Migrația Forței de Muncă din România

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 3 fișiere: doc, ppt
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4983
Mărime: 4.66MB (arhivat)
Publicat de: Marius-Fiodor Udrea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Clipa Catalin

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 1
  2. 1.1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE MIGRAŢIE 2
  3. 1.2. CARACTERISTICI 2
  4. 2. DESCRIEREA ŞI EVOLUŢIA FENOMENULUI MIGRAŢIONIST AL FORŢEI DE MUNCÃ DIN ROMÂNIA 3
  5. 2. 1 SITUAŢIA ACTUALÃ 4
  6. 2.1.1 De ce pleacã? 5
  7. 2.1.2 De ce ezitã românii sã plece? 6
  8. 2.2 PREVIZIUNI 7
  9. 2.2.1 Scenariul de evoluţie optimistã 8
  10. 2.2.2 Scenariul de evoluţie pesimistã 9
  11. 3.CONCLUZII 10
  12. BIBLIOGRAFIE 11

Extras din referat

1. INTRODUCERE

1.1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE MIGRAŢIE

Migraţia poate fi definitã ca fiind acea deplasare în teritoriu a populaţiei determinată de factori sociali, politici, economici sau naturali .

Conceptul de migraţie se particularizează în alte două subconcepte complementare; cel de emigrant şi de imigrant.

Emigrarea reprezintă ,,o formă de mişcare migratorie cu caracter definitiv care presupune obligatoriu schimbarea reşedinţeidomiciliului şi opţional renunţarea la cetăţenie”.

Imigrarea ,,presupune plecarea definitivă din ţara de origine sau de rezidenţă”.

În prezent, conceptul de migraţie (pe termen lung), reprezintă cazul de ,,persoane care se deplasează într-o ţară, alta decât cea proprie, pe o perioadă de cel puţin un an, astfel încât ţara de destinaţie devine în mod efectiv pentru acestea noua ţară de reşedinţă. Din punct de vedere al ţării de plecare, persoana respectivă va fi emigrant pe termen lung, iar din punct de vedere al ţării de sosire, persoana va fi imigrant pe termen lung.”

1.2. CARACTERISTICI

Migraţia forţei de muncă ca fenomen economic, social si politic prezintă o serie de caracteristici. Printre acestea se numară faptul ca imigranţii desfãşoarã activitãţi în neconcordantã cu studiile, aptitudinile şi calificãrile dobândite în România, considerat un dezavantaj la întoarcerea în ţarã ,din punctul de vedere al continuităţii în muncă.

Migraţia forţei de muncă are deseori efecte negative asupra familiilor şi, în special, asupra educaţiei copiilor. Astfel scade rata căsătoriilor şi a natalităţii, concomitent cu sporirea ratei divorţurilor.

Migraţia influenţează şi relaţiile dintre sexe, pentru că femeile care au lucrat în străinătate s-au învăţat cu un câştig destul de consistent, sunt mai independente economic şi mai libere.

Majoritatea tinerilor pleacă în străinătate(Germania, Belgia, S.U.A , Marea Britanie) cu burse pentru a face facultate sau doctoratul, preferând sa rãmânã în ţara respectivã dupã ce aprofundeazã studiile. De exemplu,în Canada, existã o comunitate puternicã de români.

Migraţia a favorizat ameliorarea şi modernizarea sistemelor de securitate socială existente şi crearea unui sistem comunitar care să asigure protecţia socială a muncitorilor migranţi.

O altã caracteristicã importantã a fenomenului migraţiei o reprezintã reducerea productivităţii muncii şi starea de incertitudine în ceea ce priveşte planul de dezvoltare a companiilor pe termen mediu şi lung.

Trăsătura principală a migraţiei internaţionale a forţei de muncă constă, în faptul că acest proces are loc în strânsă legătură cu fluxul internaţional de capital. O parte a forţei de muncă din ţările slab dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare să emigreze în aceste ţări determină tendinţa de concentrare a capitalurilor în funcţiune în ţările dezvoltate.

2. DESCRIEREA ŞI EVOLUŢIA FENOMENULUI MIGRAŢIONIST AL FORŢEI DE MUNCÃ DIN ROMÂNIA

Fenomenul migraţionist a existat dintotdeauna, concretizat prin transhumanţã, invazii, colonizări şi cruciade, sau provocate, de cele mai multe ori, de atracţia exercitată de regiunile mai bogate asupra populaţiilor mai sărace.

Odată cu trecerea timpului, fenomenul a căpătat noi dimensiuni. Oamenii migrau pentru a-şi schimba locul de muncă şi condiţiile de trai. De regulă, emigrau indivizi sau familii în căutare de locuri de muncă, majoritatea emigranţilor fiind necalificaţi erau angajaţi pentru munci fizice, grele sau insalubre. Evoluţia migraţiei actuale oglindeşte din multe puncte de vedere situaţia din trecut.

În zilele noastre, acest fenomen se petrece în mare parte, tot din nevoia populaţiilor sărace de a-şi îmbunătăţi condiţia de viaţă, dar trebuie avut în vedere faptul că migraţia reprezintă un risc în producerea unor crize la nivel local, comunitar, statal, continental, global, care ar putea influenţa în mod negativ ordinea socială. Se poate observa nemulţumirea comunităţilor din afara ţării, asupra faptului că există foarte mulţi români pe teritoriu ţării lor, iar aceştia reprezintă pentru ei o reală ameninţare, întrucât sunt priviţi ca fiind hoţi care tulbură ordinea socială.

În România, migraţia internationalã s-a manifestat sub forma a trei tendinţe principale :

- prima tendinţã s-a conturat, cu precãdere, în perioada regimului comunist, în care migraţia internaţionalã s-a identificat, în cea mai mare parte, cu emigraţia definitivã, care a avut atât o motivaţie politicã, cât şi un caracter etnic. În cursul acestei perioade, emigraţia temporarã s-a bazat pe acordurile încheiate de România cu alte state în domeniul transferului şi schimbului de forţã de muncã.

- cea de-a doua tendinţã s-a manifestat imediat dupã 1989, în condiţiile în care România “şi-a deschis graniţile”, permiţând libera circulaţie a cetãţenilor sãi. Circa 75% din fluxul migrator extern l-a constituit, în acea perioadã, emigrarea definitivã, iar restul de 25% fiind reprezentat de trecerile frauduloase ale frontierei, cãlãtoriile turistice sau oficiale şi exodul temporar(sezonier) pentru ocuparea unui loc de muncã în strãinãtate. În perioada menţionatã, acest exod caracteriza ieşirile efectuate de şoferi în Turcia, munca practicatã de lucrãtorii constructori, meşteşugarii şi ţãranii din judeţele limitrofe graniţei cu Iugoslavia.

- cea de-a treia tendinţã s-a manifestat în întreaga perioadã urmând anului 1990 şi pânã în prezent, în condiţiile în care atât migraţia definitivã, cât şi cea temporarã au cãpãtat un caracter aproape exclusiv economic. În aceastã perioadã, unii specialişti vorbesc chiar despre formarea unor adevãrate “pungi de emigraţie” în zonele de sãrãcie cronicã, care caracterizeazã satele cu un potenţial agricol redus sau micile oraşe cu un profil economic nediversificat, dependente de o singurã ramurã sau chiar de o singurã unitate economicã aflatã în declin.

Migraţia forţei de muncă din România, accentuatã în urmã cu 14 ani prin aşa-numitul „comerţ cu valiza” cãtre Polonia şi Iugoslavia, a fost influenţatã de ofertele de muncă venite din Israel, Germania şi Italia. Conform unor studii de specialitate, cel mai mare flux de migraţie internaţionalã cãtre Italia provine din Moldova. Rezultatele recensamântului realizat anul trecut (scãderea populaţiei României cu un milion de persoane) au scos la ivealã posibilitatea ca o parte dintre cei care muncesc în strãinãtate sã nu fie înregistraţi (ilegal) .

Preview document

Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 1
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 2
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 3
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 4
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 5
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 6
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 7
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 8
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 9
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 10
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 11
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 12
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 13
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 14
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 15
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 16
Migrația Forței de Muncă din România - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Migratia Fortei de Munca din Romania.ppt
  • Migratia Fortei de Munca din Romania.doc
  • anexe baieti.doc

Alții au mai descărcat și

Migrația forței de muncă din România

Cap. I Introducere 1.1 Ce inseamna conceptul de migratie? Termenul de migratie poate fi definit prin prisma mai multor autori dupa cum...

Importanța serviciilor publice locale în dezvoltarea comunității - studiu de caz - Primăria Comuna Podoleni

Capitolul 1: Evolutia istorica si organizarea institutiei 1. Descrierea evolutiei istorice Cu toate ca satul Podoleni exista cu mult inainte, el...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Managementul Administrației Publice

1. Noţiune de management al administraţiei publice. Definiţia managementului public - este un sistem coerent de principii, reguli şi metode de...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Management și Marketing Public

Obiective generale: 1. Definirea noţiunii de sector public 2. Prezentarea caracteristicilor principale ale domeniului public 3. Clasificarea...

Te-ar putea interesa și

Migrația Forței de Muncă din România și Nevoia Reglementării Sale de Către Stat

INTRODUCERE Decizia românilor de a se îndrepta spre piaţa muncii din Europa în special este influenţatӑ de o serie de factori. În primul rând,...

Migrația forței de muncă

1. Prezentarea generala a fenomenului de migratie 1.1 Abordari conceptuale ale migratiei Pentru a ne familiariza cu conceptul de “migratie” este...

Migrația Forței de Muncă din România

Capitolul I. Migraţia- concept şi evoluţie 1. Concept Din categoria problemelor economice, sociale şi politice cu impact negativ cu care se...

Migrația forței de muncă din România

Cap. I Introducere 1.1 Ce inseamna conceptul de migratie? Termenul de migratie poate fi definit prin prisma mai multor autori dupa cum...

Implicațiile aderării asupra pieței muncii

Acest studiu îsi propune sã identifice si sã analizeze consecintele integrãrii României în Uniunea Europeanã asupra pietei muncii din tara noastrã....

Implicațiile Aderării asupra Pieței Muncii Românești

INTRODUCERE Raportul Comisiei Europene a stabilit că aderarea înseamnă şi deschiderea pieţei muncii din întreaga Uniune Europeană pentru români,...

Migrația Forței de Muncă din România

Migraţia forţei de muncă din România 1. Consideratii generale Evolutia in timp a efectivului si structurii populatiei se datoreaza atat miscarii...

Migrația Forței de Muncă din România

Caracteristici Deplasarea dintr-un loc în altul reprezintă una din cele mai importante caracteristici ale populatiei. Dreptul de a se deplasa a...

Ai nevoie de altceva?