Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane

Referat
8.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 3930
Mărime: 124.15KB (arhivat)
Publicat de: Aurel Macovei
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Valentina Oarga

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Scopul training-ului si perfectionarii 2
  3. Conceptul de training 2
  4. Identificarea nevoilor de training 3
  5. Procesul de training 4
  6. Selectarea participantilor la training 6
  7. Obiective de training 6
  8. Trainerii 7
  9. Adminstrarea training-ului 8
  10. Evaluarea training-ului 9
  11. Metode de training 9
  12. Studiu de caz - Trainingul in companiile romanesti 12
  13. Bibliografie: 19

Extras din referat

Scopul training-ului si perfectionarii

Conceptul de training

Definitiile date conceptului de "training" sunt variate pentru ca si specialistii care le-au emis sunt diferiti. Dar, cel mai adesea, training-ul este descris ca fiind un proces sistematic de dobandire de noi cunostinte, abilitati si atitudini necesare indeplinirii mai eficace a atributiilor unui anumit post, prezent sau viitor.

Pentru a intelege mai bine termenul si a vedea unde se incadreaza in dezvoltarea individului, este necesar sa vorbim de alte doua concepte: educatie si dezvoltare.

Spre deosebire de training, care este oportunitatea oferita unui individ de a invata, dezvoltarea reprezinta rezultatul pe termen lung a actiunilor de invatare. De aceea, denumiri ca "departamentul de training" sau "managementul training-ului" au fost inlocuite cu "departamentul de dezvoltare a resurselor umane" sau "managementul dezvoltarii". Noua terminologie reflecta schimbarea orientarii dinspre proces (training) catre rezultat (dezvoltare).

Invatarea, pentru ca am vorbit si despre ea, este o permanenta schimbare relativa a cognitivului (ex. intelegere si gandire) care rezulta din experienta si influenteaza comportamentul.

Educatia este diferita de training si dezvoltare prin setul de cunostinte, abilitati si atitudini care, in cazul ei, sunt de natura mai generala. Ea se poate realiza atat prin actiuni de invatare in afara companiei, dar si in companie (ex. un curs de limbi straine platit de companie).

Pentru a integra mai bine aceste concepte este util sa discutam despre training, dezvoltare si educatie din punct de vedere al aportului lor la viata profesionala a unui individ. Astfel, la modul simplist, spunem ca:

- training-ul ajuta un angajat sa fie mai eficient pe un post,

- dezvoltarea reprezinta o premisa a promovarii lui,

- educatia sprijina un individ sa reuseasca in cariera, indiferent de domeniul de activitate.

Calitatea angajatilor si perfectionarea lor prin training si educatie sunt factorii cei mai importanti in stabilirea unei profitabilitati pe termen lung pentru firmele mici. Daca sunt angajati si mentinuti angajati buni, este o politica buna investirea in perfectionarea abilitatilor lor, pentru a le mari productivitatea. Cateodata se considera ca training-ul se aplica doar noilor angajati. Aceasta este o greseala pentru ca training-ul permanent pentru angajatii curenti ii ajuta sa se adapteze la cerintele care tin de schimbarea rapida a sarcinilor de lucru.

Motivele pentru sublinierea importantei perfectionarii personalului se refera la:

- Crearea unei rezerve de personal disponibil atunci cand este nevoie de inlocuitori pentru membrii personalului care pleaca sau care urca pe scara ierarhica in organizatie.

- Sporirea abilitatii companiei de a adopta si a folosi instrumente tehnologice noi prin informarea suficienta a personalului pe aceasta tema.

- Construirea unei echipe mai eficiente si foarte motivate care sa sporeasca pozitia competitiva a companiei si sa ridice moralul angajatilor.

- Asigurarea resurselor umane adecvate pentru extinderea spre noi programe.

Cercetarile au aratat care sunt beneficiile specifice pe care o firma mica le poate dobandi prin training-ul si perfectionarea personalului sau, iar acestea implica:

- Cresterea productivitatii.

- Reducerea ratei de inlocuire a angajatilor.

- Cresterea eficientei, care are ca efect castiguri financiare sporite.

- Scaderea nevoii pentru supraveghere.

Angajatii dobandesc de multe ori un sentiment sporit de respect personal, demnitate si bunastare ca urmare a a faptului ca se simt mai utili firmei si societatii. In general vor primi o parte mai mare din beneficiile materiale obtinute de pe urma cresterii productivitatii. Acesti factori le ofera un sentiment de satisfactie datorita indeplinirii obiectivelor companiei si a celor personale.

Identificarea nevoilor de training

Nevoile de training pot fi evaluate prin analiza a trei domenii importante din cadrul managementului resurselor umane: organizatia ca intreg, caracteristicile postului si nevoile indivizilor. Aceasta analiza va oferi raspunsuri pentru urmatoarele intrebari:

- Unde este nevoie de training?

- Ce ar trebui sa invete angajatul pentru a fi mai productiv?

- Cine are nevoie de training?

Se porneste de la evaluarea starii actuale a companiei, cum procedeaza, ce face cel mai bine si nivelul abilitatilor angajatilor tai pentru indeplinirea acestor sarcini. Aceasta analiza va oferi cateva repere care pot ajuta la evaluarea eficientei programului de training. Firma ar trebui sa stie unde doreste sa ajunga in urmatorii cinci ani, in functie de planul strategic pe termen lung pe care il are. E nevoie de un program de training pentru a-si indeplini acele obiective.

Preview document

Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 1
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 2
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 3
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 4
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 5
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 6
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 7
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 8
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 9
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 10
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 11
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 12
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 13
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 14
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 15
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 16
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 17
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 18
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 19
Perferctionarea și Trainingul Resurselor Umane - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Perferctionarea si Trainingul Resurselor Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Vodafone în România

I. All about Vodafone It's a well known fact that no business can exist without customers. Marketing and human resource strategies, like any...

Îmbunătățirea performanțelor angajaților. studiu de caz - compania Sensiblu

CAPITOLUL 1 SEMNIFICAŢIA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE ÎN ECONOMIA DE PIAŢĂ 1.1CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE Definirea...

Dezvoltarea abilitaților și aptitudinilor, mijloc de creștere a performanței în echipă

Astazi pentru majoritatea companiilor, provocarea este de a livra rapid şi flexibil produse şi servicii noi si de calitate, pentru a răspunde la...

Organizarea procesului de coaching

Caracterul fundamental al coaching-ului este bazat pe relațiile client-coach, în care ei activ colaborează unul cu altul. Aceste relații reprezintă...

Despre Choaching

Ce este coaching-ul? Coaching-ul este o activitate prin care managerii lucrează cu subordonaţii la dezvoltarea aptitudinilor lor, împărtăşesc...

Comunicarea Deficitară între Manageri și Subalterni

Plan de training Training: Comunicarea manageri-subalterni Dată/Timp: 27.04.2014/ 10:00-16:00 Responsabil: Violeta Radu Obiective:...

Activitatea firmelor de training din România

In Romania, trainingul este acum, mai mult ca oricand, de actualitate. Atunci cand competitia se inteteste si presiunea pe piata fortei de munca...

Proiect la Formarea Profesională și Training

JOC DE TRAINING MANAGEMENT DECIZIONAL – LUAREA DECIZIILOR ÎN GRUP Numele jocului: LUAREA DECIZIILOR ÎN GRUP Obiective: - Participanţii vor...

Ai nevoie de altceva?