Planul de afaceri - instrument al demarării și dezvoltării unei afaceri

Referat
7.8/10 (9 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1878
Mărime: 15.10KB (arhivat)
Publicat de: Marcu Chelaru
Puncte necesare: 9
Referatul a fost prezentat in cadrul Fac de Administratie si Afaceri.Contine elementele teroretice pe care trebuie sa le contina un plan de afaceri si necesitatea unu plan de afaceri bine construit.Nota obtinuta 10.

Extras din referat

6.Structura partii descriptive

Orice plan de afaceri debuteaza printr-un sumar al planului. Acest sumar este relative scurt (tipic – 2 pagini), si descrie pe scurt informatiil eesentiale dezvoltate in planul de afaceri. Scopul lui este sa ofere cititorului grabit o imagine generala a proiectului, inclusiv sumele necesare finantarii, pretul de vanzare, etc., precum si rentabilitatea planificata. Nu trebuie oferite rationamente si justificari – acestea pot fi gasite in interiorul planului, ci doar concluzii. Sumarul constituie un instrument util in urmatoarele imprejurari:

- Poate fi trimis ca material de prezentare de sine statator, pentru a sonda interesul destinatarilor fata de afacerea respective

- Poate fi folosit pentru o lectura sumara, pentru cineva care nu are timp, pentru a obtine o idée generala despre afacere in cel ma iscurt timp.

- Poate trimite cititorul direct la sectiunea interesanta, in conditiile in care nu tot planul este de maxim interes.

Aceasta sectiune descrie scopul pentru care a fost trimis planul de afaceri celui care-l citeste.

Daca e vorba de o banca, sunt descrise marimea imprumutului si caracterisitcile acestuia, scopul in care vor fi folositi banii si modalitatile de returnare a acestora.

Daca e vorba de o asociere cu un partener extern, sau de vanzarea de actiuni in firma, aici sunt incluse detaliile respectivei asocieri.

Daca e vorba de o vanzare, se dau detalii despre aceasta (vanzare de active sau a firmei cu totul, vanzarea marcilor inregistrate ale firmei, si asa mai departe).

Aceasta sectiune are un caracter general, si contine:

- descrierea obiectului de activitate al firmei,

- scurt istoric al acesteia,

- conceptul care a stat si sta la baza dezvoltarii firmei pe toate directiile de activitate.

- date despre actionarii principali.

Sectiunea poate contine si informatii de tip financiar, marci inregistrate, si in general orice informatie care se considera ca trebuie cunoscuta de catre cititor despre firma. De obicei se face si o analiza de tip SWOT (Puncte tari, slabe, oportunitati si amenintari).

Elementele generale care vor fi detaliate in aceasta sectiune sunt ( cele 5 elemente ale modelului Porter):

- Clientii: cine sunt acestia, caracteristicile lor, elementele care influenteaza decizia de cumparare, puterea relativa a cumparatorilor fata de firma, care sunt clientii majori si pozitia firmei fata de acestia.

- Furnizorii: cine sunt ei, caracteristicile lor, elementele care influenteaza alegerea acestora, puterea relativa a furnizorilor fata de firma, care sunt furnizorii majori si pozitia firmei fata de acestia.

- Competitorii: cine sunt principalii competitori, caracteristicile lor (produse, cifra e afaceri, crestere), elementele care influenteaza dezvoltarea lor, partea din piata detinuta si gradul de fragmentare al pietei, previziuni de viitor, strategia adoptata fata de competitie.

- Relatiile existente intre jucatorii din piata: competitia este dura sau lejera, gradul de consolidare al industriei, relatii de putere, aliante strategice intre jucatori, etc.

- Posibile amenintari din partea noilor veniti: cine ar putea intra pe piata si cum se poate apara firma de noii jucatori.

In aceasta sectiune se descrie dezvoltarea firmei in conditiile realizarii scopului pentru care a fost conceput planul de afaceri (obtinerea imprumutului, finantarii, sau pur si simplu dezvoltarea firmei in conditii naturale). Se ofera elemente concrete:

- obiective de atins si momentul in care vor fi ele atinse;

- anumite valori ale cifrei de afaceri

- realizarea unui anumit profit

- returnarea imprumutului

- lansarea unei anumite linii de produse sau incheierea unui proces de restructurare.

Se urmareste in mod deosebit cresterea firmei, si se dau argumente care sa o justifice. Atunci cand sunt prevazute etape distincte de finantare succesive, sau realizarea unei investitii in mai multe etape, se pune in evidenta dezvoltarea firmei intre etapele respective, si momentele in care se considera ca o etapa s-a incheiat si se poate trece la etapa urmatoare.

7.Planul de marketing

Planul de marketing este o sectiune bine definita si distincta de planul general de dezvoltare. In conditiile in care toate previziounile financiare ale firmei pleaca de la realizarea unei anumite cifre de afaceri, trebuie descris cu multe detalii modul in care se vor realiza respectivele vanzari, cheltuielile necesare pentru realizarea lor si etapele care trebuie parcurse pentru atingerea obiectivelor stabilite. Planul de marketing urmeaza o structura traditionala, oferind detalii despre:

- produsele care vor fi oferite

- preturile si politica de preturi, inclusiv discount-uri, lichidari de stocuri, etc.

- distributie: modul in care vor ajunge produsele la cumparatori

- promovare: toate masurile cu caracter promotional care trebuie luate pentru realizarea vanzarilor propuse.

Se vor evidentia obiectivele planului de marketing, strategia generala de marketing si tacticile care vor fi aplicate pentru atingerea obiectivelor.

Preview document

Planul de afaceri - instrument al demarării și dezvoltării unei afaceri - Pagina 1
Planul de afaceri - instrument al demarării și dezvoltării unei afaceri - Pagina 2
Planul de afaceri - instrument al demarării și dezvoltării unei afaceri - Pagina 3
Planul de afaceri - instrument al demarării și dezvoltării unei afaceri - Pagina 4
Planul de afaceri - instrument al demarării și dezvoltării unei afaceri - Pagina 5
Planul de afaceri - instrument al demarării și dezvoltării unei afaceri - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Planul de afaceri -instrument al demararii si dezvoltarii unei afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Comportamentul în Afaceri

Comportamentul în afaceri în Romania Nu mai suntem de mult în faza de pionierat a afacerilor, în care era suficient sǎ ai fler, intuiţie şi noroc...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Planul de Afaceri

1. ÎN LOC DE INTRODUCERE România anului 2001 stie deja foarte bine ce înseamna „economia de piata”. Modalitatea în care este pusa în practica ne...

Plan de Afaceri NEC

I. Prezentare generala si cuprins Prezentul plan de afaceri este intocmit de catre firma S.C. “NEC” S.R.L. Botosani in vederea obtinerii unui...

Plan de dezvoltare personală

1. Evaluarea situatiei actuale ( analiza SWOT ) M numesc Chiscan Ciprian Alin si sunt student în anul III la Facultatea de Economie si...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Planul de afaceri - instrument al demarării și dezvoltării unei afaceri

Intreprinderile mici si mijlocii ( IMM ) au jucat intotdeauna un rol deosebit in viata economica si sociala a societatii capitaliste, aflandu-se la...

Ai nevoie de altceva?