundamenta fericirea pe abilitatea de a controla totul în jur e o desertaciune. Putem avea controlul asupra optiunilor noastre, dar nu si asupra consecintelor acestor optiuni. De asta se ocupa legile sau principiile universale.

!!!Este mult mai important sa stii încotro te îndrepti decât sa stii cât de repede mergi.

Ne alegem mereu felul în care ne petrecem timpul, de la perioadele majore la momentele individuale din viata. De nenumarate ori simtim ca exista o discrepanta între felul în care ne petrecem timpul si ceea ce simtim ca e cu adevarat important în viata noastra.

Aceasta discrepanta nu este rezolvata de traditionala abordare privind time managementul, care ne învata sa facem totul mai repede. Multi dintre noi ne dam seama ca sporind viteza de actiune nu facem decât sa înrautatim lucrurile. Provocarile carora trebuie sa le faci fata nu pot fi rezolvate doar prin cresterea abilitatii de a rezolva mai multe lucruri în mai putin timp.

Ne vom concentra nu atât asupra necesitatii de a face lucrurile cum trebuie, ci cât de a face lucrurile care trebuie.

A stabili lucrurile cu adevarat prioritare e o chestiune ce tine de însasi esenta vietii. Aproape fiecare dintre noi ne simtim sfâsiati între lucrurile pe care vrem sa le facem si solicitarile care ne invadeaza , multimea de responsabilitati pe care le avem.

Multi dintre noi nu reusesc sa puna pe primul plan ceea ce conteaza cu adevarat în viata lor.

Straduinta noastra de a face loc prioritatilor poate fi simbolizata de contrastul dintre doua importante instrumente de orientare: ceasul si busola.

Ceasul reprezinta angajamentele, raspunderile, planificarile, scopurile, activitatile noastre - ceea ce facem cu timpul nostru si modul în care reusim sa-l administram.

Busola reprezinta viziunea noastra, valorile, principiile, crezul, constiinta – ceea ce simtim ca e cu adevarat important si felul în care ne orientam viata.

Dilema se naste atunci când simtim ca între ceas si busola intervine o prapastie – atunci când ceea ce facem nu este tocmai cel mai important lucru din viata noastra.

2. Cele trei generatii de time management

1. Abordarea de tipul lasa-te în voia curentului, de origine orientala, ne încurajeaza sa ne apropiem mai mult de ritmurile naturii, sa ne lasam în voia clipelor în care ticaitul ceasului dispare în bucuria momentului.

Aceasta generatie se bazeaza pe repere, încercând sa pastreze jaloane ale felului în care îti folosesti timpul, utilizând simple adnotari si liste de control.

Persoanele care apartin acestei categorii sunt flexibile, se adapteaza usor si rezolva problemele cu succes. Lucreaza dupa un program lejer si fac orice simt ca trebuie sa faca sau orice îi preseaza la un moment dat.

Lucrurile se pot însa deteriora uneori. Uita de întâlniri importante, obligatiile nu sunt respectate, iar sentimentul de împlinire se lasa asteptat.

Prioritatile acestui tip de oamneni sunt doar lucrurile care se întâmpla sa le pice în cale.

Preview document

Managementul Timpului - Pagina 1
Managementul Timpului - Pagina 2
Managementul Timpului - Pagina 3
Managementul Timpului - Pagina 4
Managementul Timpului - Pagina 5
Managementul Timpului - Pagina 6
Managementul Timpului - Pagina 7
Managementul Timpului - Pagina 8
Managementul Timpului - Pagina 9
Managementul Timpului - Pagina 10
Managementul Timpului - Pagina 11
Managementul Timpului - Pagina 12
Managementul Timpului - Pagina 13
Managementul Timpului - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Managementul Timpului.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Stresului

I. Ce este stresul? Starea lipsita de stres se numeste moarte” (Selye). Regula de aur a contemporaneităţii occidentale – „Time is money” –...

Managementul Echipei

TEMA 1 Aptitudinile individuale si performanta. Analiza muncii prin FJAS Aptitudinile individuale sunt direct relaţionate cu performanţa, atât...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Time Management

“Concentrate on results, not on being busy” Time management is the management of time in order to make the most out of it. Time management...

Te-ar putea interesa și

Managementul Timpului - Studiu de Caz

Introducere Timpul este cea mai preţioasă resursă pe care o avem. De altfel, în unele limbi el este substantivul cel mai des folosit. Timpul este...

Managementul Timpului

CAPITOLUL I Motto : „ Odată trăit timpul e pierdut definitiv; de aceea trebuie să învăţăm să îl folosim cu înţelepciune.” (Dr. Denis Waitley)...

Aspecte Legate de Managementul Timpului

INTRODUCERE În cadrul acestei lucrări voi încerca să ating anumite aspecte legate de managementul timpului şi anume cum să organizam,...

Managementul Timpului

1. Introducere Acum aproape o sută de ani, autorul care a pus bazele managementului ştiinţific, Frederick Taylor postula principiul “Evidenţa...

Managementul timpului

„Nu te plânge de timpul tău; dacă-l gasesti rău, întreabă-te ce ai făcut ca să-l faci mai bun?” Thomas Carlyle Abstract Timpul este una din cele...

Management General - Managementul Timpului

În decursul istoriei, perceptia asupra timpului a cunoscut modificari semnificative: s-a modificat durata de viata, s-a prelungit perioada de...

Managementul timpului în societatea postmodernă - Clock Time

În decursul unei zile ni se întâmplă de multe ori să auzim expresii ca „nu am suficient timp”, „dacă aș avea mai mult timp” sau „nu știu să îmi...

Managementul Timpului

1 Atitudinea fata de timp În decursul istoriei, perceptia noastra privind timpul a cunoscut modificari semnificative. Si aceasta pentru ca, între...

Ai nevoie de altceva?