Responsabilitatile Managerului Financiar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Responsabilitatile Managerului Financiar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Klaus Schebesch

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Mananagementul financiar a devenit o veriga importanta in conducerea inteligenta a companiilor. Cea mai mare parte a conflictelor ce tin de domeniul financiar si declinul unor organizatii au ca principala cauza un management defectuos imprimat de insuficientele cunostiinte din domeniul Managementului Financiar.

In ziua de azi, intr-o intreprindere, nu se poate realiza nimic, daca nu se cunoaste managementul financiar. Totul trebuie sa fie legal, pentru a nu se ajunge la fraude fiscale. Iar necunoasterea sau neintelegerea manage-mentului financiar, poate duce la comiterea acestor fraude chiar neintentionat.

Managementul este unul din factorii esentiali care explica de ce o tara este bogata sau saraca. Menagementul este o arta si nu una oarecare, ci arta artelor pentru ca pune in valoare talentele oamenilor. Din cele doua definitii rezulta ca managementul are un pronuntat caracter uman. Conducerea inseamna o retea de oameni care lucreaza impreuna pentru a atinge obiectivele urmarite de catre firme, fiecare structura a firmei isi organizeaza si conduce propriile afaceri cu singurul amendament ca trebuie sa-si justifice rezultatele in fata conducerii companiei din care face parte.

Factorii care stimuleaza oamenii:

- Atribuirea de responsabilitate ( acesteia i se acorda 24% din economia generala a mijloacelor de stimulare );

- Delegarea de autoritate 16%;

- Salariul 15%;

- Stimularea salariatului de a-si forma o cariera 14,7%;

- Ambitia 8,8%;

- Crearea posibilitatii ca salariatul sa-si formeze un renume 6,7%;

- Gradul de siguranta pe care il garanteaza firma;

- Politica de cadru a firmei 3,6%;

- Premierea 2%;

- Asajarea orarului de lucru cu interesele salariatilor;

- Utilizarea rationala a factorilor geografiei.

Conceptul de management financiar

Teoria financiara cunoaste o multime de definitii a activitatii si a managementului financiar ca stiinta. Activitatea financiara cuprinde procesul de elaborare si implementare a deciziilor financiare in cadrul intreprinderii. Managementul financiar poate fi privit ca un ansamblu de masuri si activitati in cadrul unei organizatii si care in conformitate cu obiectivele puse contribuie la dirijarea fluxurilor financiare. Managementul financiar in cadrul intreprin-derii este responsabil de obtinerea si utilizarea fondurilor banesti de o maniera care sa duca la maximizarea valorii firmei. Iar principalul indicator al succe-sului intreprinderii este maximizarea continua a valorii intreprinderii si implicit a avutiei proprietarilor ei. Altfel spus aceasta practica include toate activitatile indreptate spre gestiunea cu finantele, determinate de scopurile si structura intreprinderii. Iar rolul gestiunii financiare este de a fi un intermediar intre firma si pietele de capital, unde se afla principalele surse de bani, de a asigura continuitatea activitatilor firmei.

Gestiunea financiara asigura procurarea banilor necesari de pe pietele de capital, dirijeaza procesul de investire a acestor bani in active pe termen lung si curente, care apoi generând fluxuri pozitive de bani, trebuie sa asigure rambursarea imprumuturilor, plata dividendelor si dobânzilor, si sursele necesare pentru dezvoltare.

Domeniul de studiu al managementului financiar cuprinde principalele teorii ale finantelor moderne, compartimentele analitice ale contabilitatii (analiza starii financiare a intreprinderii, analiza si gestiunea creantelor etc.) si compartimente ale teoriei gestiunii corporatiilor. Managementul financiar se prezinta ca o sinteza a finantelor, managementului firmei si contabilitatii.

Managementul financiar in cadrul intreprinderii se bazeaza pe dirijarea activelor si pasivelor intreprinderii. Deosebim gestiunea financiara, pe termen scurt, a activelor si pasivelor curente si gestiunea financiara pe termen mediu si lung, a activelor si pasivelor permanente.

Fisiere in arhiva (1):

  • Responsabilitatile Managerului Financiar.doc