Selectie de Personal

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Selectie de Personal.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Cuprins

Introducere
Cap I - Planificarea resurselor umane
Cap II - Recrutarea
2.1 - Perceptiile candidatilor
2.2 - Metode de recrutare a resurselor umane
2.3 - Surse de recrutare a resurselor umane
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Introducere

Scopul acestei lucrari este de-a evidentia, atat prin fundamentari teoretice cat si prin exemple practice, rolul si importanta procesului de planificare, recrutare personal si exemplificarea acestui proces raportat la piata muncii de la noi din tara.

Odata cu dezvoltarea pietei resurselor umane au aparut si agentiile specializate in recrutarea de personal care ofera servicii atat persoanelor fizice cat si companiilor. Rolul acestora este de mediere a cererii locurilor de munca in functie de oferta existenta pe piata si, de obicei, sunt filiale locale ale unor companii internationale.

Recrutarea este un proces dificil si indelungat si presupune gestionarea unui numar foarte mare de aplicatii.

Rezultatele excelente din domeniul recrutarii se datoreaza combinatiei dintre abilitatea de a gasi candidatii potriviti si metodele performante de evaluarea a competentelor, abilitatilor motivatiei si potentialului acestora.

1. Planificarea resurselor umane

Doua dintre cele mai importante functii ale oricarei organizatii sunt recrutarea si selectia angajatilor. Dezvoltarea si buna functionare a unei organizatii depind în mare masura de fluxul de noi oameni. De aceea, trebuie facute angajari pentru a ocupa pozitiile nou create si pentru a-i înlocui pe cei care au plecat din organizatie.

A face rost de noi angajati poate fi o sarcina costisitoare si dificila, a carei derulare implica urmatorii pasi:

- planificarea nevoii de noi angajati;

- gasirea oamenilor corespunzatori pentru solicitarile postului (recrutare);

- deciderea asupra cui va fi angajat (selectia),

- integrarea oamenilor în organizatie.

Procesul de selectie este, în mod esential, un proces social între doua parti: candidat si organizatie. Ambele colecteaza informatii una despre celalalta pentru a hotarî daca încep sau nu o relatie împreuna. În acelasi timp, procedura de selectie începe sa devina din ce în ce mai mult, un proces de negociere.

Oamenii reprezinta cea mai flexibila resursa organizationala, iar repartizarea unui numar potrivit de oameni, cu competente adecvate posturilor ocupate, este o conditie fundamentala pentru succesul organizational; în acest domeniu, specialistii în persoana pot sa ocupe un rol central, asigurând servicii de planificare a resurselor umane.

Planificarea resurselor umane este o activitate strategica având ca scop asigurarea de resurse pe termen lung, fiind legata de calitatea personalului angajat si de modul de repartizare a acestuia în cadrul organizatiei.. Planificarea resurselor umane se realizeaza în vederea identificarii cerintelor de resurse umane ale organizatiei si în cea a conceperii mijloacelor de asigurare a unei oferte corecte de munca.

În procesul de planificare a resurselor umane se iau în considerare atât nevoile prezente, cât si nevoile viitoare ale organizatiei, acest proces bazându-se pe informatii privind analiza muncii, respectiv natura si cerintele posturilor din organizatie, precum si pe informatii referitoare la performantele obtinute în munca de catre actualii angajati.

Pe de alta parte, procesul de planificare este influentat si de cerinte externe organizatiei, cum ar fi nivelul de pregatire al aplicantilor pentru diferite posturi (o abordare bazata pe instruire este absolut necesara atunci când nu exista pe piata muncii o rezerva

Fisiere in arhiva (1):

  • Selectie de Personal.doc