Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5554
Mărime: 26.85KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela F.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

În prezent, în cadrul întreprinderii, motivarea este un termen des utilizat.Complexitatea conceptului face dificilă o definiţie simplă, unanim acceptată. Nu a fost posibil încă să se găsească un răspuns mulţumitor la întrebarea “Ce anume îi face pe lucrători să muncească eficient?”. Dificultatea este determinată de faptul că orice cercetător trebuie să facă unele presupuneri privind motivele comportamentului pe care l-a observat sau înregistrat. Ca urmare, în toate raţionamentele privitoare la motivare va exista întotdeauna un anumit element de subiectivitate. Putem, totuşi, să reţinem următoarea definiţie:

„Motivarea este o modificare psihologică şi fiziologică care se produce înfiinţa umană ori de câte ori apare o nevoie; pentru satisfacerea acelei nevoi,individul adoptă un comportament care vizează refacerea echilibrului psihologic şi fiziologic”. (Larousse)

Motivaţia este procesul intern de a conduce comportamentul uman spre a satisface nevoile. te- ai intre bat vreodată de ce oamenii fac unele lucruri pe care le fac? motivul principal al actiunii lor este de a-si preîntâmpina si satisface nevoile. cel mai adesea ne gindim la nevoi ca la dorinte, cerinte, vreri. procesul prin care oamenii trec spre a- si satisface nevoile este:

Nevoie → motiv → comportament → satisfactie sau nemultumire

Cand nevoile nu sunt intampinate intr-o organizatie, angajatii sunt in general mai putin productivi.De ce motivarea angajatilor este importanta- motivarea este problema numarul unu cu care se confrunta astazi mediul economic. Angajatii de astazi, nu mai sunt interesati sa lucreze ore suplimentare, sa fie punctuali, lipsiti de personalitate. vechea credinta era ca daca platesti oamenii in mod corespunzator, ei vor fi motivati. totusi, astazi s-a realizat ca oamenii nu lucreaza doar pentru bani ci pentru a fi satisfacuti de ceea ce fac. motivarea este o parte importanta a procesului de management.

Exista mai multe forme de descriere a motivatiei, in functie de obiectul la care ne raportam. de exemplu, in cazul in care ne raportam la provenienta sursei care genereaza motivatia, vom putea defini:

- motivatia intrinseca (directa) este generata, fie de surse interne subiectului motivatie-de nevoile si trebuintele sale fie din surse provenite din activitatea desfasurata. caracteristica acestei motivatii consta in obtinerea satisfactiei prin indeplinirea unei actiuni adecvate ei. spre exemplu, atunci cand o persoana lucreaza la un proiect deoarece este interesata de tema, ori frecventeaza spectacolele de teatru si cinema deoarece ii face placere, practica un anumit sport pentru ca se simte atras de el, citeste sau invata din nevoia de a sti este motivatie intrinseca.

- motivatia extrinseca (indirecta) este generata de surse exterioare subiectului sau naturii activitatii lui. ea poate fi sugerata sau impusa de alte persoane sau de concursuri de imprejurari favorabile sau nu. spre exemplu un student care elaboreaza un proiect pentru a obtine o nota de trecere, un individ care frecventeaza salile de spectacol pentru a-si intilni cunoscuti sau a creea imaginea unei persoane cultivate, practicarea unui sport pentru a slabi, constituie forme ale motivatiei extrinseci. in organizatie, motivatia extrinseca se intilneste in cazul promovarii pe un post considerat doar ca sursa de venituri.

In cazul in care ne referimla motivatie ca fiind legata de unele trebuinte immediate ale indivizilor, vom putea defini:

- motivatia cognitiva este legata de nevoia de a sti, de a cunoaste, de a fi stimulat senzorial. se manifesta sub forma curiozitatii fata de nou, de inedit, de complexitate, ca si prin toleranta ridicata fata de risc. denumirea de cognitiva este data de preponderenta proceselor de cunoastere, intelegere. prin mecanismele perceptiei, gandirii, memoriei si imaginatiei au loc, progrsiv: explorarea, reproducerea, intelegerea anumitor fenomene si dorinta de a crea ceva nou. motivatia cognitiva isi gaseste satisfactia in a explica si a rezolva ca scopuri in sine.

- motivatia afectiva este determinata de nevoia omului de a obtine recunoasterea celorlalti si de a se simti bine in compania lor. performantele sportivilor neprofesionisti sunt determinate de motivatia afectiva; elevii si studentii invata din dorinta de a satisface orgoliul parintilor sau pentru a nu le pierde dragostea sunt antrenati prin acest tip de motivatie. in organizatie, motivatia afectiva poate apare, spre exemplu, sub forma acceptarii unor sarcini si posturi din dorinta de a nu fi considerat incapabil sau rau intentionat.

Cea mai importanta clasificare a motivatiei, pune in valoare efectele laudei si recompenselor fata de cele ale dojanei si amenintarii. astfel, deosebim motivatia pozitiva si motivatia negativa.

- motivatia pozitiva consta in relationarea directa si proportionala a rezultatelor obtinute si a comportamentului promovat (raspunsul la apeluri,valoarea solutiilor,nivelul initiativelor) cu satisfactiile personale.

Desi accentul se pune pe latura pozitiva a laudei, recunasterii si recompensei-motivarea pozitiva nu poate fi aplicata ”tale-quale”. Marea diversitate a structurilor psiho- intelectuale umane face ca satisfactia sa fie perceputa diferit de la individ la individ. satisfactia depinde de felul de a fi, de a gandi, a concepe rostul si valorile vietii de fiecare in parte. din aceste motive, managerul trebuie sa-si construiasca o adevarata structura a motivatiei pozi-tive care sa ofere fiecarui individ in parte tipul de satisfactie la care este sensibil. indivizii sunt unici, iar normele unui grup difera de la o organizatie la alta foarte mult. ceea ce poate motiva un grup de angajati, poate avea efect contrar asupra altui grup. factorii motivatori pot varia.

- motivaţia negativă este generata de folosirea unor factori moti-vationali aversivi. desi reprezinta un tip primitiv de motivatie, bazat pe amenin-tare, pedeapsa, blam, ea trebuie totusi inclusa cu anumite precautiuni in instru-mentarul motivational al managerului. precautiile in utilizarea motivatiei ne- gative sunt datorate cercetarilor sociometrice care releva urmatoarele aspecte:

- cunoasterea de catre personal a riscului sanctiunii are un efect motivational mai mare decat insasi sanctiunea.

- sanctiunile foarte aspre au un efect motivational scazut atat asu-pra celui vinovat cat si asupra restului personalului, deoarece majoritatea angajatilor tind sa refuze corectitudinea sanctiunii aspre considerand-o mai curand un ghinion demn de compatimit.

- cand intr-o organizatie apare conceptia ca a fi sanctionat nu este o rusine este preferabil sa nu se mai apeleze la sanctiuni inainte de a reproiecta sistemul de motivatii.

- motivarea economică – salarii, prime, gratificatii, penalizari la salarii, imputari financiare in caz de erori;

- moral spirituală – acordarea de catre manageri a increderii in salariati, exprimarea de multumiri si laude, lansarea de avertismente, mustrari si invective, acordarea de titluri onorifice.

Putem defini motivatia ca un proces intern, individual, introspectiv,care energizeaza, directioneaza si sustine un anume comportament. Motivatia este o "forta" personala care determina un anume comportament si, atunci cand ne referim, spre exemplu, la metoda de rotatie a locurilor de munca pentru motivarea angajatilor, intelegem activarea acestei forte interioare.

Motivarea este efortul (fizic sau psihic) îndreptat spre atingerea unui obiectiv. Motivarea vine din interiorul angajaţilor. Un manager nu le poate cere angajaţilor săi să fie motivaţi. Tot ce poate face este să creeze în firmă un climat care să motiveze puternic.

Deşi climatul organizaţional este dificil de măsurat, observarea simptomelor lui (fluctuaţia de personal, prezenţa la lucru, relaţii de muncă) poate indica apariţia unor probleme care sunt deopotrivă semnele unei motivări reduse a personalului.

Preview document

Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 1
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 2
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 3
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 4
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 5
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 6
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 7
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 8
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 9
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 10
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 11
Motivarea Personalului și Factorii Motivaționali - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Motivarea Personalului si Factorii Motivationali.doc

Alții au mai descărcat și

Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc

Introducere Sfârșitul secolului XX și acest început de secol XXI au marcat o dezvoltare explozivă a tuturor domeniilor de activitate pe glob....

Managementul Serviciilor Publice

Organizarea unei unităţi administrativ locale 1. Caracteristici ale administraţiei publice locale Administraţia publică locală se organizează şi...

Codul de etică al companiei McDonald's

1. PREZENTARE GENERALA 1.1. Descrierea companiei McDonald’s McDonald's Corporation (listată la Bursa de valori din New York sub codul MCD) este...

Funcțiile managementului

Definirea conceptului de functie a managementului Managementul este o activitate complexa, respectiv un set de activitati specifice, executate de...

Tactici de Negociere

“Negocierea este procesul prin care reusim sa obtinem ce vrem de la cei care vor ceva de la noi.” Gavin Kennedy 1. Generalitati: Prin...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Demotivarea la Locul de Munca

Motivatia reprezinta ansamblul de activitati si reactii declansate de cauze interne si externe, incluzand trebuinte, intentii, motive si aspiratii;...

Metodologii Manageriale

Capitolul I : Metodologia de reproiectare a sist de management al organizatiei 1.Etapele reproiectarii manageriale: Reproiectarea sistemului de...

Te-ar putea interesa și

Salariul, motivație

CAPITOLUL I PROBLEME TEORETICO- METODOLOGICE PRIVIND SISTEMUL MOTIVAŢIONAL 1.1.MOTIVAŢIA 1.1.1.CONCEPTUL DE MOTIVAŢIE;COMPONENTE, FORME....

Strategii de Motivare în Cadrul Firmei SC Bijoux SRL

ARGUMENT Managementul modern a început să pună în centrul preocupărilor sale angajatul, ca principal factor al succesului organizaţiei şi astfel...

Motivarea Personalului în Cadrul unei Firme

1.1. MOTIVAŢIA 1.1.1. CONCEPTUL DE MOTIVAŢIE; COMPONENTE; FORME 1.1.1.1. CONCEPTUL DE MOTIVAŢIE Într-o manieră generală, motivaţia poate fi...

Recrutarea - activitatea de bază a managementului resurselor umane în procesul de asigurare cu personal a organizației. Studiu de caz la SC România Hypermarche SA

INTRODUCERE Doar pentru un moment, imaginaţi-vă o organizaţie fără oameni, fără angajaţi, fără supervizori, fără manageri, directori sau patroni....

Influența resurselor umane asupra succesului unei firme

INTRODUCERE În conditiile politico-economice actuale, Industria de Confectii din România traverseaza un moment de criza si în acelasi timp se afla...

Motivarea Asupra Performanțelor Funcționarilor Publici

CAPITOLUL I FUNCŢIONARUL PUBLIC. CONCEPT. TIPOLOGIE 1.1. SCURT ISTORIC PRIVIND FUNCŢIA PUBLICĂ Primele reglementări privind pregătirea...

Motivatie și Recompense în Administratia Publică

Parte teoretică 1. MOTIVAȚIA În activitatea unui manager de resurse umane, motivarea angajatilor pentru muncă este foarte important. Motivarea...

Managementul Resurselor Umane

Capitolul I: Prezentarea generala a bancii BANCPOST Infiintata in 1991, Bancpost opereaza printr-o retea de peste 200 de unitati la nivelul...

Ai nevoie de altceva?