Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3617
Mărime: 112.03KB (arhivat)
Publicat de: Dan Deaconu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: MAGDALENA VORSZAK

Extras din referat

I. INTRODUCERE. PIATA FARMACEUTICA ÎN ROMÂNIA ÎN 2005

Atatea schimbari de legislatie si de proceduri au avut loc in sistemul sanitar in 2005, incat pana si actorii din piata medicamentelor au fost bulversati. Iar daca mai era nevoie de vreo dovada: cu doar cateva zile inainte de finele anului estimarile privind evolutia pietei erau inca foarte diferite.

Anul anterior, 2004, consemnase un record pentru piata medicamentelor, care s-a apropiat vertiginos - pentru prima data - de pragul miliardului. Cele peste 960 de milioane de euro indreptateau optimismul managerilor din domeniul farmaceutic, care prevedeau pentru acest an o noua crestere de 20%.

Insa valul de schimbari amintit mai sus a dat peste cap multe planuri. Inclusiv de vanzare a unor companii.

Pentru distribuitori si farmacii, modificarile au inceput inca din primavara. Primul pas a fost schimbarea sistemului de compensare, urmat de schimbari ale preturilor stabilite de stat. Mai apoi s-a modificat sistemul de prescriere, astfel ca medicii nu mai scriu pe reteta denumirile comerciale ale medicamentelor, ci denumirea comuna internationala (DCI), adica substanta activa.

Asa cum s-au obisnuit toti actorii din sistemul sanitar, nici acest an nu a fost lipsit de probleme financiare. Doar ca in 2005 criza financiara a atins un nivel fara precedent, astfel incat s-a ajuns iarasi la amenintari din partea distribuitorilor de medicamente si de produse medicale cu sistarea livrarilor daca nu se platesc restantele financiare. Dupa nenumarate runde de negocieri, apele s-au mai calmat, cu pretul unor alte schimbari - de aceasta data la marjele de profit.

Insa cel mai important eveniment din acest an ramane pachetul de legi anuntat de Ministerul Sanatatii in octombrie. Cele 14 legi din pachetul de reforma au starnit nenumarate dispute, ceea ce l-a facut pe ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa insiste ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe acest pachet de legi, pentru a evita probabilele amanari in cazul dezbaterilor din Parlament. Controversele iscate de pachetul de legi au vizat mai ales legea farmaciei, care limita drastic activitatea lanturilor de farmacii. Iar aceasta propunere a blocat deja cateva tranzactii de vanzare a unor companii care activeaza in domeniu.

Cele mai importante lanturi de farmacii, cum ar fi Sensiblu si Help Net, au fost deja abordate de investitori, dar negocierile raman blocate pana la clarificarea mediului legislativ. In pofida modificarilor, piata si-a continuat trendul ascendent. Dar in privinta procentului de crestere, parerile sunt impartite. Printre pesimisti se numara compania de cercetare a pietei Cegedim, care considera ca piata medicamentelor va arata in acest an o stagnare sau o crestere foarte modesta. Dan Zamonea, directorul general al Hoffmann La Roche Romania (al doilea producator de medicamente ca nivel al vanzarilor de pe piata romaneasca), estimeaza o crestere „de maximum 5%“ pana la sfarsitul anului. Mai optimisti se arata reprezentantii farmaciilor. „Fata de cresterea de anul trecut, care a fost de 30%, estimam ca in 2005 aceasta se va situa intre 15 si 20%“, spune Isabelle Iacob, director general al Help Net Farma.

Cam la acelasi nivel se gandeste si Dragos Dinu, director executiv al A&D Pharma, organizatie ce grupeaza distribuitorul de medicamente Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu. „Ne asteptam la o crestere procentuala intre 10-20% pe an, pentru urmatorii cinci ani, pentru a alinia astfel Romania la nivelul tarilor devenite recent membre UE.“

Klaas Postema, directorul general al producatorului de medicamente Sicomed, mizeaza tot pe o crestere de 20%. „Bazandu-ne pe evolutia pietei pana la acest moment, preconizam ca valoarea acesteia la sfarsitul anului va fi de aproximativ 1,2 miliarde de euro.“ Anul trecut, piata de medicamente a fost foarte aproape de pragul miliardului, la 960 de milioane de euro.

Cert este ca, la unison, oamenii din industrie afirma ca anul 2005 a fost unul „plin“ pentru piata farmaceutica. „2005 a fost un an marcat de foarte multe evenimente. Pe de o parte, jucatorii au investit semnificativ in servicii, dezvoltare de logistica, optimizarea costurilor de operare. Pe de alta parte, am fost martorii primelor semne ale trendului din anii urmatori, si anume achizitii si construirea unor parteneriate strategice in vederea consolidarii pozitiei pe piata a companiilor ce opereaza in aceasta industrie“, rezuma Dragos Dinu.

Preview document

Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 1
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 2
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 3
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 4
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 5
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 6
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 7
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 8
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 9
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 10
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 11
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 12
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 13
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 14
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 15
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 16
Misiunea, Viziunea, Valorile și Obiectivele Sicomed - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Misiunea, Viziunea, Valorile si Obiectivele Sicomed.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?