Salarizarea Personalului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Salarizarea Personalului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andrei Dragu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

1. ISTORIC

Dupa ce la 15 septembrie 1830 se dadea in functiune, intre Liverpool si

Manchester, prima cale ferata din lume, pe actualul teritoriu romanesc prima linie ferata a fost deschisa pe 20 august 1854 si a mers de la Oravita in Banat pana la Bazias. Prima linie cu sina dubla fusese deschisa la 25 ianuarie 1895 intre Iasi si Letcani. Apoi au fost dublate alte linii pana in 1942. Prima linie electrificata a fost Bucuresti – Brasov, in anul 1965.

La sfarsitul anilor 1960 locomotivele cu abur au fost scoase complet din circulatie.

Dupa 1989 Romania a ramas cu una din cele mai mari, dense si utilizate retele de cai ferate din Europa, in acelasi timp a ramas in urma cu infrastructura. Acest lucru combinat cu decaderea economica din anii 1990, cauzata de trecerea tarii la economia de piata, a dus la intrarea companiei CFR intr-o relativa perioada de declin. Imaginea CFR-ului, atat in tara cat si in strainatate, a avut mult de suferit datorita serviciilor feroviare de proasta calitate si conducerea slaba.

Situatia a continuat pana in 1998 cand Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane a fost reorganizata in patru institutii finantate independent pentru a mari eficienta, iar compania a fost redenumita Compania Nationala de Cai Ferate.. Dupa acest eveniment situatia cailor ferate s-a imbunatatit in mare parte datorita ameliorarii situatiei economice a tarii dupa 2000.

2. OBIECTUL DE ACTIVITATE

Scopul CN CF CFR SA este realizarea de profit prin gestionarea

infrastructurii feroviare pe principii comerciale si punerea acesteia la dispozitia operatorilor de transport feroviar, pe baza contractului de acces, precum si desfasurarea altor activitati specifice, necesare realizarii obiectului sau de activitate.

CFR desfasoara activitati de interes public national si are, in principal, ca obiect de activitate :

- gestionarea infrastructurii feroviare si punerea acesteia la dispozitia operatorilor de transport feroviar, in conditiile legii;

- dezvoltarea si modernizarea infrastructurii feroviare din Romania in concordanta cu standardele europene, in scopul asigurarii compatibilitatii si interoperabilitatii cu sistemul de transport feroviar european;

- conducerea, organizarea, planificarea, coordonarea si controlul activitatilor de exploatare, intretinere si reparare a infrastructurii feroviare;

- exploatarea comerciala a patrimoniului auxiliar feroviar.

CFR SA are in administare infrastructura feroviara publica. Administrarea se

face pe baza unui contract de concesiune cu statul roman..

CFR SA detine in proprietate privata elemente de infrastructura feroviara, altele decat cele care constituie infrastructura feroviara publica, cladiri, terenuri, unitati de productie.

Principala marfa pe care o vinde CFR SA este capacitatea de trafic a retelei feroviare. Clientii sunt operatorii de transport feroviar de calatori si de marfa, care platesc pentru aceasta tariful de acces pe infrastructura.

3. STRUCTURA ORGANIZATORICA

CN CF CFR SA este organizata pe trei nivele si anume : nivelul central al

companiei, prin care se asigura conducerea centrala de sinteza, nivelul regional si subunitatile de baza.

Conducerea CFR SA este asigurata de Adunarea Generala a Actionarilor. Atributiile si componenta adunarii generale a actionarilor sunt prevazute in statutul CFR.

Adunarea Generala a Actionarilor alege consiliul de administratie al CFR. Cat timp statul este actionar majoritar al CFR, reprezentantii statului in consiliul de administratie sunt numiti prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului. Presedintele consiliului de administratie al CFR este si directorul general al acesteia. Atributiile consiliului de administratie, precum si cele ale presedintelui acestuia sunt stabilite prin statutul CFR.

2

RESURSELE DE MUNCA

Managementul resurselor umane este procesul prin care o persoana sau un grup de

persoane influenteaza comportamentul celorlalti membrii ai organizatiei pentru realizarea obiectivelor.

Conducerea personalului detine cheia succesului in realizarea obiectivelor organizatiei, de aceea managerii, indiferent de nivelul la care opereaza, pot influenta comportamentul si asteptarile subalternilor, incurajand sau descurajand performantele acestora.

Managementul resurselor umane, mai cu seama in sistemul de transport feroviar, unde activitatile desfasurate implica o mare doza de risc, presupune existenta unui set de procese interdependente ce implica toti membrii organizatiei si cuprind urmatoarele:

- planificarea resurselor umane;

- recrutarea, pregatirea si selectarea personalului;

- motivarea, compensatii si recompense;

- reprezentarea si protectia personalului

Planificarea resurselor umane se concepe in concordanta cu programul strategic al

organizatiei si este un proces de evaluare a necesitatii fortei de munca , pentru realizarea obiectului de activitate al acesteia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Salarizarea Personalului.doc