Cuprins
INTRODUCERE
CAPITOLUL I
BAZELE TEHNICE ALE MOTIVULUI PERSONAL
1.1. Conceptul motivarii
1.2. Teoriile, mecanismele si tipurile de motivare a personalului
1.3. Motivarea si puterea
CAPITOLUL II
CARACTERISTICA CONDITIILOR DE DEZVOLTARE
SA “Vitis - Hîncesti ”
2.1. Conditiile naturale si organizatorice
2.2. Caracteristica dezvoltarii economice
CAPITOLUL III
ANALIZA MOTIVARII PERSOANALE ÎN
SA “Vitis - Hîncesti
3.1. Remunerarea muncii ca element de motivare a personalului
3.2. Remunerarea muncii în SA “Vitis - Hîncesti ”
CAPITOLUL IV
CAILE DE PERFECTIONARE A MOTIVARII PERSONALULUI
ÎN SA “Vitis - Hîncesti ”
4.1. Cerintele de perfectionare a motivarii personalului
4.2. Tehnici motivationare propuse pentru perfectionare
CONCLUZII SI PROPUNERI
BIBLIOGRAFIE
Extras din document
INTRODUCERE
Prin motivatie se explica de ce oamenii aleg un anumit mod de actiune preferîndu-l altuia sau altora, de ce si-l mentin, uneori chiar în conditii nefavorabile. Încercînd sa explice comportamentul indivizilor în organizatie si/sau în afara ei, numerosi autori au descoperit ca la baza acestuia se afla anumite resorturi, mai mult sau mai putin explicite. Din aceasta cauza, nota generala a definitiilor datemotivarii, vizeaza atît latura fizica cît si cea psihologica a actiunilor fiintelor umane. Cîteva definitii ale motivatiei mentionate în literatura de specialitate ilustreaza aceasta orientare.
- gradul în care dorinta si alegerea individului îl angajaza într-un comportament specific.
- procesul de declansare, dirijare si mentinere a activitatilor umane, fizice si psihice.
- fortele activate de un angajament, prin care se initiaza si dirijaza comportamentul sau.
- modificarea intervenita în stare de echilibru a organismului, care îl determina pe om sa actioneze pîna la reducerea acestei modificari.
Motivatia poate fi definita ca procesul de selectie, orientare si mentinere a comportamentului uman, în functie de anumite nevoi si aspiratii.
Conceptul de motivatie este fracvent utilizat pentru a identifica si explica.
- Diferentele de comportament ale indivizilor. Spre exemplu, în conditii de egalitate a salariului, performantele individuale ale angajatilor pot fi extrem de diferite. Aceste diferente se explica prin faptul ca realizarea obiectivelor organizatiei nu prezinta o necesitate pentru toti angajatii. Multi dintre ei pot fi interesati de alte activitati si nu de munca lor (sport, muzica, politica, familie, mai ales în cazul femeilor).
- Directia comportamentului. Un om caruia îi este somn sau foame va dezvolta imediat un comportament prin care va obtine odihna sau hrana. În organizatie, unii angajati îsi directioneaza comportamentul pentru a obtine surse de existenta, în timp ce altii urmaresc performante deosebite si recunoasterea celor din jur.
Asadar, comportamentul uman este determinat de anumite motive, constientizate de individ ca scopuri.
Sarcina managerului – ca element catalizator al grupului – este de a identifica si activa motivele salariatilor, de ale dirija catre o munca performanta.
Din punctul de vedere al conducerii unei organizatii, problema esentiala a motivatiei se refera la determinarea mijloacelor prin care membrii organizatiei, fiecare cu propriile necesitati si cu propria personalitate, pot fi simulati sa contribuie pozitiv si eficient la îndeplinirea obiectivelor stabile. Succesul sau esecul activitatii de conducere cu privire la rezolvarea acestei probleme depinde însa, în mare masura, de întelegerea procesului motivational care leaga necesitatile si motivele individuale ale muncii de obiectivele organizationale. Daca ne gîndim numai si la simplul fapt ca, realizînd acelasi tip de activitate, oamenii actioneaza extrem de diferit, cu efecte diferite asupra performantelor, vom întelege mai bine complexitatea si totodata dificultatea procesului de motivare. Tocmai de aceea se si considera ca “dintre toate problemele cu care se confrunta conducerea, motivatia trebuie cu siguranta evaluata ca fiind una din cele mai insolubile”. Acest fapt a condus la efortul concentrat al multor tipuri de organizatii de a încerca “ sa gaseasca mijloace mai bune de motivare a angajatilor sau cel putin mijloace mai bune de întelegere a modului cum sunt ci motivati” (L.Porter si R.Miles). Scopul acestei teze de licenta este studierea managementului motivarii personalului si în mod practic pe baza SA “Vitis - Hîncesti”. Obiectivele acestei lucrari sînt: studierea importantei, precum si rolurilor, teoriilor, mecanismelor, tipurilor de motivare a personalului:
Preview document
Conținut arhivă zip
- Motivarea Personalului.doc