Proiect la Management - Studiu de Caz - Electrica SA

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Proiect la Management - Studiu de Caz - Electrica SA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ursu Andrei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

1.ISTORIC

Bucurestiul a fost prima capitala din lume iluminata cu petrol lampant, in anul 1857. Putem spune ca din acel moment au inceput preocuparile pentru modernizarea vietii publice din Romania, implicit si a celei industriale. Anii respectivi au marcat inceputul avantului economic al tarii (anul 1938 este folosit ca referinta pentru starea economica a Romaniei inainte de schimbarea regimului de guvernamant) si una din directii a fost dezvoltarea energetica a tarii.

Treptat, in functie de volumul de munca cerut si dezvoltarea industriala a tarii noastre, au fost puse in functiune capacitati de productie noi (hidrocentrale, termocentrale, centrale electrice pe gaz, linii electrice de transport si distributie etc.) care au condus la inchegarea Sistemului Energetic National; in zilele noastre, au ramas neelectrificate aproximativ 300 de localitati, reprezentand circa 2 % din totalul localitatilor din tara.

Momente importante din istoria activitatii de distributie si furnizare a energiei electrice:

- 1882, Bucuresti - se pune in functiune prima retea de iluminat public din tara

- 1884, Timisoara - se pune in functiune primul iluminat electric stradal din Europa

- 1887, Craiova - se realizeaza iluminatul electric al Teatrului National

- 1894, Bucuresti - primele tramvaie electrice din tara

- 1898, Bucuresti - ia fiinta "Societatea Romana pentru Intreprinderi Electrice Industriale", care in 1921 devine "S.C. ELECTRICA S.A. - Societate Anonima Romana"

- 1899, Iasi - incepe distributia publica de energie electrica in oras

- 1902, Ploiesti - incepe distributia publica de energie electrica in oras

- 1913 - prima cale ferata electrificata din tara, pe ruta Arad - Ghioroc - Pincota - Radna

- 1930 - 1931, Bucuresti - punerea in functiune a primei retele electrice de distributie

- 1939 - 1940, Snagov - punerea in functiune a primului cablu subacvatic

Exista multe alte evenimente importante in constructia si dezvoltarea Sistemului Energetic National, acestea reprezentand realizari obtinute de-a lungul anilor de societatile comerciale aparute prin reorganizarea Ministerului Energiei Electrice, RENEL si CONEL. Trebuie amintita totusi infiintarea in 1909 a Muzeului Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucuresti, inclus in 1965 in cadrul Ministerului Energiei Electrice aflat in momentul de fata in grija ELECTRICA S.A.

Prezentarea firmei “Electrica S.A”

Obiectul de activitate îl constituie distributia si furnizarea energiei electrice si asigurarea infrastructurii de comunicatii si informatica, care sa permita utilizarea unui management performant in conditiile deschiderii pietei si prezentei competitiei in aceste domenii. Activitatile importante sunt cele de exploatare si dezvoltare a sistemelor de distributie, comunicatii si tehnologia informatiei, precum si cele aferente furnizarii de energie electrica catre clientii nostrii. Totodata, prin infiintarea Directiei Intretinere Servicii Energetice, domeniul de activitate s-a dezvoltat considerabil, largindu-se gama de servicii oferite clientilor, acestea constand in servicii de intretinere-mentenanta a instalatiilor electrice, proiectare si consultanta, reparatii echipamente energetice, transporturi auto, comercial, activitati conexe. S.C. Electrica S.A. poate desfasura si alte activitati pentru sustinerea obiectului de activitate, în conformitate cu legislatia în vigoare si cu statutul propriu. Obiectul de activitate al S.C. Electrica S.A. este detaliat în statutul societatii, publicat ca anexa la Hotarârea de Guvern nr. 627/2000 (completata cu HG nr. 1342/2001).

Evolutiile în procesul legislativ aferent desfasurarii activitatilor de baza din sectorul electroenergetic au condus la reglementarea, de catre Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a producerii, transportului, distributiei si furnizarii energiei electrice. S.C. Electrica S.A. presteaza activitatile sale economice în regim de monopol natural, cu obligatia asigurarii accesului nediscriminatoriu la retele pentru toti consumatorii, furnizorii si producatorii de energie electrica care solicita acest lucru. Obligatiile si drepturile pe care le are S.C. Electrica S.A. sunt stabilite prin licentele de distributie si, respectiv, furnizare, emise de ANRE.

2.CAPITALUL SOCIAL

Societatea Comerciala “ELECTRICA” S.A. este filiala a Companiei Nationale de

Electricitate S.A. Capitalul social initial este de 7.429.035.468 mii lei, împartit în 74.290.354 actiuni nominative, fiecare actiune în valoare nominala de 100.000 lei. Capitalul social initial este în întregime subscris si varsat de Compania Nationala de Electricitate S.A., în calitate de actionar unic, din capitalul care este detinut de statul român, reprezentat de Ministerul Industriei si Comertului.

În conditiile legii, prin decizia adunarii generale a actionarilor, vor putea fi omise actiuni preferentiale, cu dividend prioritar, fara drept de vot. Persoanele fizice juridice, române sau straine, vor putea detine actiuni potrivit reglementarilor legislatiei în vigoare, fara sa afecteze pozitia statului ca actionar majoritar.

1. MODUL DE ORGANIZARE

1.1. SCOPUL

Societatea Comerciala “ELECTRICA” S.A. are ca scop distributia si vânzarea en gros si en detail de energie electrica efectuarea de acte de comert

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect la Management - Studiu de Caz - Electrica SA.doc

Alte informatii

Prezentarea firmei “Electrica S.A” Obiectul de activitate îl constituie distributia si furnizarea energiei electrice si asigurarea infrastructurii de comunicatii si informatica, care sa permita utilizarea unui management performant in conditiile deschiderii pietei si prezentei competitiei in aceste domenii. Obiectul de activitate al S.C. Electrica S.A. este detaliat în statutul societatii, publicat ca anexa la Hotarârea de Guvern nr. 627/2000 (completata cu HG nr. 1342/2001).ALEXANDRU IOAN CUZA IASI,,,,,9