Metode si Tehnici de Management

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Metode si Tehnici de Management.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihaela Dumitrescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

- Tehnicile de management - un ansamblu de reguli, procedee si instrumente prin care se solutioneaza concret problemele ce decurg din functiile managementului.

- înglobeaza aspectul concret al actiunii,

- asociaza modurile de activitate ale cadrelor de conducere prin care acestia îmbina cunostintele teoretice cu experienta si iscusinta personala acumulate in timp.

- Regulile de management - acte normative specifice unei organizatii prin care se precizeaza cadrul in care se aplica metodele si tehnicile manageriale.

- Procedeele manageriale - maniera de a actiona in cadrul exercitarii unor tehnici sau metode.

- Instrumentele manageriale - mijloacele tehnice si conceptuale prin care devin functionale tehnicile si metodele de management.Pot fi:

- materiale (telefon, fax, calculator etc.)

- conceptuale (cuvinte, obiective, decizii, planuri, prognoze,

organigrame, simboluri etc.)

- Metodele de management - ansamblu de principii si tehnici care indica maniera de desfasurare a functiilor de conducere, asigurând rezolvarea concreta a problemelor ce decurg din aceste functii, în vederea stabilirii si realizarii obiectivelor întreprinderii.

- managementul prin obiective (MPO)

- managementul prin exceptii (MPE)

- managementul prin proiecte

- managementul participativ

- managementul pe produs

- managementul prin bugete

2.Managementul prin obiective (M.P.O.)

„Cel mai mare avantaj al managementului prin obiective este probabil, acela ca face posibil pentru un conducator controlul propriei performante"

a) CARACTERISTICILE M.P.O.

instituirea unui sistem de obiective pentru organizatie, care sa „coboare" pana la nivelul executantilor;

participarea întregului personal, a fiecarui component al organizatiei, la stabilirea obiectivelor in a caror realizare este nemijlocit implicat;

individualitatea bugetelor de cheltuieli pe principalele subdiviziuni organizatorice, ceea ce implica descentralizarea laturii operationale a sistemului financiar;

instituirea unui sistem de control continuu bazat pe metoda abaterilor semnificative;

corelarea strânsa a recompenselor si sanctiunilor materiale si morale cu rezultatele efectiv obtinute;

mutatii in mentalitatea personalului organizatiei, in atitudinea sa fata de obiectivele acesteia, in directia cresterii participarii, a initiativei, a colaborarii in procesul stabilirii si îndeplinirii lor.

b) COMPONENTELE M.P.O.

- Sistemul de obiective cuprinde obiectivele fundamentale, derivate 1,

derivate 2, specifice si individuale.

- Programele de actiuni se întocmesc pentru fiecare subdiviziune si pentru ansamblul organizatiei. Cuprind precis resursele umane, materiale si financiare necesare realizarii obiectivelor previzionate, împreuna cu specificarea actiunilor necesare in acest scop.

- Calendarele de termene - pentru a asigura sincronizarea in timp, in elaborarea lor se porneste de la termenele finale pentru obiectivele fundamentale si cele derivate 1, utilizându-se principiul numararii inverse.

- Bugetele de venituri si cheltuieli - fundamentul economic si

motivational al M.O.P. Pe baza lor se determina precis resursele cheltuite de principalele componente organizationale si rezultatele efectiv obtinute.

- Repertoarele de metode - suportul logistic al M.P.O. Intocmirea acestora este un proces de selectie a celor mai adecvate metode si tehnici de management.

- Instructiunile - exprima conceptia managementului organizatiei asupra modului de realizare a obiectivelor si trebuie sa respecte legislatia, sa sintetizeze experienta respectivei organizatii.

- Exista doua categorii de instructiuni: generale respectiv partiale

- NU trebuie sa fie prea amanuntite -faciliteaza aparitia manifestarilor de imobilism, rigiditate, apatie,

- NU trebuie sa fie prea generale, deoarece favorizeaza confuzii, manifestari anarhice etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si Tehnici de Management.doc