Motivarea personalului

Referat
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4211
Mărime: 48.08KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Preda
Puncte necesare: 8
Bucuresti

Cuprins

  1. 1. Motivarea personalului
  2. 2. Rolurile motivarii personalului
  3. 3. Teorii motivationale
  4. 4. Forme de motivare a personalului
  5. 5. Tehnici motivationale
  6. 6. Concluzii
  7. 7. Bibliografie

Extras din referat

1. Motivarea personalului

,,Unui om este mult mai usor sa-i dezvolti calitatile decat sa-inlaturidefectele;

Cultiva-i omului calitatile, ca sa-si inunde defectele"

De cele mai multe ori, cuvantul "motivare" este folosit pentru explicarea comportamentului oamenilor. Succesele unei persoane sunt, cel mai adesea, puse pe seama motivarii sale ridicate, in timp ce un individ care evita sa munceasca, sa-si finalizeze activitatile sau sa-si atiga anumite obiective pe care si le-a propus, se spune ca nu este motivat sau ca isi pierde foarte repede motivarea atunci cand intalneste un obstacol.

Ce anume este motivatia?

In dictionar gasim urmatoarea definitie: "Motivatie, motivatii, s.f. Totalitatea motivelor sau mobilurilor (constient sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o anumita actiune sau sa tinda spre anumite scopuri. Din fr. Motivation." Totusi nu este o definitie sufiecienta. Motivatia este o energie si toti simtim o anumita energie cand suntem motivati sa facem ceva.

Din punctual meu de vedere, motivatia este acea scanteie care aprinde rezervoarele noastre de combustibil, este cea care ne trezeste vointa de a actiona si "forta" personala care determina un anume comportament.

Din perspectiva lui Dwight Eisenhower "motivarea este arta de a face oamenii sa faca ceea ce vrei tu, pentru ca ei doresc sa o faca". Psihologia muncii defineste motivatia ca fiind "suma energiilor interne si externe care initiaza, dirijeaza si sustin un efort orientat spre o cauza a organizatiei, care va multumi simultan si trebuintele individuale".

Moralul, motivatia si satisfacerea nevoilor angajatilor se intrepatrund si impreuna cu productivitate, sunt subiectele cele mai studiate.

Moralul unui anagajat se refera la atitudinea fata de munca, fata de superiori si fata de organizatia din care face parte. Moralul ridicat - ca atitudine pozititva in raporturile de munca - este rezultatul orincipal al satisfacerii nevoilor (prin locul de munca sau ca rezultat al acesteia. O necesitate care ar putea fi satisfacuta prin locul de munca este recunoasterea importantei rolului si contributiei intr-o organizatie (satisfactia muncii), iar o alta nevoie satisfacuta, de data aceasta, ca rezultat al locului de munca, este securitatea financiara. Un moral ridicat conduce la dedicare cvasitotala si la loialitate in favoarea organizatiei, la care se adauga dorinta de a lucra cat mai bine. Un moral scazut poate conduce la absenteism, dezinteres fata de munca, rata scazuta a productivitatii si, ca rezultat, angajatii parasesc compania pentru a cauta alte locuri de munca (in speranta ca vor afla acolo mai multa satisfactie prin motivatie).

Cuvantul motivatie este cel mai adesea folosit pentru explicarea comportamentului oamenilor. Succesele unui sportiv se spune ca sunt datorate motivarii sale ridicate, in timp ce un student care evita munca (sub forma efortului intelectual, al atitudinii participative la actul de transfer si aprofundare de cunostinte/informatii), se spune ca nu este motivat (sau ca este motivat sa nu munceasca). Ca urmare, se inregistreaza o mare varietate de abordari, nu rareori contradictorii.

Motivatia este cruciala in succesul privit nu doar la nivelul companiei, dar si la nivelul fiecarui departament sau proiect. Este si motivul pentru care motivarea angajatilor se detaseaza drept unul din cele mai importante domenii de responsabilitate ale unui manager.

Rolul motivatiei nu se limiteaza la a-i face pe oameni sa munceasca, ci merge pana la a-i face sa munceasca bine, lucru care implica utilizerea integrala a resurselor fizice si intelectuale de care dispun indivizii.

Succesul sau esecul unei companii sunt intrinsec legate de resursa umana, de modul in care actioneaza angajatii. Managerii pot fi tentati sa se retraga in aparenta siguranta a "buncarului" lor de unde sa emita ordine, detasandu-se astfel de probleme. Specialistii sunt de parere ca, in acest nou context, cuvantul care desemneaza solutia aplicabila este implicarea, desi nu toate actiunile sunt disponibile angajatilor. De aceea, implicarea personalului in luarea anumitor decizii importante pentru companie, trebuie insotita si de o buna comunicare pentru a-si putea atinge obiectivele motivationale. Atunci cand oamenii participa activ la luarea unei decizii, ei se simt mult mai indatorati in a o pune si in practica in bune conditii.

In cadrul unei companii, motivatia este o premisa a performantei, care ne motiveaza sa mergem mai departe, sa ne stabilim obiective clare pe care sa le urmarim indeaproape. Cel mai important este sa fii motivat in atingerea obiectivelor propuse. Prin urmare, performanta si calitatea pot fi obtinute, in primul rand, prin motivatie in ceea ce priveste locul de munca. Experienta a demonstrat faptul ca managerii pot motiva angajatii, astfel incat perfomanta acestora sa depaseasca nivelul minim al succesului in rezolvarea problemelor. Ideea este ca oamenii sunt motivati, dar motivatia depinde de caracteristicile individuale, care sunt cele mai importante in determinarea gradului de adaptabilitate, deci practic motivatia si motivarea angajatului sunt doua lucruri diferite care conduc la cresterea performantei personaluluui. De aceea, in context economic, cand este vorba despre o companie o echipa de oameni care lucreaza in activitati orientate spre sarcini, cum ar fi proiecte care solicita etape si termene-limita, este important sa se faca diferenta intre motivatie si motivare si sa se utilizeze intr-un mod cat mai eficient fiecare instrument specific.

Motivatia este cea intrinseca, cea care ii face pe oameni sa actioneze din proprie initiativa. Motivatia reprezinta starea interna a angajatului, este ceea ce ii face multumiti, mandri ca lucreaza la un anumit proiect sau pentru o anumita companie.

Motivarea angajatului tine de arta managerului de a influenta comportamentul acestuia. Odata constientizat acest lucru, apare sansa de a obtine rezultatea bune atat la nivel de subdiviziune cat si la nivel individual.

Managerii au la dispozitie numeroase strategii de motivare a angajatilor, de implicare a acestora in activitatea profesionala, rezultatul fiind atat cresterea satisfactiilor personale, cat si cresterea productivitatii, obtinandu-se astfel cele mai bune rezultate.

In ciuda faptului ca multi manageri considera ca o crestere semnificativa a productivitarii se poate realiza prin intermediul investitiilor in sisteme informationale, roboti sau modernizarea proceselor de productie, directorul de personal al firmei engleze Cadbury Schweppes sustinca ca: "In companie exista o singura resursa: oamenii si conducerea acestor oameni...diferenta dintre mediocritate si excelenta este rezultat al motivatiei (acestor oameni) Motivatia este liantul ce leaga laolalta obiectivele si strategiile organizatiei..." Totusi, managerii nu pot ordona angajatilor sa fie motivati; singurul lucru pe care il pot face este sa creeze o atmosfera de lucru propice cultivarii responsabilitatii in randul angajatilor, dedicarii si perfectionarii la locul de munca.

Bibliografie

Purcarea Anca, Niculescu Constantin, Constantinescu Doina, ,,Management (Motivarea - punct de plecare in stimularea energiei umane)", Ed. Economica, 2003;

Gary P.Latham, Christopher T. Ernst, ,,Keys to motivation tomorrow's workforce" Human Resource Management Review nr. 16, anul 2006, pg. 181-198;

Joshua Howard , Marylene Gagne, Alexandre J.S. Morin , Anja Van den Broeck ,,Motivation profiles at work: A self-determination theory approach" Journal of vocational behavior, nr. 95-96, anul 2016, pg. 74 - 89;

Rustam Romaniuc , ,,Intrinsic Motivation in Economics: A History", Journal of Behavioral and Experimental Economics (2016),

Wei-TsongWang, Ya-Pei Hou ,,Motivations of employees' knowledge sharing behaviors: A self-determination perspective" Information and Organization, nr. 25, anul 2015, pg. 1-26;

Zlate Stefania, Cucui Gabriel, ,,Motivation and performance in higher education" Procedia - Social and Behavioral Sciences, nr. 180, anul 2015, pg. 468 - 476;

Preview document

Motivarea personalului - Pagina 1
Motivarea personalului - Pagina 2
Motivarea personalului - Pagina 3
Motivarea personalului - Pagina 4
Motivarea personalului - Pagina 5
Motivarea personalului - Pagina 6
Motivarea personalului - Pagina 7
Motivarea personalului - Pagina 8
Motivarea personalului - Pagina 9
Motivarea personalului - Pagina 10
Motivarea personalului - Pagina 11
Motivarea personalului - Pagina 12
Motivarea personalului - Pagina 13
Motivarea personalului - Pagina 14
Motivarea personalului - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Motivarea personalului.docx

Alții au mai descărcat și

Motivarea Personalului

INTRODUCERE Prin motivatie se explica de ce oamenii aleg un anumit mod de actiune preferîndu-l altuia sau altora, de ce si-l mentin, uneori chiar...

Motivația în Muncă și Performanțele Individuale

Comportamentul uman trebuie considerat o activitate dirijată și nu o reacţie oarecare, scopul fiind cel care, în mare parte reglează această...

Analiza stilurilor de management și a impactului acestora asupra performanțelor organizaționale

INTRODUCERE Tema centrală a acestei lucrări o reprezintă stilurile de management care se regăsesc într-o organizație. Mi-am ales această temă,...

Ciclul de viață al produsului

INTRODUCЕRЕ Ciclul dе viață al produsului sе rеfеră la durata mеdiе dе viață a unui produs: sе facе o analogiе cu biologia (produsеlе sе nasc, sе...

Managementul Echipei de Proiect

1. Aspecte generale A lucra cu oamenii este cea mai provocantă si mai dificilă parte a muncii manageriale. Fiecare persoană este unică si chiar...

Formarea și perfecționarea pregătirii funcționarilor publici - studiu de caz

Formarea şi perfecţionarea pregătirii functionarilor publici -Studiu de caz- I. Precizarea temei studiului – Introducere Activitaţile de...

Evaluarea performaței angajaților

Motto: “ Dacǎ nu poţi mǎsura ceva, nu-l poţi înţelege, Dacǎ nu-l poţi întelege, nu-l poţi controla, Dacǎ nu-l poţi controla, nu-l poţi...

Motivarea Personalului în Context Internațional

Obiectivele lucrării Prin lucrarea de faţă am dorit să explic conceptul de motivaţie, importanţa ei şi ce stă la baza acesteia, ce influenţă are...

Te-ar putea interesa și

Motivarea și Dezvoltarea Resurselor Umane

INTRODUCERE „Angajează în funcţie personalitatea, ci nu doar omul” Pol Hoken Importanţa fiinţei umane în conducerea cu succes a unei firme e cea...

Motivarea personalului în management - provocări și soluții

INTRODUCERE “Tot mai mulți manageri acordă o atenție specială factorului uman concepția modernă fiind că angajații sunt însăși organizația în...

Motivarea Personalului

INTRODUCERE Prin motivatie se explica de ce oamenii aleg un anumit mod de actiune preferîndu-l altuia sau altora, de ce si-l mentin, uneori chiar...

Motivarea Personalului - Obiectiv Prioritar al Managementului Resurselor Umane

Consideraţii generale privind motivarea personalului Angajaţii motivaţi echivaleazã în majoritatea cazurilor cu angajaţii performanţi la locul de...

Studiu de Caz Privind Motivarea Personalului

CAP. 1. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE- COMPONENTĂ A MANAGEMENTULUI GENERAL 1.1. NOŢIUNI PRIVIND MANAGEMENTUL GENERAL 1.1.1. NOŢIUNEA DE...

Motivarea Personalului în Cadrul Companiei Romvac SA

INTRODUCERE Managementul resurselor umane este o abordare strategică şi coerentă a managementului celui mai preţios bun al unei întreprinderi –...

Analiza motivației personalului la SC Francesca SRL

INTRODUCERE Spre deosebire de credinţa multor manageri romani,obţinerea unor rezultate cât mai bune depinde de capacitatea conducãtorilor de a...

Motivarea complexă a personalului la SC Dany SRL

INTRODUCERE Supravieţuirea oricărei economii naţionale, prosperitatea si bunăstarea membrilor săi, sunt influenţate în mod direct în mare măsură...

Ai nevoie de altceva?